BlogChtějí odebrat řidičáky seniorům?

21. 6. 2019

Tištěné periodikum Mf Dnes v květnu letošního roku přineslo informaci o tom, že Magistrát hl. m. Prahy, v rámci připomínkového řízení k připravované CELOSTÁTNÍ novele silničního zákona, navrhl snížení trestných bodů pro osoby 70 plus let z dnešních 12 na pouhých bodů šest.

To je neuvěřitelná diskriminace seniorů. V době, kdy veřejná autobusová doprava je stále řidší, kvůli EET zanikají vesnické prodejny a pojízdné přestávají jezdit, ruší se pošty, lékařské ordinace a důchodci jsou tak odkázání na individuální dopravu svými auty za lékaři, nákupy, na poštu atd., je tento návrh z dílny Pirátů, Trojkoalice (STAN, TOP09 a KDU-ČSL) a Praha sobě, což jsou vládnoucí strany v Praze (pak už jsou v zastupitelstvu pouze ODS a ANO) pro starší občany likvidační.

Starší člověk má podle parlamentních stran, což jsou výše jmenované, plus ještě SPD – T. Okamura, ČSSD a KSČM pracovat do stále vyššího věku, ale řídit nesmí?

Jsem také proti tomu, aby mladí řidiči (začátečníci) měli také limit pouhých 6 bodů, což zase navrhuje ministerstvo dopravy. Jsem totiž proti jakékoliv diskriminaci. Oni mladí naberou těch univerzálních 12 bodů dříve, v tom je ta spravedlnost.

Nechápu, jak jsme po 30 letech dopracovali zase k tomu, že se budou lidé dělit na lepší a horší. Prostě 12 trestných bodů je dostatečně přísný limit. I některé ze stávajících trestů, například za nepřipoutání se 3 body, je diskutabilních a zbytečně přísných. Mnoho lidí se při haváriích, např. s požárem, zachránilo právě proto, že nebyli připoutáni, jinak by uhořeli. Někdo (většinou ti mladší) dosáhne stávajících 12 trestných bodů dříve a my starší třeba vůbec nebudeme mít ani jeden trestný bod (i když to nepřipoutání je pro nás nebezpečné, protože se dříve nepřipoutávalo a zvyk je železná košile). Ale proč diskriminovat různé věkové kategorie. A neříkejte mi, že když my starší nemáme trestné body, tak se těch 6 bodů nemusíme obávat. To je velmi špatné myšlení. Nejdřív to bude diskriminace seniorů bodovým systémem, pak něco jiného. Žijeme v době, kdy se ztrácí úcta ke starším generacím. I když je mi už dost, jsem poměrně aktivní na facebooku. A tak jsem, nic netuše, začal psát ve skupině mého rodného města, neboť tam byl pouze název města bez jakéhokoliv přídomku. Podle nyní tam inzerovaných Pirátských akcí je to asi skupina pirátská a musel jsem usoudit podle hlášek typu „dědku co sem lezeš“ nebo „zalez do penálu“ , že nám starším z tohoto směru politiky moc dobře nebude. Musíme se prostě bránit. Máme poměrně velkou volební sílu, my, dříve narození. Využijme ji i v evropských volbách.

Takovéto zákony, které připravují na celostátní úrovni ti, kteří nemají žádnou úctu ke starším generacím, nesmějí být v žádném případě akceptovány! I za cenu toho, že to bude celoevropská směrnice, o což se budu zasazovat (než se EU rozpadne a vše pozitivní bude zachováno a špatné zrušeno. EFTA to je řešení – Švýcarsko, Island, Norsko).

Čtenář P.H. (73 roků)