AktualityRanní host Rádia Zet: Při demenci život začíná na plenkách a končí na plenkách, říká ředitelka spolku A DOMA Jitka Zachariášová

28. 2. 2023

„Statistiky nám říkají, že od diagnostikování demence je dožití tři až devět let. Lidem se rozpadají deníky a v životě postupují pozpátku. Ke konci života se péče točí kolem poskytování základních potřeb jako krmení či přebalení. Jak se říká, život začíná na plenkách a končí na plenkách,” popisuje ředitelka zapsaného spolku A DOMA Jitka Zachariášová. „Setkáváme se i s lidmi, u kterých propukla demence již v produktivním věku. Ať už to bylo ve 45 letech nebo teď poslední případ, kdy máme pětapadesátiletého klienta, u kterého je diagnostikována Alzheimerova choroba,” dodává ranní host Rádia ZET.

Organizace A DOMA je postavena na dvou základních pilířích. Prvním je péče poskytovaná v domácím prostředí, druhým poskytování podpory pečujícím rodinám. „Je to péče o lidi s duševním onemocněním, se zdravotním postižením a o seniory,” vyjmenovává Zachariášová. V organizaci mají také pozici takzvaného rodinného průvodce. „Je to člověk, který se dokáže vcítit do potřeb pečujících, celé rodiny a dlouhodobě jim pomáhá nalézt řešení. Je to velice náročné, protože tento jeden člověk musí mít dvacet až třicet procent dovedností celého multidisciplinárního týmu. Ten potom nastupuje na základě toho, jaké potřeby identifikuje rodinný průvodce,” vysvětluje ředitelka spolku. Nejčastěji jde podle ní o pomoc v oblasti sociální a právní.

Poslechněte si celý rozhovor Martina Karlíka:

Zdroj: Radio Zet