BlogBudete překvapeni jak působí pití kávy na vaše játra

7. 3. 2020

Rozhodně si neodpírejte si kávu. Odborníci tvrdí, že obsahuje téměř 200 látek, které mají na zdraví člověka pozitivní účinky. Máme pro vás ještě další dobrou zprávu. Podle posledních studií dva šálky denně snižují pravděpodobnost výskytu rakoviny jater. Vědci z britských univerzit v Southamptonu a Edinburgu sestavili analýzu, které se zúčastnilo na dva miliony respondentů, a která se věnovala nejběžnější formě rakoviny jater, takzvanému hepatocelulárnímu karcinomu. Potvrdili tak loňský výzkum Světové zdravotnické organizace, který shrnul více než tisíc studií a došel k závěru, že spojitost mezi konzumací kávy a omezeným výskytem rakoviny jater skutečně existuje. 

Hepaocelulární karcinome je v současné době šestým nejčastěji diagnostikovaným druhem rakoviny na celém světě a zároveň druhým nejsmrtelnějším typem zhoubného nádoru. Léčba probíhá úspěšně u pouhých 20-40 % pacientů. 

Při konzumaci jednoho šálku kávy denně přitom riziko onemocnět tímto typem rakoviny jater klesá o 20 procent. Pokud si dáte kávy dvě, omezíte riziko vzniku rakoviny o 35 procent. 

Další pozitivní vliv kávy na náš organismus 

Podle mnoha studií lidé, kteří kávu pijí denně, žijí déle než ti, kteří kávu nemají rádi. Kofein údajně blokuje určité chemické látky v krvi, díky čemuž se zmenšuje riziko nádorového bujení, demence či vzniku depresí. Káva vás chrání před: 

◼︎ Vznikem diabetu typu 2 

◼︎ Parkinsonovou chorobou 

◼︎ Onemocněním srdce a cév 

◼︎ Eliminuje stres 

◼︎ Zrychluje metabolismus 

Nejnovější výzkumy hrají do karet všem milovníkům černého moku. Káva, zejména ta ranní, podle nich výrazně prospívá našemu zdraví. Další důležitá poznámka je, abyste co nejméně používali cukr, ale to už jistě dávno víte.

Redakce s použitím zdravotnických informací, ilustrační foto 123RF.com