BlogLupus je latinský výraz pro vlka

24. 1. 2020

V oblíbeném a hojně sledovaném americkém televizním seriálu o doktoru Hausovi, geniálním diagnostikovi, se téměř v každém díle vyskytuje výraz lupus. Lupus znamená latinsky vlk. Jeho vnější projevy totiž lékařům ve středověku připomínaly vlčí kousnutí. Mnohem závažnější je však to, co nemoc způsobuje uvnitř těla. Onemocnění spadá do kategorie autoimunitních onemocnění, která jsou sama o sobě velmi závažná. Ani lupus není výjimkou – patří mezi velmi nepříjemné nemoci a pacienty bohužel v životě výrazně omezuje. Projevuje se selháním imunitního systému, který se z nějakého důvodu rozhodne útočit na vlastní buňky, tedy tkáně a orgány. Způsobuje v nich záněty a v konečném důsledku je nenávratně ničí. Proto platí, že pokud je lupus neléčen, může vést až k selhání životně důležitých orgánů a způsobit tím smrt. Navíc jde o obtížně diagnostikovatelnou nemoc, která postihuje především ženy. První projevy pacientky obvykle zažívají ve věku od 15 do 44 let, přičemž mohou být značně proměnlivé. A jak se lupus projevuje? Drtivá většina pacientek ale i pacientů s lupusem někdy zažije příznak zvaný jako motýlovitý erytém. Jde o zarudnutí kůže v obličeji, které má typický tvar motýlích křídel. Kožní projevy je přitom možné pozorovat také na ramenou, hrudníku či horních končetinách. Vyrážka se často zhoršuje vlivem slunečního záření, jinými slovy nadměrným opalováním na slunci. K projevům dermatiodním patří se postupně přidává i značná únava, úbytek na váze, zhoršení paměti, problémy s viděním, vypadávání vlasů, bolesti a otoky kloubů, zvýšená náchylnost k infekcím, dušnost, ale také změny chování či snížení inteligence.

Jak lupus zjistit?

Charakteristický projev lupusu na obličeji

Diagnóza lupusu v žádném případě nepatří mezi jednoduché. Není snadná ani pro geniálního dr. Hause, který se snaží příznaky u pacienta prosívat sítem různých nákladných vyšetření a teprve poté vyřkne svoji diagnózu. Prvotní příznaky v podobě vyrážky totiž i lékaři často bagatelizují s tím, že jde o kožní onemocnění. Odborníci jdou ale do hloubky. Situaci jim ztěžuje fakt, že neexistuje jasně daný test, který by nemoc potvrdil. Je třeba se pustit do kombinace různých metod, kam patří fyzikální vyšetření, nejrůznější laboratorní testy, ale také renální biopsie (což je z pohledu pacienta velmi nepříjemné a bolestivé vyšetření ledviny za pomoci laparoskopie) nebo neurologické vyšetření.

Lupus nelze vyléčit

Tuto nemoc skutečně není možné zcela vyléčit. Je však možné zmírnit její průběh a omezit projevy. Lékaři přitom hledí na to, aby byl navozen stav remise, kdy dochází ke zmírnění či odstranění příznaků nemoci a usilují o to, aby nedošlo k trvalému poškození orgánů. K léčbě lupusu se nejčastěji využívají imunosupresiva, tedy léky, které potlačují obranyschopnost imunitního systému. To se ale pochopitelně neobejde bez vedlejších efektů. Tím nejzávažnějším je zvýšené riziko nádorového bujení, kterému jinak imunitní systém brání. Coby podpůrná léčba se používají kortikoidy, nesteroidní antirevmatika nebo antimalarika. Všechny tyto léky bohužel mají celou řadu vedlejších nežádoucích efektů.

Komplikace způsobené lupusem

Kromě uvedených příznaků může lupus bohužel způsobit také lupusovou nefritidu, tedy zánět ledvin, který může vést až k jejich selhání a nutnosti pacienta docházet na dialýzu, případně vyčkat na transplantaci ledviny. Lupus napadá také srdce a cévy nebo plíce. Jeho dlouhodobé působení na organismus vyvolává deprese a úzkosti.

Jak si pomoct sám?

Není toho mnoho, co může samotný pacient se svým onemocněním udělat. V zásadě lze říct, že by měl vyznávat zdravý životní styl. Rozhodně se vyplatí pravidelně cvičit a vystříhat se konzumaci alkoholu nebo kouření. Pacienti by se také měli vyhýbat slunečnímu záření, stresu a infekčnímu prostředí.

Redakce s využitím serveru aazdraví.cz