BlogChcete se sami otestovat na přítomnost koronaviru? Tak to máte smůlu…

15. 4. 2020

V časech koronavirové karantény a přísných opatření pro pohyb lidí na veřejných místech proskočila do médií informace, že velký zásilkový obchod Alza má na skladě testovací soupravy na přítomnost Covidu-19. No to je ovšem zpráva jako hrom! Každou chvíli si někdo v televizi stěžuje, že jej na testovacím místě odmítli a nebo, že si musí test zaplatit ze svých prostředků pokud nemá písemné doporučení od svého praktického lékaře nebo epidemiologa. Test pro samoplátce stojí cca 3000 Kč. A tady je možné si objednat test a udělat si test v klidu domácnosti. Začal jsem na internetu intenzivně patrat a opravdu jsem po chvíli našel distribuční firmu se sídlem v Praze 5, která tento výrobek dokonce propaguje na webových stránkách (www.test-covid19.eu). Nedalo mě to a našel si pár informací o firmě. Obával jsem se, že je to nějaká firma s ultrakrátkou historií vzniklá v prvních měsících letošního roku kdy se pandemie rozjížděla po evropských státech a kdy někteří mohli tušit, jak se vše bude vyvíjet. Překvapilo mě, že je všechno jinak. Firma Lomina AG je odštěpným provozem zahraniční (švýcarské) firmy a její česká pobočka je registrována od září roku 2012. Tady se zdá, že není co vytknout a že je všechno v pořádku. Znovu jsem si prozkoumal výrobek citované švýcarské firmy a zde nabízím pohled na balení i vám. Na krabici jsou několikajazyčné nápisy včetně češtiny, z čehož je patrné, že se počítalo s distribucí v České republice. Někde jsem v komentářích zahlédl zmínku o ceně testovací sady. Na stránce Alzy údaj chybí. Údajně měl test stát asi 300 až 500 korun, to by odpovídalo, protože balení obsahuje celkem pět testů. Na zmíněné stránce prodejce i na stránkách distributora je výrazné  upozornění že testy nebyly Ministerstvem zdarvornictví ČR uvolněny do prodeje pro osobní použití. Pro člověka orientujícího se v kupeckých počtech je výsledek nasnadě. Oficiální test na přítomnost koronaviru stojí pro jednoho samoplátce 3000 Kč a tady by si pět lidí udělalo test za cca 100 Kč jeden. Na výpočet není nutná maturita z matematiky a tady je zřejmě, jak praví klasik, pes zakopán…

Tady uvedu pár slov z propagačního materiálu k testovací sadě: Souprava na detekci protilátek COVID-19 lgM/lgG je vhodná pro domácí použití. Detekuje protilátky IgM a IgG v lidské plazmě, séru nebo krvi. Dokáže přitom odhalit přítomnost protilátek mezi 2. – 15. dnem od počátku příznaků. Schopnost soupravy detekovat protilátky záleží na výši produkce protilátek v těle, která je vysoce individuální a závislá na zdravotním stavu, věku, pohlaví, celkové imunitě i dalších faktorech, jako je např. váha. Infikovaný organizmus reaguje na zasažení patogenem imunitní reakcí, tedy zejména zahájením tvorby protilátek a zvýšením teploty. Test funguje na principu fluorescenční immunochromatografie. Jeho součástí je antigen označený koloidním zlatem a komplex kontrolních protilátek. Dále obsahuje nitrocelulózové membrány, na nichž jsou vyznačené dva testovací proužky a jeden kontrolní proužek. Výsledek testu na detekci protilátek COVID-19 lgM/lgG se dozvíte již po 3 minutách.

Omlouváme se, ale Ministerstvo zdravotnictví České republiky udělení výjimky k uvedení do prodeje pro osobní použití zamítlo.


Klíčové vlastnosti soupravy na detekci protilátek COVID-19 lgM/lgG

Souprava na detekci protilátek COVID-19 lgM/lgG
Vhodná pro domácí použití
Dokáže odhalit infekci mezi 2. – 15. dnem od počátku příznaků (individuální)
Detekuje protilátky IgM a IgG v lidské plazmě, séru nebo krvi
Infekci COVID19 prokazuje pozitivní výsledek na IgM nebo IgG
Snadné použití i v domácích podmínkách
Výsledek testu již za 3 minuty po aplikaci vzorku
Výrobcem testu je společnost Jiangsu Superbio Biomedical Co., Ltd.
Testování na COVID-19
Při testování na infekci existují 2 spolehlivé metody.
Testovací metoda PCR je založena na identifikaci patogenu na základě přítomnosti DNA nebo RNA patogenu ve vzorku pacienta. Často je možné patogen detekovat dříve, než v těle stoupne hladina protilátek. Tato metoda vyžaduje odborný personál, specifické laboratorní vybavení, dodržení teplotního řetězce a nemůže být tedy praktikována v domácím prostředí. Toto jsou testy, které používá odborný zdravotnicky personál.
Další metodou je sérologické vyšetření na protilátky. Protilátky jsou součásti imunitního systému. Jsou to imunoglobulinové proteiny, které pomáhají chránit před mikroskopickými patogeny, mezi něž patří i viry. Každá produkovaná protilátka je unikátně vytvořena k rozpoznání specifické struktury na povrchu patogenu. Tato struktura se nazývá „antigen“ a je to struktura vyvolávající tvorbu protilátek, které se pak na antigen váží a tím ho neutralizují, poškozují a zabíjí. (spojením protilátky a antigenu vznikne takzvaný imunokomplex, který mobilizuje imunitní systém).
Tato metoda tedy nevyhledává patogen samotný, ale „pouze“ protilátky, které tělo produkuje jako obranu před patogenem. Princip tohoto testu je založen na faktu, že COVID-19 aktivuje v těle protilátky IgM a IgG, které jsou v kombinaci s antigenem COVID-19 specifické pro SARS-1, SARS-2 = COVID-19 a MERS.

Jak je test přesný?
Test odhalí >95,5% pozitivních případů a vykazuje <3 % falešně pozitivních výsledků. Proto je doporučeno test po 24-48 hodinách opakovat v případě, že příznaky infekce přetrvávají.
Může test nahradit lékařské vyšetření?
V žádném případě! Pokud máte podezření na infekci COVID-19 a byli jste v zasažené oblasti nebo v kontaktu s infikovanou osobou, postupujte vždy tak jako byste byli infikováni.
Jaký je hlavní účel testu?
Test slouží k tomu, aby v přetíženém zdravotním systému nenavštěvoval každý lékaře s běžným nachlazením, chřipkou nebo virózou a sám sebe nevystavoval možnosti nákazy tím, že se s oslabenou imunitou bude pohybovat v exponované čekárně a ordinaci.

Zpracoval -ač podle firemních materiálů

zdroj: https://www.alza.cz/ambulantni-test-na-koronavirus-covid-19-d5796058.htm?o=1