AktualityTradiční čínská medicína

25. 2. 2018

Tradiční čínská medicína

Naším šestým workshopem nás dne 22.2.2018 provázela MUDr. Kateřina Pospíšilová, Ph.D.. Jde vidět, že alternativní medicína naše klienty i širokou veřejnost zaujala, jelikož byla zaplněna celá místnost komunitního centra. Po představení svých letitých zkušeností se západní medicínou, se paní Pospíšilová rozhodla změnit přístup v léčbě a začala se věnovat tradiční čínské medicíně, ke které inklinovala již nějakou dobu.

Na přednášce jsme se seznámili s filozofií, ze které tradiční čínská medicína vychází. Dozvěděli jsme se o energii QI (chči), co vše může její nerovnováha v těle způsobit a jak ji vracet zpět do rovnováhy. Představila nám energie jinové a jangové a jak se lidé, příroda, nemoci, roční období, ale i strava podle těchto dvou doplňujících se prvků rozděluje.  Také jsme se seznámili s orgánovými hodinami a juž víme, jak důležité pro tělo je respektovat je.

Paní doktorko považuje obecně za nejdůležitější pro zdraví, dodržovat 3 zásady:

  1. Správně vyvážená strava
  2. Cvičení qi kung nebo tai chi
  3. Pozitivní myšlení

Paní doktorka se na závěr rozpovídala o různých typech jídla a co dělat a nedělat při onemocnění virózou či chřipkou. Máme vynechat citrusy v atace nemoci, jelikož tělo stahují a nemoc z těchto důvodů zůstává v nás. Další častou chybou, kterou děláme je zalévání zázvoru horkou vodou přímo do hrnečku. Takto upravený zázvor je vhodný na bolesti žaludku, nicméně proti chřipce či nachlazení je nutné zázvor vařit ve vodě 10 minut, můžeme ho osladit medem či třtinovým cukrem, ale opět nemáme používat citrón. Diskuze o jídla navodila řadu otázek, na které paní Pospíšilová odpověděla a jejími odpovědmi jsme uzavřeli i náš čínský večer. Zpětná vazba účastníků byla velmi pozitivní, ihned se ptali, kdy znovu přijde. Předběžně jsme se domluvili na přednášku o stravě dle čínské medicíny a možnosti léčení díky změně stravy. Tak tedy děkujeme a budeme se těšit!