BlogDozvíme se celou pravdu o koronaviru Covid-19?

22. 2. 2020

Mám rád nevysvětlitelné, tajemné věci a nebráním se tzv. konspiračním teoriím. Ty mnohdy bývají bláznivé, za vlasy přitažené, nepravděpodobné, vycházející z pochybných podkladů a jejichž strůjci jsou osoby s pochybnou minulostí a někdy i současností. Ale o to nejde, vše co bylo zmíněno jen díky nespoutané fantazii rozšiřuje okruh možností. Tedy i takových, o kterých racionální a vědecké pracoviště nemohou vůbec uvažovat. Já jsem rád, že tu jsou lidé s bujnou fantazií, protože to jsou ti, kteří, když dojde na jejich slova, mohou nahlas říci: vidíte, já to říkal! Tuto větu standardní nositelé pravdy nesnášejí a jsou na ni velmi vysazení. 

Málokomu se v současnosti vybaví události, které se odehrály před sto lety a které měly na lidstvo děsivý dopad. Byla to celosvětová pandemie španělské chřipky, která probíhala v letech 1918 až 1920. Počet úmrtí se nedal ani přesně spočítat, odhady jsou, že pandemii padlo za oběť 50 až 100 milionů lidí. A to je třeba vzít v úvahu možnosti šíření, letecká doprava ještě v podstatě neexistovala, bylo jen pár stovek laťkových bombardérů na bojištích světové války. Lidé v té době cestovali hromadně jen vlaky a loděmi, přesto se epidemie během dvou let rozšířila celosvětově. Hlavními přenašeči byli ptáci. Dobové prameny uvádějí: „Mezi příčiny vysoké úmrtnosti a neobvyklého věkového profilu obětí se řadí efekt „cytokinové bouře“ – virus zhoršil příznaky, zvýšil úmrtnost a způsobil přehnanou reakci imunitního systému. Tudíž více umírali lidé se silnějším imunitním systémem, především dospělí mezi 20 a 40 lety. Příčinou také mohlo být to, že virus nejprve oslabil organismus a poté zabíjela až bakteriální infekce s jiným věkovým profilem. Výzkumy vedly také k závěru, že španělská chřipka vznikla přenosem z ptáků, stejně jako H5N1 – podtyp viru ptačí chřipky, jehož rozšíření ve světových ptačích populacích je známo od 30. let 20. stoletíPůvod byl pravděpodobně také v Asii. Roku 1917 byla zaznamenána v Číně a s vojáky se přes USA dostala do Evropy. Válečná cenzura však počátek pandemie zastřela, ale v neutrálním Španělsku bylo povědomí rozšířeno, což dalo onemocnění i název. Pokud jde o počet obětí v českých zemích, můžete se dočíst na Wikipedii, že historik lékařství Harald Salfellner předpokládá, po vyhodnocení demografických statistik a reprezentativních sond z úmrtních matrik, že excesová mortalita v důsledku španělské chřipky v letech 1918–1920 dosáhla 44 000 až 75 000 civilistů. K tomuto číslu je třeba přidat asi 2000 až 5000 vojenských osob.”

To jsou přece velmi zajímavé informace. Rovněž lokalizace vzniku nákazy do Číny zavdává také konspirativní teorii o jakémsi teoretickém čínském nebezpečí před kterým jsme již mnohokrát byli varováni v literárních dílech. Skeptik si ale položí logickou otázku: proč by to dělali? Vždyť dohnali a předehnali Spojené státy, jsou na čele výroby, pokroku a vývoje nových technologií, mají silnou měnu a navíc mají vojenský i politický respekt. Pak by ovšem komparativní teorie se španělskou chřipkou z počátku 20. století neseděla. Raději počkáme na výsledky zkoumání příčin současného stavu počínající virové pandemie Covid-19.

Je stále obtížnější věřit oficiální čínské verzi událostí spojených s šířením koronaviru Covid-19. Na sociální sítě totiž unikají materiály od místních lidí, kterým se podaří obejít přísnou cenzuru, nebo chcete-li karanténu informací, jež doprovází karanténu fyzickou, ve které se ocitlo několik desítek milionů lidí.

Největším ohniskem a zároveň uzavřenou oblastí zůstává megalopole Wuhan. Zde se podle dostupných informací Covid-19 šíří dosud netušenou rychlostí. Skutečné obrázky z ulic neodpovídají relativně mírnému nárůstu počtu nových případů i úmrtí, která čínská strana každý den zveřejňuje. Ostatně, už dříve se objevila řada zpochybnění oficiálních čísel.

Mnoho úmrtí lékařů

Pokud se těmto obrázkům divíte, když čínská vláda prezentuje úmrtnost na tento virus v rozmezí 2 až 3 %, vězte, že toto číslo je počítáno z počtu nakažených, nikoliv vyléčených. Navíc jsou vážné pochybnosti o tom, zda jsou čísla alespoň trochu pravdivá. Objevilo už se totiž několik medializovaných případů, kdy zemřeli samotní lékaři. Počet takových úmrtí je přitom velmi vysoký. Na rozdíl od “bezejmenných” lidí se takové případy nedají ututlat. Něco napovídá také skutečnost, že na virus zemřeli už tak prominentní pacienti, jako je lékař, který na Covid-19 poprvé upozornil nebo ředitel wuchanské nemocnice. Je naprosto děsivé, co se v Číně odehrává a snad ještě děsivější je skutečnost, s jakou je skutečný stav věcí utajován.

Koronavirus Covid-19, jemuž podlehlo v pevninské Číně již přes tisíc lidí, nejspíše pochází z netopýrů. Tito letouni jsou zdrojem celé řady pro člověka smrtících nákaz, přitom sami neonemocní. Jak je to možné? Můžeme se smrtícími koronaviry nakazit od netopýrů žijících na území České republiky, kde žijí více než dvě desítky těchto letounů patřících mezi zvláště chráněné druhy zvířat? Na tyto ozázky zřejmě v nejbližších dnech ještě odpovědi nedostaneme a tak je zde prostor i pro jiné konspirační teorie, které na své zveřejnění teprve čekají.

Koláž v záhlaví textu: autor -ač s použitím fota 123RF.com