BlogAktivní umělecká činnost pomáhá kompenzovat psychickou nerovnováhu

3. 3. 2020

Fotografická výstava OKO proběhne před OC Arkády Pankrác Praha od 13. 2. do 3. 3. 2020 a následně i ve vestibulu budovy Úřadu MČ Praha 4 na Budějovické od 3. 3. do 16. 3. 2020. Výstava prezentuje fotografy, kteří trpí duševní nemocí, skrze fotografie doplněné o jejich životní příběhy.

Divákovi tak přibližuje realitu, že mezi duševně nemocnými mohou být často i lidé úspěšní, s vysokoškolským vzděláním, lidé extrémně výkonní. Výstava je mementem, že hranice mezi zdravou a nemocnou duší je křehká.

Výstava je součástí festivalu o duševním zdraví OKOfest, který probíhá pod záštitou místostarosty MČ Praha 4 Josefa Svobody.

Galerie na chodníku

Výstava prezentuje fotografy, kteří trpí duševní nemocí, skze fotografie doplněné o jejich životní příběhy. Divákovi se pak přibližuje realita, že mezi duševně nemocnými mohou být často i lidé úspěšní, s vysokoškolským vzděláním, lidé extrémně výkonní. Výstava je výstražným mementem, že hranice mezi zdravou a nemocnou duší je křehká.

Fotogrfie jako medium zachycení OKAmžiku se za svoji existenci proměnila z výjimečnosti do všednosti. Z dlouhého procesu do jednoho dotyku prstem na displeji chytrého telefonu. I přesto drží svoji uměleckou hodnotu. Nechte se inspirovat, kde všude se dá hledat vnitřní síla a myslete i vy na své duševní zdraví. Cesta zpátky do světa zdravých je náročná, ale možná.

Plakát výstavy

OKO představuje pestrý výběr témat, technik a přístupů k fotografickému sebevjádření. Autoři jsou lidé, kteří mají osobní zkušenost s problémy s duševním zdravím. S diváky sdílí nejen svůj fotografický pohled na svět, ale i vlastní osobní příběh. Za to jim patří velké díky.

Převzaté materiály, foto archiv