BlogLidské tělo je složitý organismus a vyžaduje pravidelnou údržbu

10. 1. 2020

Ono se to, co je napsáno v titulku, hezky řekne, ale když jste na to sami, tak co s tím? Jsou jednici, kteří si nepřipouštějí žádné problémy, ingorují projevy onemocnění, a když už je jim zle, nasadí osvědčené česnekovovo lihové kůry, domácí slivovici a konzumaci citronů. Zpravidla to zabere, ale praktičtí lékaři obracejí oči v sloup a uvedené postupy zavrhují. Ne kvůli tomu, že by se báli o práci, ale proto, že dryáčnické metody samoléčby mohou vyvolat dramatickou odezvu.

Lidské tělo a nemoci…

Řekněme si tedy několik základních pokynů o projevech nemocí a jak s nimi zápolit. Naše tělo je opravdu velmi složitý biologický stroj, který ke svému chodu potřebuje palivo a vodu, jídlo a tekutiny. Nemusí to být jen voda, znám i příjemné látky vyrobené z přírodních produktů – víno, pivo, lihoviny, ale také i mléko. Konzumujte na co máte finance, ale nikdy nepřehánějte. Všeho s mírou. Platí staré moudro, že alkohol vždy jen pro radost, nikdy pro starost. Také se snažte dodržet zásadu kvality, raději menší dávku kvalitního pití než bezbřehá konzumace neznámých a podezřele levných alkoholických nápojů z ušmudlaných večerek, vyrobených kdoví jak a kdoví kde. Vždy si připomeňte tragickou kauzu metanolové aféry s pěti desítkami obětí a mnoha dalšími postiženými do konce života, ta by měla být nadlouho varováním pro nás všechny.

70% našeho těla je voda

Lidské tělo je z více než sedmdesáti procent tvořeno vodou. Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Představte si metrákového chlapa (a že jich kolem nás je) a ten je ze sedmdesáti litrů vody (tekutiny) a z třiceti kilogramů pevných látek. Kdosi to kdysi přepočítal na ceny těchto látek na trhu s chemickým zbožím a výsledek nic moc, pár dolarů, přepočítáno na českou měnu tak dvě tři stovky. Jinou hodnotu tělesné schránky člověka si stanovili soudci Nejvyššího soudu aby měli základ pro výpočty bolestného či odškodnění za ztížení společenského uplatnění, spolu s lékaři z 1.FVL UK došli k částce 27 387 Kč. 

Prvotní příznaky

Po předchozím exkurzu do biometriky se nyní zaměřím na poznatky o tom, jak se mohou projevovat zdravotní problémy v podobě, kterou můžeme okamžitě zaznamenat. Organismus reaguje na rušivé podněty velmi rychle a dává to najevo řadou průvodních jevů, které je nutno vnímat a reagovat na ně. Například barva moči má být světle žlutá. Jestliže ztmavne, je příliš koncentrovaná a neobsahuje dostatek vodní složky. Stačí, když se dostatečně napijete alespoň půl litrem vody a po pár hodinách uvidíte, že moč zesvětlá. Tím jste byli dostatečně upozorněni na chybný pitný režim. Ten musíte ve vlastním zájmu vylepšit tím, že budete pít více vody (nebo piva ale raději nealkoholických nápojů). Stanovte si denní normu vypití tekutin alespoň v objemu dva a půl až tři litry.  Káva se do tohoto objemu nezapočítává. Z příjmu tekutin se pak odvíjí frekvence močení a to je také důležitý ukazatel. Stanfardní je návštěva WC za tímto účelem čtyřikrát až pětkrát denně. Chodíte-li „na malou” méně, je třeba doplnit tekutiny na výše uvedený objem cca tří litrů. Není také nic neobvyklého jít na malou v noci. Pokud je to jednou, nic se neděje, ale donutí-li vás tlak v močovém měchýři jít třikrát čtyřikrát, budete muset s tímto problémem zajít k proktickému lékaři. Častá frekvence nočního močení už problémem může být a ten nelze řešit „babskými” radami. 

Špatně zavodněný organismus se může projevit také přímo na naší kůži. Výsledkem bývá nejen suchá, ale také tuhá až šupinatá kůže. Nejdříve se objeví na místech, kde se voda rychle odpařuje, například na kloubech na rukou. Zejména ženy v takových případech používají krémy na ruce, přitom by stačilo dostatečně pít.

Dostatčný příjem tekutin

Jak už bylo řečeno, důležitou stránkou harmonického vyvážení činnosti organismu je i přísun potravin. Ne, nespletl jsem se. Jídlo je velmi důležité. Obecná poučka sice říká, že příznakem nedostatku tekutin je žízeň a příznakem nedostatku potravy zase hlad. Ale ten se může projevit také při špatném zavodnění (hydrataci) organismu. Lidé, kteří málo pijí, mají proto vyšší sklon k obezitě. To je důležitý poznatek.

Když přijdeme do let, začne nás dostihovat celková únava. Náš fyzický i psychický výkon klesne a my ten stav přičítáme opotřebování organismu v pravidelném životním rytmu. Unavení nemusíte být jen proto, že málo spíte. Voda a tekutiny obecně jsou nesmírně důležité pro krevní oběh a okysličení těla. Pakliže jste unavení i přesto, že dost a dobře spíte, zkuste zvýšit příjem tekutin. Uvidíte, jak vám energie naroste. Člověk je živ nejem přijímáním potravy a tekutin, ale také vylučováním, kterému se odborně říká defekace. Opět je ve hře stav hydratace těla. V případě, že v organismu celkově schází voda, mějme na aměti, že ji tělo odčerpává právě ze střev, kde ji potřebuje relativně nejméně. Výsledkem je tuhá stolice, která může způsobit zácpu. Odstarění tohoto problému je opět ve zvýšeném příjmu vody.