Musíme přehodnotit stravovací návyky

4. 9. 2019

Když jsme byli junáci a byli jsme schopni sníst vše co obsahoval jídelní lístek v naší milé restauraci tak si musíme dnes uvědomit, že tyto časy jsou dávno za námi. Nejen proto, že naše tělo se šesti a více křížky na zádech už nevydrží kalorické „šrapnely“, a naše peněženka si nemůže dovolit zaplatit furiantské menu ve zmíněné restauraci. Ano, buďme střídmí a porozhlédněme se po jiné skladně seniorského menu. Experimentujme s potravinami, o kterých jsme jen slýchali, vídali je na obrázcích v magazínech pro ženy a které v nás nevzbuzovaly chuť k jídlu. Ale ony se dají jíst, jen to chce se naučit je připravovat. Chce to jen trochu cviku a kuchařského umění… Zkusíme to s vločkami. Kdo vyzkoušel tolik vychvalovanou pochutinu zvanou musli, nebude vločkami zaskočen. Většina směsí musli vločky obsahuje a jíst se opravdu dají. Jen je třeba je patřičně ochutit. Redakce

Vločky jsou univerzální potravinou, která by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět, a to nejen pokud jste příznivci kvalitního stravování. Vločky využijete na snídani, k obědu i na svačinu. Dají přetvořit do sladké i slané podoby. Navíc se mohou pyšnit mnoha benefity, zejména velkým množstvím prospěšné vlákniny. Vločky byly dlouho mylně vnímány jako ne příliš dobrá surovina, kterou nakupují především lidé při nejrůznějších potížích. To je ale velká škoda. Samy o sobě nejsou příliš chuťově výrazné, ale právě díky tomu se hodí pro mnoho úprav. Seženete všechny možné druhy, od jemně mletých až po celé, špaldové či jahelné. Nehledě na to, které nakonec skončí ve vašem nákupním košíku, snažte se volit především ty nejkvalitnější. Spolehlivou zárukou pro kvalitní potraviny jsou certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství.

Vločky jsou široce využitelné. Nejen, že si z nich připravíte výživnou snídani v podobě lívanců či kaše, na které vám přinášíme jednoduchý recept. Použít je můžete i do polévky místo nudlí či rýže, v horké tekutině totiž krásně nabobtnají. Hodí se také pro pečení nejrůznějších dezertů, a to nejen do těsta či korpusu. Opražené vločky získají jemně oříškovou chuť a můžete jimi moučník posypat, získáte tak zdravější variantu oblíbené drobenky.

A tady jsou alespoň dva recepty na úpravu vloček:

Ovesné lívance

Co budete potřebovat?

  • Půl hrnku  mléka
  • 100 gramů ovesných jemně pomletých vloček
  • Skořice
  • Lžíce medu
  • 1 vejce
  • olivový olej na smažení

Všechny ingredience smíchejte a nechte alespoň deset minut odpočinout, aby se vločky dostatečně nasákly a nabobtnaly mlékem. Vznikne hustější kaše, kterou nabírejte lžící a na rozpálené pánvi tvarujte pravidelná kolečka. Výsledek můžete přizdobit kvalitním jogurtem, oříšky, medem či oblíbeným ovocem.

TIP: Nadýchané lívance? Jednoduše přidejte ½ sáčku prášku do pečiva.

 

Ovesná kaše

Co budete potřebovat?

  • Plnotučné mléko
  • vločky
  • kakao
  • pudingový kakaový prášek
  • Javorový sirup
  • Oříšky
  • Ovoce na ozdobení

Do hrnce k půl hrníčku mléka přidejte tři lžíce vloček, výborné jsou například pohankové. Metličkou přimíchejte lžíci pudingového prášku, díky kterému kaše získá krásně krémovou konzistenci. Přidejte ještě dvě lžíce javorového sirupu a lžičku kakaa. Vařte do zhoustnutí. Kaši dozdobte oblíbeným ovocem a oříšky.

Marta Molínová