BlogNa šediny s noblesou a s klidem

2. 2. 2020

Šedivé vlasy jsou významné nonverbální sdělení pro okolí, že jejich nositel patří do jiné věkové kategorie. Proč ale lidé v určirém, přesně nevymezeném, věku začnou šedivět. A proč jiní starší lidé si ponechávají své hřívy v původní barvě? Samozřejmě se těmito otázkami zabývají vědci, lékaři a jiní výzkumníci kteří problematiku stárnutí. Většina z nás si vybaví vlakovou scénku ve které Švejk jede s nadporučíkem Lukášem do Budějic a v kupé sedí obtloustlý holohlavý chlápek. To je samozřejmě příležitost proto, aby Švejk uplatnil své slovní šarády a podal výklad o tom, kolik že má mít průměrný člověk na hlavě vlasů. Ta scéna je natolik výstižná, že stojí za to si ji autenticky připomenout:  

Lukáš byl vyrušen hlasem Švejka, který promluvil na holohlavého pána: „Dovolte, vašnosti, neráčíte být pan Purkrábek, zástupce banky Slávie?”
Když holohlavý pán neodpovídal, řekl Švejk nadporučíkovi: „Poslušně hlásím, pane obrlajtnant, že jsem jednou četl v novinách, že normální člověk má mít na hlavě průměrně 60 až 70 tisíc vlasů a že černý vlasy bývají řidší, jak je vidět z mnohých případů.”
A pokračoval neúprosně dál: „Potom říkal jednou jeden medik v kavárně U Špírků, že padání vlasů zaviňuje duševní pohnutí v šestinedělí.”

George Clooney

Co poté následovalo patří do klasiky českého humoru. Holohlavé individuum nebylo panem Purkrábkem, zástupcem banky Slávie, ale pouze generálmajorem von Schwarzburg. Nu což, ponecháme hrdiny příběhu ve vlaku do Budějic a budeme se věnovat dnešním názorům na tvorbu ctihodných šedin. Jedni si je pochvalují, ženy z nich mají trauma a muži si přejí vypadat se svými šedinami alepoň tak noblesně jako je nosí mužný ideál George Clooney.

Historické drama vypráví, že Marii Antoinettě zbělaly vlasy přes noc, než byla popravena gilotinou za francouzské revoluce v roce 1793. Francouzská královna zřejmě jevila příznaky těžké formy šedivění vlasů v důsledku stresu. Výzkumníci z Harvardovy univerzity dospěli k závěru, že se na šedivění podepisuje takzvaná reakce „bojuj, nebo uteč“, kterou vyvolá vnější hrozba.

Ale kde se šediny berou a proč se znenadání objeví? Vědci zkoumali, zda pod vlivem stresu může na kmenové buňky ve folikulech útočit imunitní systém. Tato hypotéza se však nepotvrdila. Následně vědci zjišťovali, zda šedivění způsobuje zvýšená hladina stresového hormonu kortizolu, což se nakonec také neprokázalo. Nakonec tým expertů zjistil, že sympatický nervový systém, který zodpovídá za reakci savců na hrozbu, hrál klíčovou roli. Sympatický nervový systém tvoří síť nervů, které se nachází i v kůži. Tam jako stuhy obepínají folikuly a jsou v těsné blízkosti kmenových buněk melanocytů. To by potvrzovalo teorii, že stres a strach mají vliv na nervový systém a ten následně uvolňuje hormon norepinefrin, který pak působí na vlasové folikuly. Odtud je ke změně barvy vlasu už jen nepatrný krůček. Studie na toto téma uvádí: „Některé z těchto vlasových kmenových buněk se běžně při regeneraci vlasů proměňují v pigmentové buňky, které dávají vlasům barvu. Pokud jsou však vystaveny norepinefrinu ze sympatického nervu, aktivují se všechny kmenové buňky a promění se v pigment produkující buňky, to znamená, že žádné nezůstanou. Za několik dní jsou zásoby pigment regenerujících kmenových buněk vyčerpány, a když se to stane, nelze pigment obnovit.”

