BlogZ Nuslí a Michle do Paříže a zpátky? Žádný problém, ale pozor na štěnice!

8. 3. 2020

Dnes není nic výjimečného se vypravit na výlet v rámci krátké dovolené nebo napracovaného volna tak, jak je naznačeno v titulku, kamkoliv v Evropě, jen je třeba si trasu vypočítat tak, abyste se stačili v termínu volna vrátit domů. Mnoho lidí se v takovém případě rozhoduje pro Paříž a jistě je k takovému kroku posouvá pasivní povědomí o krásách tohoto evropského velkoměsta, vyprávění těch dobrých přátel, kteří už tam jednou či vícekrat byli, znalosti z knih a filmů a také z reklamy cestovek. 

Je tu ale problém o kterém už se moc nemluví, který v katalozích cestovních kanceláří není ani tím nejmenším možným písmem. To asi zlé jazyky šíří jedovatou pomluvu o pařížských štěnicích. Ano, je to tak. V krásném městě na Seině se rozmnožily štěnice a to tak, že zamořily celou metropoli. Krvežízniví parazité jsou už takový problém, že se vláda rozhodla spustit informační kampaň. Na webových stránkách a zveřejněné telefonní lince se lidé dozvědí, jak štěnice poznat a především jak s nimi bojovat. K šíření obtížného hmyzu podle vlády přispěl turismus, ale i odolnost štěnic na používané postřiky. Lidé ovšem oficiální verzi o šíření moc nevěří, stačí jim když se podívají na tisíce nezvaných návštěvníků kteří jsou na štíru s hygienou a vžitými návyky Evropanů. Ale to už se pohybuji na tenkém ledě xenofobních postojů. Raději několik údajů o tom přítulném hmyzu. Štenice domácí (Cimex lectularius), někdy také nazývaná štěnice postelní. „Všechny nás to může postihnout,“ varuje vláda na novém webu věnovaném štěnicím. Zatímco v padesátých letech minulého století se parazita ve Francii podařilo vymýtit, v poslední době se vrátil v plné síle.

Není to příjemný společník

Problém se netýká jen soukromých domácností, ale také hotelů a penzionů. Stížnosti, že se turisté z dovolené ve francouzské metropoli vrátili pokousaní, v roce 2018 řešila i ubytovací platforma Airbnb. Ze stejného roku pochází také poslední vládní údaje, o jak rozsáhlou patálii jde. Podle odborníků se tehdy se štěnicemi potýkalo 400 tisíc míst v Paříži, o třetinu více než v roce předchozím. Štěnice se dokonce staly jedním z témat aktuální kampaně před volbou nového pařížského primátora. Kandidát Benjamin Griveaux podle serveru Sky News sliboval, že pokud bude zvolen, s úporným hmyzem zatočí do sta dní. Bohužel pro štěnicemi zasažené Pařížany však z boje o post odstoupil kvůli sexuálnímu skandálu. A to je přitom známo, že v případech sexuálních avantýr jsou Francouzi velmi tolerantní.

Vláda teď lidem radí, aby v hotelech nenechávali své věci na zemi, ale uložili je na ramínka, a aby si pořádně prohlédli postele a sedačky, než na ně ulehnou. Po návratu z dovolené by neměli kufr pokládat na postel ani gauč, oblečení pak mají prohlédnout ještě v kufru. Zavazadlo se doporučuje také vyluxovat a sáček z vysavače rovnou vyhodit.

Francouzi by u sebe doma měli na 60 stupňů vyprat každé oblečení koupené v second-handu, vyčistit je potřeba také nábytek získaný z druhé ruky. A pokud už se štěnice objeví a přiložený seznam doporučených opatření nezabere, lidé nemají otálet s přivoláním expertů.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/pariz-stenice-byty-hotely-kampan-vlada-francie.A200221_145223_zahranicni_kha?zdroj=vybava_recombee

Redakce a použitím informací z iDNES, ilustrační snímky 123RF.com