BlogJak se ženy mohou bránit projevům přechodu

3. 2. 2020

Menopauza, klimakterium či prostě česky přechod je pro mnoho žen obávaným strašákem. Přehoupne se čtyřicítka a začnou se víc a víc o toto téma zajímat a samy sebe i více pozorovat. Podívejte se, co na blížící se přechod může upozornit a jak se na toto období nejlépe připravit. Během menopauzy dochází ke změnám hormonální rovnováhy. Přestávají pracovat vaječníky a organismus tak ztrácí hlavní zdroj ženského pohlavního hormonu, estrogenu. Zároveň se snižuje hladina testosteronu, mužského pohlavního hormonu, který v malé míře produkuje i organismus žen. Tyto okolnosti působí na jejich sexualitu, například ovlivňuje chuť většiny z nich na pohlavní styk. Organismus každé ženy se s nedostatkem hormonů vyrovnává jinak. Některé jej prakticky nezaznamenají. Jejich tělo se spokojí s nízkými dávkami nebo deficit vyrovnává tím, že část hormonů produkují jejich vlastní tkáně. U více než poloviny žen ale zmíněný deficit vyvolává nepříjemné projevy.

Gynekolog a sexuolog Pavel Turčan upozorňuje, že pokud si ženy nejsou nástupem klimakteria jisté, mohou si udělat jednoduchý test, který jim mnohé napoví. Testovací přípravek lze zakoupit v lékárně. Funguje na bázi měření koncentrace folikulostimulačního hormonu (FSH) ve vzorcích moči a používá se pro vyhodnocování počátku menopauzy. Pokud projevy přechodu objeví u žen mladších čtyřiceti let hovoříme o tzv. předčasné menopauze. Tu je možné léčebnými metodami odvrátit, ale doporučuje se, aby žena byla více pod kontrolou svého ženského lékaře a častěji s ním své stavy konzultovala.

Jak bojovat s příznaky menopauzy

Příchod klimakteria se u většiny žen projeví nástupem řady typických symptomů, z nichž nejběžnějšími jsou zmíněné návaly horka a zvýšené pocení, nepravidelná menstruace, náhlé změny nálad, únava, bolesti hlavy, snížení libida, vaginální suchost či zhoršení stavu pokožky, vlasů a nehtů. Všechny tyto uvedené projevy jsou dobře pozorovatelné, vedle nich ovšem existují i další, skrytější a také vážnější. Těmi jsou například zvýšené riziko vzniku osteoporózy, aterosklerózy, infarktu myokardu nebo centrální mozkové příhody. V reprodukčním věku byly ženy před těmito riziky chráněny vyšší hladinou estrogenu. S jeho úbytkem však dochází k oslabení této ochranné funkce. Riziko srdečně-cévních onemocnění se tak dostává na přibližně stejnou úroveň, jako mají muži.

S příznaky menopauzy vždy se může aktivně bojovat změnou či úpravou životního stylu. S návaly horka a pocením, ale také s psychickým stavem, únavou či přibíráním na váze se lze vyrovnat nejlépe úpravou jídelníčku. Ženy by měly omezit silně kořeněná jídla, cukr, sůl, kávu a alkohol, a naopak zařadit více potravin s vysokým obsahem vápníku a železa, ale také fytoestrogenů – rostlinných hormonů, které mají podobnou strukturu jako ženské pohlavní hormony. Nejvíce fytoestrogenů lze nalézt v červeném jeteli, sóje nebo kanadských brusinkách. To jsou dnes potraviny, které se dají v obchodech sehnat. Také jsou obsaženy v rozličných doplňcích stravy. Prevencí obávané osteoporózy je zvýšený příjem vápníku, vitamínu D či vitamínu K2, a zejména vhodná a pravidelná fyzická aktivita, v případě kuřaček rovněž skoncování s kouřením.

Důležité je to, na co se ženy neptají

Přechod – z plodného věku k seniu, už to slovo nevěští nic moc sexy – je přitom paradoxně pro některé ženy vysvobozením. Nejlepší je chodit pravidelně na preventivní prohlídky či navštívit svého gynekologa i mimo ně a nechat si odebrat krev na stanovení hormonálních hladin. Z toho se to pozná nejlépe. S přechodem se ale pojí i celá řada dalších příznaků, o kterých hodně žen ani netuší, že s ním mohou souviset. Nejčastěji se jako první, ještě před těmi akutními příznaky, nebo současně s nimi, objevují poruchy menstruačního krvácení. Zpočátku se cyklus nejdříve prodlužuje opožďováním ovulace a později naopak dochází zase ke zkracování cyklu a častějšímu krvácení. A až se vyčerpá zásoba dozrávání schopných vajíček, krvácení buď najednou úplně přestane, nebo se objeví občas jen po delší době a tak postupně rovněž vymizí.

Co ještě ovlivňuje průběh klimakteria?

Zvláštní a ohroženou skupinu tvoří kuřačky. U nich se klimakterické potíže mohou objevit i dříve, a to i v době, kdy ještě mají hormonů relativně dostatek. Zplodiny vznikající při kouření mají totiž antiestrogenní efekt. Ženy s více porody mají příznaky přechodu většinou později.

No a pokud se ptáte na otázku sexu v přechodu, tak samotná častější frekvence nic nespraví. Spíše jde průběh klimakteria ruku v ruce s životní spokojeností, která je hodně závislá na kvalitě partnerského vztahu. Samozřejmě, sex k tomu, alespoň u naprosté většiny lidí, patří taky, ale je spíše tou třešničkou na dortu, jehož základem je kvalitní vztah.

Redakce s použitím Zdravotnickéhotydeníku a Vitalie.cz.
Ilustrační fotografie z databanky 123RF.com