AktualityO své blízké doma pečují statisíce Čechů. Jsou vyčerpaní a trpí depresemi

12. 10. 2022

11. 10. 2022 ; zdroj: www.denik.cz/zdravi/domaci-pece-20221007.html

Osmdesátiletý táta, který ještě před pár lety hrál příležitostně tenis, si zlomil nohu v krčku. Dcera o něj chce pečovat doma. Začíná proto dumat nad tím, co všechno zařídit. Podobnou situaci každou chvíli řeší mnoho lidí. „Pečující se do této role dostávají poprvé a vůbec nevědí, co je čeká. Vstupují do toho s obrovským nadšením a veškeré síly věnují startu,“ řekla Deníku ředitelka společnosti A DOMA Jitka Zachariášová.

Jenže péče o blízké není sprint, ale maraton. „Většinou totiž trvá několik let. Třeba staří rodiče s Alzheimerovou chorobou tu mohou být dva roky až devět let. Pečující potřebují podporu,“ uvedla. Organizace, kterou vede, proto provozuje Středisko pro pečující, kterým nabízí Rodinného průvodce.

Ten s člověkem všechno probere. Zjistí, jaké odborníky by potřeboval k ruce. Jestli právníka, sociálního pracovníka nebo kupříkladu psychologa. „Sociální pracovník poradí, na jakou pomoc od státu má pečující nárok. Pomůže vyplnit žádost o příspěvek na péči, na mobilitu nebo průkaz pro osobu se zdravotním postižením,“ přiblížila Zachariášová.

Není to totiž jen o tom vyplnit formulář. „Pak se totiž někdo diví, proč na maminku, která leží, dostává jen osm set osmdesát korun, ale sousedka, která běhá po zahradě, čerpá dvanáct tisíc osm set,“ vysvětluje ředitelka organizace. Je proto důležité doložit lékařské zprávy a další dokumenty.

Odborník na míru

Některý pečující má pocit, že potřebuje psychologa. Při rozhovorech ale Rodinný průvodce zjistí, že by mu sedla spíš jiná pomoc. „Jedné paní, která pečuje o syna, vyšel zaměstnavatel vstříc tím, že může pracovat na home-office. Jenže se stalo, že za tu dobu přibrala. Proto jsme jí společně s psychologem nabídli nutričního poradce, za pár měsíců zhubla deset kilo,“ uvedla Zachariášová.

O jaké dávky lze požádat pro člověka vyžadujícího péči

  • Příspěvek na péči: 880 – 19 200 Kč (podle stupně závislosti)
  • Příspěvek na mobilitu: 550 Kč měsíčně
  • Příspěvek na zvláštní pomůcku: maximálně 350 000 Kč (v případě pořízení plošiny maximálně 400 tisíc korun)
  • Příspěvek na motorové vozidlo: 100 000 – 200 000 Kč
  • Průkaz ZP (vyhrazené místo k sezení ve veřejné dopravě, přednost při osobním projednávání záležitostí na úřadech)
  • Průkaz ZTP (navíc bezplatná doprava veřejnou hromadnou dopravou, sleva 75 % jízdného ve druhé vozové třídě vlaků a vnitrostátních autobusech)
  • Průkaz ZTP/P (navíc bezplatný průvodce či vodicí pes)

Zdroj: MPSV

Příspěvek na péči u nás pobírá 367 tisíc lidí, přičemž o své blízké doma pečuje osmdesát procent lidí. „Pečující jsou zavalení novou řadou povinností a jsou ve stresu. Podle statistiky jich až dvacet procent končí na antidepresivech,“ zdůraznila. V Česku je přes pět milionů lidí v produktivním věku, z nichž o svého blízkého pečuje každý pátý zaměstnanec. Mnohým se uleví už tím, když je někdo pomocí provází a pomáhá společně s nimi hledat řešení.

Rodinný průvodce totiž nabídne pomoc dalších odborníků, kupříkladu trenéra paměti, ergoterapeuta nebo fyzioterapeuta. Někdy se sourozenci nemohou dohodnout, zda chtějí o starého rodiče pečovat doma nebo ho umístit do zařízení. V takovém případě pomůže mediátor. Klinický farmaceut zase zhodnotí medikaci a sepíše zprávu pro praktického lékaře.

Pečující a čísla

  • 45 % lidí nezná žádnou sociální službu
  • 63 % lidí neví, na jakou instituci se obrátit
  • 58 % nemá tušení o žádné finanční podpoře

Zdroj: Fond dalšího vzdělávání

„Nejlepší je, když jim pomáhá pečovatelka a rodina může člověka občas umístit do odlehčovací služby nebo denního stacionáře. V momentě, kdy už ani to není možné, je východiskem pobytová služba,“ sdělil Deníku prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Jak pro Deník uvedla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková, neformální pečující se o své blízké obětavě starají často bohužel téměř na pokraji sil. A za cenu velkého psychického i fyzického vyčerpání. „Je nutné posílit dostupnost služeb osobní asistence seniorům a rovněž odlehčovací služby,“ varovala. Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá v této souvislosti změny, účinné mají ale být až od července 2024.

Autor: Andrea Cerqueirová