Napsali o násPéče nemusí být noční můra

28. 12. 2022

28. 12. 2022 – Zena-in.cz

V České republice žije přes 5 milionů lidí v produktivním věku, tedy zaměstnaných. Z nich každý pátý pečuje o někoho blízkého.
Služeb právě pro pečující osoby je však žalostně málo a sehnat o nich informace bývá mnohdy nadlidsky úkon. Vyznat se v systému zdravotních a sociálních služeb vyžaduje opravdu velké úsilí. Pečující dennodenně zápasí s časem: „Vždyť musím pracovat a starat se o rodinu. Kde mám najít nějakou pomoc, když pobytová zařízení přijímají až za několik let a terénní služby mají plnou kapacitu?“
Péče s sebou přináší mnoho povinností, často mnohem více, než si pečující v počátku uvědomují. Je časově velmi náročná, takže i samotný pečující se může rychle dostat do psychických, fyzických či finančních problémů. Průměrná doba starostlivosti se přitom pohybuje kolem 7–9 let.
Pomoci v dané situaci může přitom Rodinný průvodce®, služba, již pečujícím osobám poskytuje nezisková organizace A DOMA ( www.a-doma.cz ).
Kdo je Rodinný průvodce®?
„Odborník, který se dokáže vcítit do pečujícího nebo rodiny v obtížné situaci a dlouhodobě jim pomáhá najít řešení v péči o blízkého. Tato metoda je v ČR unikátní a staví na modelu case managementu. Úkolem Rodinného průvodce je zjistit skutečné potřeby pečujících, opečovávaných a celých jejich rodin s využitím znalostí a dovedností, které tento profesionál má. Řeší také další lidské potřeby, jež mohou mít přímou či nepřímou souvislost s péčí o blízké. Rodinný průvodce řídí případ a společně s multidisciplinárním týmem předkládá pečujícím nový pohled na řešení nepříznivé sociální situace. Dlouhodobě tak pracuje s celou rodinou a je průvodcem pečujících při péči o jejich blízké,“ říká Jitka Zachariášová, ředitelka A DOMA, z. s. Multidisciplinární tým tvoří odborníci z různých oborů: klinický farmaceut, ergoterapeut, právník, realitní makléř, trenér paměti, nutriční terapeut, psychoterapeut a další. Komplexní podpora poskytovaná pečujícím organizací A DOMA není jen o předání informací a rad, ale o skutečném a aktivním zapojení se do pomoci.
Foto: Jitka Zachariášová, ředitelka A DOMA, z. s.
„Doporučuji pečujícím, kteří pečují či je péče v blízké budoucnosti čeká, aby se obrátili na odborníky a nechali si poradit. Oni mají zkušenosti a praxi. Ukážou vám cestu, kterou se můžete při péči vydat, či ji s vámi společně budou sdílet. Říci si o pomoc není selhání, i takovéto rozhodnutí chce odvahu. Pak poznáte níže popsané přínosy Rodinného průvodce, který se společně s multidisciplinárním týmem stane vaší ,druhou rodinou,“ dodává Jitka Zachariášová .
Přínosy metody Rodinná průvodce®
Pečující má člověka, na kterého se může obrátit
Nemusí nikam cestovat, Rodinný průvodce přijede za ním
Představí pečujícímu, co vše bude potřeba řešit
Pečující si vybere, co si udělá sám, či požádá o pomoc odborníky, tzn. objedná si službu na klíč
Každá z navržené pomoci šetří čas, peníze, ale i nervy pečujícím
Při sdílené péči nebude pečující vyčerpaný, rodina si ho užije
Pečující může řešit své preventivní prohlídky u lékařů
Bude mít čas na své přátele, koníčky a záliby
Pečující se o této metodě mohou více dozvědět na webových stránkách Středisko pro pečující – www.a-doma.cz .