BlogNaše země je ve válečném stavu s nebezpečnou pandemií

16. 3. 2020

O hrozícím smrtelném nebezpečí pandemie píše politolog Zdeněk Zbořil. „Já se nedomnívám, že virová infekce je cenou za Schengen, ale také si nemyslím, že Andrej Babiš vymyslel tuto krizi kvůli Divadlu Na Jezerce nebo kvůli uzavření hranic s Rakouskem a Německem,“ podotýká. V souvislosti s nedostatkem zdravotnických pomůcek připomíná, že třicet let nebyly zapotřebí.

„Bývalé vojenské zásoby, tzv. NZ, tedy nedotknutelné zásoby, nám rozebrala neviditelná ruka trhu, a tak je to dnes problém. Zejména, když je jich třeba i v jiných zemích, a navíc se z jejich výroby a prodeje stal dobrý kšeft.“ A výroky náměstka ministra Romana Prymuly? „Šok, nešok, je to tak a vojensky organizované akce jsou v případech mimořádných situací nejefektivnější,“ komentuje Zbořil.

„Problém globální virové infekce je mimořádnou událostí a ta, jak vidíme, vyžaduje mimořádná opatření v mnoha zemích a na všech kontinentech. Myslí si to epidemiologové a politici, a tak bychom jim snad jednou mohli věřit,“ říká politolog Zdeněk Zbořil k vyhlášení celorepublikové karantény. „Pokud to umím posoudit, zdá se mi, že Andrej Babiš a jeho vláda zvládá situaci dobře. Když to srovnávám s neslavným vystoupením pražského primátora na začátku velké vody v Praze v roce 2002, je to velký rozdíl. Včetně osobního rizika a nasazení. A pokud jde o opozici, zdá se mi, že většina opozičních politických stran už pochopila, že nejde jen o vládní nebo opoziční sebeprezentaci. Těch několik odstrašujících výjimek mediálního a skupinového nesouhlasu je pobuřujících a nezodpovědných. Stejně jako individuální nedisciplinovanost. Možná, že by stálo za připomenutí, že by si tito lidé mohli uvědomit, že nezodpovědné jednání v době ohrožení státu je trestné,“ dodal.

Vláda mimo jiné zakázala cizincům vstoupit do České republiky a Čechům vycestovat. Někteří lidé to opatření přivítali jako ochranu před koronavirem. Zazněla však také řada kritických názorů. Ozval se někdejší europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička. „Zakázat čs. občanům vycestovat do nerizikové země nemá s bojem s pandemií nic společného. Jedná se o neodůvodněné potírání svobod,“ napsal bývalý europoslanec.

Ilustrační foto 123RF.com

„Že takový hlas zazněl od někoho, kdo má zkušenosti z Evropského parlamentu, nepřekvapuje. EP je instituce, která místo aby koordinovala akce členských států v době krize, chová se váhavě a zmateně. Vzdala se morální povinnosti hájit zdraví občanů EU v různých obdobích migrační krize. Ale dnes, pokud budou někteří její představitelé podobně uvažovat, může to doslova být smrtelně nebezpečné, “ komentuje Zbořil. „Samozřejmě že jde o omezování občanských svobod, ale není to jejich potírání, jsou omezovány podle zákonem stanovených rozhodnutí vládních institucí a jejich činitelů,“ definoval podstatu problému.

Že chybí roušky? Zásah neviditelné ruky trhu

Za selhání vlády někteří považují nedostatek zdravotních pomůcek. Podle premiéra celý svět shání roušky a respirátory. „Třicet let tyto zdravotní pomůcky nebyly zapotřebí. Bývalé vojenské zásoby nám rozebrala neviditelná ruka trhu, a tak je to dnes problém. Zejména, když je jich třeba i v jiných zemích, a navíc se z jejich výroby a prodeje stal dobrý kšeft,“ komentuje politolog.

Náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula na novinkách uvedl: „Je třeba si uvědomit, že hyperdemokracie, která tady je, úplně nesvědčí tomu, aby se epidemie dala efektivně kontrolovat tak, jak jsme to viděli v některých asijských zemích.“ Jeho vyjádření někteří považují za šokující. Prymula svůj výrok v následujícím rozhovoru pro stejném médium v podstatě zopakoval, když reagoval na dotaz, zda se totalitní režimy s nákazou umí vypořádat lépe. „To určitě ano, my nejsme zvyklí, že nám někdo nařídí, abychom nikam nechodili,“ uvedl Prymula.

„Šok, nešok, je to tak a vojensky organizované akce jsou v případech mimořádných situací nejefektivnější. Samozřejmě svobodomyslnější a demokratičtější je zapalovat svíčky, i když na to ve své farnosti dohlédne její hlava, stejně jako koupit si vonné tyčinky v některém z vietnamských minimarketů, ale šíření infekce to nezabrání. A až vstoupí do domů a rodin kritiků pana Prymuly, snad si ti nevěřící vzpomenou na Čapkovu Bílou nemoc a na nejdříve nevěřícího, později prohlédnuvšího generála,“ komentuje Zbořil.

Redakce s použitím textu PhDr. Zdeňka Zbořila, ilustrační foto 123RF.com