BlogJak posílit imunitu

4. 9. 2019

Nikdo z nás nepochybuje o tom, že rodiče školních dítek se musejí starat kromě jiného i o posílení imunity svých svých ratolestí. Jakmile potomek překročí práh bytu, vrhnou se na něj stovky bacilů kterým odolá jen připravený organismus. Pro nás, starší příslušníky generace, z toho plyne jediné poučení. Nejen mladý organismus je třeba posilovat, ale také ten náš, opotřebovaný věkem a náchylný k atakům různých poletujících bacilů a virů. Děti nad tím nepřemýšlejí, ale my víme, že pro nás není dobré se pohybovat v hustě zalidněných obchodních centrech kde je zvýšené riziko nákazy od nemocných, od viro a bacilonosičů. Když už se tam musíme vypravit na nákup, protože nám nic jiného nezbývá, měli bychom se vybavit po japonsku. Jistě jste viděli záběry z některého japonského města, kde obzvláště v chřipkových obdobích má většina obyvatel přes ústa roušku. Ta ve funkci jednoduchého filtru zabrání vdechnutí nebezpečných bacilů. Úplně to jako prvotní prevence postačí. Jen jde o to, kdo s nošením roušky začne a jestli to neskončí jen u reportážních záběrů z Japonska. 

Silná imunita urychlí uzdravení

Vyplatí se tedy u seniorů posilovat imunitu? Rozhodně ano. Imunitní systém je potřeba udržovat v dobré kondici neustále, silnější imunita navíc pomůže zmírnit průběh nemocí a urychlí zotavení. Právě rekonvalescence je poté pro nemocné obzvlášť důležitá, je potřeba nechat je řádně odpočívat a dopřát jim dostatek času na nabrání sil. Kromě stavu imunitního systému například i na tom, jak se senior s rekonvalescencí vyrovnává psychicky. Stres totiž obranyschopnost naopak oslabuje.

Dopřávejte si ovoce a zeleninu i potraviny se zinkem a selenem

Základem pro zdraví a silnou imunitu je samozřejmě také strava. Obecně by bylo vhodné pro posílení imunity jíst hodně ovoce a zeleniny. Z jednotlivých nutrientů se pro silnou obranyschopnost zaměřte především na vitamíny C, A, E, železo, selen a zinek. Selen je nepostradatelný pro antioxidační procesy a také redukuje záněty. Je obsažen například v různých ořeších a semenech, dále v ovesných vločkách, vajíčcích, v mase lososa či tuňáka, ale i v kuřecím, krůtím, hovězím a vepřovém mase. Zinek je rovněž silným antioxidantem, podporuje řadu biologických funkcí a podporuje imunitu. Získat ho lze kupříkladu z vaječného žloutku, dýňových semen, luštěnin nebo hub. Naopak by se jídelníček měl obejít bez přidaného cukru, který imunitu oslabuje.

Proti stresu zábavou či lenošením

Důležitý i pro nás starší je pohyb. Krátké i delší procházky, třeba s cílem si zajít do vzálenější prodejny něco koupit. Při pochůzce se vyhýbat místům se zvýšenou koncentrací obyvatel kde v kritických obdobích kapénkových infekcí hrozí možnost nákazy. Na tu roušku nezapomínejme, je jen nepatrně větší než kapesník a v případě potřeby ji hned můžeme nasadit. Jedna rada pro ty z nás, kteří teprve směřují k seniorskému věku a ještě pracují. Sám jsem tomu nevěřil, ale dokud jsem vydělávat, měl jsem jiné priority kam inestovat peníze. Dneska už můžu radit: pořiďte si do domácnosti nějaké vhodné cvičební nářadí s jehož pomocí se budete udržovat ve fyzické kondici. Doporučuji třeba rotoped, je to opravdu jako jízda na kole, můžete při jízdě poslouchat rádio, sledovat televizní program nebo koukat z okna. Máte aktivní pohyb a udržujete se fit. To je pro dnešek všechno.

JL, redakce