BlogNepodceňujte nenápadné projevy malé mrtvice

31. 1. 2020

Třetina postižených mozkovou příhodu nepřežije. Významné procento se musí smířit s trvalými následky a jen zlomek lidí se dá po mrtvici takzvaně úplně dohromady. Příchod mrtvice však nemusí být úplně překvapivý, dokáže vyslat varovné signály.

Výraz mrtvice už v sobě nese poselství smrti. Předem je ale třeba říci, že tento text nemá čtenáře vyděsit. Jde o to, aby si lidé všímali neobvyklých projeů, které zanedbány, mohou mít ve svých důsledcích fatální následky. Mrtvice a malá mrtvice. To bude asi ta, které se říká mrtvička snad proto, aby se jaksi zmenšila nebezpečnost jejího zjevení, ale není tomu tak. Je stejně zákeřná jako její velká sestra. Obě přicházejí zdánlivě znenadání a dokáží obrátit život vzhůru nohama. Ročně u nás postihnou na 30 tisíc lidí. Každý pátý člověk na následky mozkové mrtvice zemře. Matematika je neúprosná objektivitou svých sdělení, svých výsledků. Třicet tisíc ataků mrtvicí ročně znamená 82 mrtvic za den, každý pátý postižený neodvratně zemře a tak nás denně opustí 16 spoluobčanů. Jsme zděšeni když při autonehodách zemře několik lidí, kteří jinak byli zdraví a „jen” nedávali pozor a nedodržovali silniční předpisy. U mrtvic je denní úmrtnost strašlivé číslo a společnost na to nic. Jak je to možné? Proč jsme tak neteční? Neteční a nevnímaví a to i přesto, že se lze účinně bránit.

„Riziko mozkové příhody je kromě genetické zátěže pevně svázáno s životním stylem. Pokud kouřím, mám neléčený vysoký tlak, trpím nadváhou, nadměrnou stresovou zátěží, mám zvýšený cholesterol a největší hrůzu mám z pohybu navíc, pak můžu být mezi vhodnými kandidáty na mrtvici,“ říká neuroložka z budějovické polikliniky Iveta Němcová.

Podle odborníků však můžeme příchod fatální mozkové příhody jednak ovlivnit, a hlavně do určité míry i předvídat. Mrtvice se totiž velmi často ohlásí dopředu mírnějšími příznaky. Důležité je nepřehlédnout varování a s příznaky se svěřit lékařům. „Odborně se tomu říká tranzitorní ischemická ataka a jde o určitou mírnou fázi mrtvice, kde příznaky do 24 hodin odezní. Ty projevy jsou různorodé, může to být snížená možnost mimiky v obličeji. Nemůžete se usmát, našpulit rty. Snížená hybnost a brnění končetiny, zhoršení řeči. Někdy je člověk neschopen se vyjádřit slovy, a to jsou situace, kdy není dobré váhat,“ argumentuje neuroložka.

Průvodním příznakem mrtvice je, jak už bylo řečeno, ochablost nebo znecitlivění tváře, ruky nebo nohy, obvykle na jedné straně těla. Dále jsou obvyklé potíže s mluvením nebo snížená schopnost porozumět řeči někoho jiného. Příznakem je také porucha zraku, závrať, ztráta rovnováhy nebo koordinace. Nebezpečná je i bolest hlavy bez zjevné příčiny. Objevit se také mohou náhle vzniklé a jinak nevysvětlitelné závratě nebo náhlé pády, náhle vzniklá porucha ostrosti vidění nebo dvojité vidění. Příznaky se nemusejí objevit všechny najednou. Proto se velmi často některé projevy této nemoci berou v počátcích na lehkou váhu, což může mít katastrofické následky. Zde si přečtěte pravidla jak poznat mrtvici u blízkého člověka a tím mu zachránit život:

Při rozpoznání příznaků cévní mozkové příhody okamžitě volejte rychlou záchrannou službu. Jde doslova o minuty. Pokud je léčba zahájena do tří (některé zdroje uvádějí i do 4,5) hodin, může pacient odejít po několika dnech zcela zdráv, bez následků. Lékaři dokáží pomocí účinného léku (tkáňového aktivátoru plasminogenu – tPA) zasáhnout a otevřít tepnu uzavřenou krevní sraženinou, která je příčinou mozkového infarktu.

Pokud je lék možné aplikovat přímo do postižené oblasti, doba pro účinnou pomoc se zvyšuje až na osm hodin. Z nedostatku včasné pomoci třicet procent postižených na mozkovou mrtvici umírá.

Po odstranění akutního ohrožení života je pacient léčen zpravidla protidestičkovými preparáty (aspirin, clopidogrel, aspirin + dipyridamole). Ty znemožňují shlukování krevních destiček. Dalším krokem je léčba nemocí, které mrtvici nepřímo zavinily (cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, arytmie).

Bojujte o své zdraví spánkem

Většina lidí v dospělosti málo spí. Nejčastějším důvodem je, že mají jednoduše problém „zabrat“ nebo mají na spánek příliš málo času. Dlouhodobé problémy se spánkem ale vedou ke ztrátě výkonnosti a zvyšují riziko některých vážných onemocnění. Pokud se tedy chcete vyhnout infarktu nebo mrtvici, snažte se především pravidelně a dostatečně spát. Spánek u dospělých je na něm závislá regenerace. „Spánek je důležitý pro regeneraci tělesných i duševních sil, paměťové procesy, imunitní reakce a hormonální a metabolické pochody včetně udržování přiměřené tělesné hmotnosti. Rovnováha některých hormonů vylučovaných ve spánku brání vzniku obezity a metabolického syndromu,“ potvrzuje zkušený neurolog. „Dostatečný spánek je prevencí zvýšeného krevního tlaku, infarktů, cévních mozkových příhod, cukrovky a je ochranou i proti růstu nádorů,“ dodává.

Redakce s použitím textu z Prazskypatriot.cz, foto databanka 123RF.com