BlogNení česnek jako česnek. Používejte raději ten zdravý bez toxinů

26. 2. 2020

Přiznám se bez mučení, že miluju česnek. Jsem si vědom toho, že výraz miluju je v případě náklonnosti k nějaké potravině zavádějící, milovat můžeme děti, rodiče, životního druha atd., ale milovat česnek? No a já prostě mám česnek rád. Ne že bych nosil stroužky po kapsách a ve dlouhých chvílích si je loupal a pak si je netrpělivě vkládal do pusy. Ale pletu se manželce v kuchyni když připravuje pokrm, který česnek coby nutnou ingredienci vyžaduje. V tu chvíli přichází moje chvíle a pokud se podle receptu má do jídla vrazit pět stroužků, dám jich tam jednou tolik. Rozhodně to pokrmu neuškodí, jen je o něco aromatičtější a na jazyku poznáte, že skutečně obsahuje česnek. Manželka se pak diví, jak je odrůda česneku vydatná a silná. Ano, česnek je silné ochucovadlo a výrazné koření.

Však letité prameny uvádějí, že česnek je skvělým lékem na nejrůznější choroby a učiněným zázrakem při nachlazení. Toto přírodní antibiotikum totiž obsahuje látku zvanou alicin, která má velmi příznivé účinky na naše zdraví. Bohužel už to ale neplatí vždy. Také do českých obchodů ve velkém zamířil česnek z Číny, jenž má ke zdravé potravině opravdu daleko. Doporučuji se poohlédnout po česneku a jiných výpěstcích raději na farmářských trzích, kde sice možná zaplatíte o nějakou korunu víc, ale máte větší jistotu, že zelenina je čerstvá a že je domácího původu. Staré pravidlo, že se má jíst to, co vyrostlo v půdě naší země stále platí a platit bude i když už tady nebudeme.

Když není zbytí a jste nuceni kupovat česnek v supermarketu, dejte si dobrý pozor na to, odkud pochází. Česnek není ničím exotickým a běžně ho produkují také čeští zemědělci, stejně jako celá řada evropských zemí. Ovšem až 80 % celosvětově prodaného česneku pochází z Číny. Raketový růst jeho obliby má dva důvody: je o poznání levnější a vydrží déle. Tedy zdánlivě jasné argumenty, proč česnek z Číny kupovat. Jenže my vám naopak povíme, proč se mu raději vyhnout. Česnek z Číny, se během růstu stříká pesticidy, jako je methylbromid. Tento pesticid se používá k odstranění škůdců a plevelů, ale tyto chemikálie se pak dostanou do našeho těla. Ve vysokých koncentracích tyto pesticidy poškozují náš nervový a dýchací systém. V extrémních dávkách by mohly dokonce vést až k vážným zdravotním komplikacím. A to ještě není vše. Kromě pesticidů používají Číňané také k bělení česnekových hlav chlor. Díky tomu česnek nemá tmavé skvrny a je dokonale bílý. Podle výrobců bílé česnekové hlavy častěji přistávají v našich chladničkách. Bohužel taková chlorace česneku zvyšuje riziko rakoviny u lidí, kteří ho konzumují. Kromě toho Číňané používají další chemické postřiky, které mají prodloužit česneku jeho životnost.

Cítíte tu báječnou vůni?

Aby toho nebylo málo, takto upravený česnek může ztratit i své vlastní prospěšné látky. Alicin, který je zodpovědný za vše, co je v česneku dobré, totiž najdeme jen u čerstvých hlav. Pokud ale sáhneme po čínském česneku, nemůžeme vědět, kdy byl ulomen a zda kromě chemie a pesticidů dostáváme do těla také něco zdravého.

Jak ale poznáme čínský česnek?

Prodejce, který se řídí českými zákony, by v každém případě měl uvádět, odkud prodávaný česnek je. Obvykle v obchodech najdete jak levnější čínský, tak dražší český či evropský. Pokud by vás ale náhodou chtěl někdo ošálit, rozdíl v česneku můžete poznat i sami. Číňané z česneku odebírají vodu, aby byl lehčí a tím levnější na přepravu. Na první osahání je tak cítit rozdíl v hmotnosti. Dobrý český česnek je tvrdý, těžký a baňatý. Čínský může vypadat smrskle a nečerstvě. Rozdíl poznáte také v chuti: kvalitní česnek je mnohem jemnější. A jak už jsme si řekli, základním rozdílem kvůli chloraci je barva. Špičkový česnek je nafialovělý, ten čínský naopak zcela bílý.

Jaké je tedy tajemství česneku?

Média nos zásobují informacemi o tom, jak se dnes nadužívají na celou řadu nemocí antibiotika. Výsledkem nadměrné spotřeby potom bývá vznik kmenů baktérií, které jsou odolné vůči jakýmkoliv dalším farmaceutickým přípravkům. Léčba i banálních infekcí se tak může výrazně zkomplikovat.

Je těžké pochopit takové nadužívání antibiotik, které mají mimo uvedeného rizika vzniku odolných baktérií, také celou paletu dalších nepříznivých účinků na naše zdraví. Důvodem může být zřejmě na jedné straně pohodlnost lidí a na straně druhé neznalost toho, že existují též jiná, velmi účinná přírodní antibiotika.

Jak si připravit doma česnekový sirup, který je desetkrát účinnější než penicilin

Jeho výroba je extrémně jednoduchá a laciná. Suroviny na jeho výrobu jsou lehko dostupné a též velmi zdravé samy o sobě. Určitě ho proto vyzkoušejte.

Sirup má na bakterie až 10 krát lepší účinek než běžně používaná antibiotika, jako jsou například penicilín, ampicilin, tetracyklin a další. Kromě antibakteriálních účinků je také super zdravý a dokáže vám nabídnout mnohé další zdravotní přínosy. Snad jen uozornění na to, že o aplikaci sirupu je vhodnější zůstat pár hodin doma a nechodit do divadla nebo kina, tam by mohli být nespokojeni vaši umění oddaní sousedé.

Na výrobu silného česnekového sirupu budete potřebovat:

8 oloupaných stroužků česneku 

1 šálek (200 ml) jablečného octa 

1 šálek (200 ml) medu

Příprava

Při přípravě sirupu postupujte následovně:

1.   Pomocí lisu na česnek nebo v mixeru najemno rozetřete stroužky česneku. 

2.   Česnek vložte ho do skleněné nebo porcelánové misky a přidejte jablečný ocet s medem. 

3.   Celé to dobře zamíchejte. 

4.   Směs přelejte do skleněné uzavíratelné nádoby a dejte do chladničky na 5 dní. Každý den však směs na chvilku z chladničky vyndejte a dobře ji promíchejte. 

5.   Po 5 dnech je váš antibakteriální sirup hotový.

Redakce, fotografie archiv a internet, 123RF.com