Již jsme si řekli, že šedivění vlasů je jedním z mnoha příznaků dopadu stresu na lidské tělo. Nové poznatky ukazují, že lze zastavit šedivění, které způsobuje stres, či v boji s dalšími se stresem spojenými změnami v tkáni. Průlom v takové terapii ale může trvat roky. Stres není ale jediný důvod, proč vlasy šediví. Hlavní příčinou je přirozený proces stárnutí. V některých případech mohou ke ztrátě pigmentu ve vlasech přispět genetické mutace či změny v imunitním systému. Faktory stárnutí a genetiky jsou neopominutelné.

Je zcela normální, že se první šedivé vlasy objevují mezi třiceti a čtyřiceti lety. Šediny můžete ale najít už i ve dvaceti. „Předčasné šedivění u mladých osob je obvykle důsledkem poruchy tvorby pigmentu, která byla člověku, naprogramována při narození. Existují určité geny, které tuto poruchu způsobují. V takovém případě je předčasným šedivěním postiženo více členů rodiny,” informuje kožní lékař. Kromě genů můžou šedivění ovlivnit i různé stavy, které zasáhnou vaší psychiku. Právě v důsledku těžkých emocionálních prožitků dochází k menší tvorbě melaninu. Spouštěčem mohou být např. starosti, podvýživa, stres, vážné nemoce, nervový šok a další. V dnešní době je již možné podstoupit vlasovou analýzu a zjistit toho o šedivění a o svém zdraví víc. Šedivění je postupný proces, takže se nemusíte děsit toho, že se jednoho dne probudíte se stříbrnou hlavou. Šedé vlasy nejprve objevíte kolem skrání a teprve poté začne pomalu šedivět i zbytek vlasového porostu. I když možná nepovažujete za moc pozitivní zprávu, že se šediny objeví nejprve vepředu, může vás utěšit, že dokud nezaznamenáte šedé nitky kolem skrání, pravděpodobně dosud neexistují žádné další stříbrné vlasy na jiné části vaší hlavy.

Pokud nemáte sílu na urputný boj se šedinami, vždy máte možnost si vlasy obarvit. Je ale lepší se svěřit do péče kadeřníka, než si vlasy barvit sami, jelikož ne každý vlas má stejný odstín šedivé a domácí barvení by nemuselo dopadnout podle vašich představ. 

Za předčasným zbělením vlasů může být také nemoc a to je ta horší zpráva. Je nutné si tuto možnost připomenout a její řešení ponechat na odborných lékařích. Šedivění vlasů může být způsobeno nemocemi jako jsou Hutchinsonův-Gilfordův syndrom neboli pravá progerie (vzácné onemocnění, které způsobuje předčasný a urychlený rozvoj stařeckého vzhledu), Wernerův syndrom (geneticky podmíněné onemocnění, které způsobuje vznik předčasných známek stárnutí), perniciózní anémie (autoimunitní onemocnění), autoimunitní onemocnění štítné žlázy nebo Downův syndrom.

Jak jsou na tom ženy a jak muži. Šediny dříve či později dostihnou všechny jedince, pokud samozřejmě do té doby vlasy nestihnou vypadat. Plešatost se týká převážně mužů a pokud je nepostihne, mohou se prakticky spolehnout na to, že jejich skráně zešediví dříve než ženám v jejich věkové kategorii.

Odborná studie, která porovnávala muže a ženy podobného věku, ukázala, že muži měli o hodně více šedivých vlasů než ženy. Naději vyslovuje dermatolog Alan Bauman také úplně nezatracuje možnost zvrátit nebo alespoň zpomalit šedivění vlasů. Podle něj mohou známky stárnutí vlasů trochu zpomalit některé látky, jako jsou kofein a niacinamid (niacin je forma vitamínu B3), které jsou známé svými protistárnoucími vlastnostmi. Podle Baumana skýtá určitou naději i čínská bylina Fo-Ti, o které se mnozí domnívají, že by mohla mít pozitivní vliv při snaze zastavit šedivění vlasů. Účinky této rostliny na vlasy však nebyly dosud vědecky prokázané. Čínská medicína v souvislosti s brzkým šedivěním vlasů naznačuje, že šedé vlasy na hlavě odrážejí zmatek a neklid, které se ukrývají uvnitř člověka. Vlasy podle této medicíny vyjadřují kvalitu krve a zdraví ledvin. Předčasně šedé vlasy pak říkají, že je něco s ledvinami a krví špatně.

Redakce s použitím starších textů iDnes. Fotografie 123RF.com