BlogCrohnova nemoc umí hodně znepříjemňovat život

2. 2. 2020

Crohnova nemoc (čteme “Kronova nemoc”) je autoimunitní onemocnění, kdy organismus bojuje proti vlastním buňkám a imunitní systém napadá vlastní tělo (v tomto případě trávicí trubici). Člověku obeznámenému s touto nemocí zatrne pokud se dozví, že někomu z jeho blízkých byla nemoc diagnostikována. Lékaří a výzkumníci si nejsou zcela jistí příčinami onemocnění, v každém případě jde o ryze civilizační nemoc u které mohou být spoštěcími mechanismy třeba stres, nezdravá strava, životní styl, ale také genetika. Z velké většiny se dá nemoc léčit operativně kdy je pacientovi ostraněna část tlustého nebo tenkého střeva. U zbytku pacientů se pokračuje v konzervativní léčbě, která samozřejmě trvá delší dobu.

123RF.com

Nemoc je typická pro vyspělé země a jednou z příčin této nemoci může být stres. Jistou roli hrají i genetické dispozice a životní styl. K dalším často uváděným příčinám patří nedostatek vlákniny v potravě a naopak nadbytek cukrů. I kouření může být důvodem vzniku této choroby.

Hlavními příznaky Crohnovy nemoci jsou:

V těžších případech Crohnovy choroby se pak objevují problémy jako horečka, kožní problémy, artritida, zánět oka a další.

Diagnostika

Nemoc je nejčastěji diagnostikována v období dospívání a rané dospělosti mezi 20. a 35. rokem věku. Zjištění Crohnovy choroby u dětí tedy bohužel není ničím až tak neobvyklým. Nemoc navíc postihuje rovnoměrně muže i ženy.

Léčba choroby, jak už bylo napsáno, se skládá z terapie konzervativní (medikamentózní) a chirurgické. Při prvních projevech nemoci se často nasazují antibiotika. Ty mají za úkol dostat nemoc v akutní fázi co nejrychleji pod kontrolu. V dlouhodobé terapii se k potlačení zánětu používají k celkové terapii kortikosteroidy, ve vážnějších případech nemocní dostávají imunosupresiva tlumící aktivitu imunitního systému.

Řada pacientů postižených touto nemocí se začala v poslední době upínat k biologické léčbě. Ta se ukázala být jako velice účinná, pokud jde o okamžitý ústup klinických obtíží. Rovněž významně zlepšuje kvalitu jejich života. Problémem nicméně je, že biologická léčba Crohnovy choroby je finančně velice nákladnou záležitostí a v rámci České republiky na ni dosáhne pouze zhruba každý desátý pacient. Není hrazena zdravotními pojišťovnami a probíhají složitá jednání jejich výsledek je zatím nejistý.

Jednou z novinek v léčbě je terapie pomocí vajíček červů tenkohlavce prasečího (Trichuris suis), kdy cílem je zmatení imunitního systému a zaměření jeho sil na boj a zničení parazita. Imunitní systém tak přestává bojovat s vlastními bakteriemi. Léčba probíhá tak, že do těla pacienta nasadíme parazity, kteří oslabí náš imunitní systém. To je základní myšlenka nového „léku“, který chce na evropský trh dostat jedna z amerických firem. Lékaři sice uznávají, že testují, zda by něco takového mohlo fungovat, zároveň ale pacientům důsledně radí, aby takové léky v žádném případě nekupovali na internetu a neaplikovali si je sami bez odborného dohledu.

Crohnova nemoc a dieta

Kromě braní léků je též důležité dodržovat v případě Crohnovy choroby dietu, pokud ji ošetřující lékař nařídí. Ta nesmí dráždit, ale zároveň musí zaručit dostatečnou výživu. Dieta při Crohnově chorobě je individuální. Každý pacient si musí vyzkoušet, které jídlo mu dělá dobře, a které ne. Nemocní s Crohnovou chorobou totiž často špatně snáší mléko, dužinu z ovoce, semínka, ořechy, luštěniny, slupky apod. Naopak velmi pozitivně působí nenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v rybách. Z ovoce nebudou pacienta trápit banány, papája, mango, avokádo a žlutý meloun. Dobrá jsou vejce, jelikož nejsou tučná a přesto obsahují bílkoviny a vitamín.

Jaká je kvalita života s Crohnovou nemocí?

Je sice pravdou, že tito pacienti mají obecně vzato o něco vyšší úmrtnost než zdravá část populace, navzdory tomu je ale pravděpodobnost, že by samotná Crohnova choroba vyústila ve smrt, poměrně nízká.

Co naopak Crohnova nemoc umí, je poměrně hodně znepříjemňovat život. Máte-li proto podezření na to, že vy nebo vaše dítě trpíte Crohnovou nemocí, rozhodně na nic nečekejte a navštivte lékaře již při prvních příznacích choroby. Na babské rady v takovémto případě příliš nedávejte, léčba patří do rukou odborníka.

Redakce s použitím textů z Reflexu.cz, iDnes a Zdravotnických novin. Ilustrační fotografie databanka 123RF.com