BlogTančívalo se až do rána

21. 3. 2020

Většina Pražanů, ale i lidí mimopražských, si při vyslovení slova Eden dokážet tohle místopisné označení správně zařadit na na mapě Prahy. Eden je kus vršovického území, dnes poměrně hustě zabydleného, s rozsáhlou občanskou vybaveností, kde z dopravy schází pouze stanice metra. Ale ta je nedaleko ve Strašnicích U staré školy. A tak si jen málokdo dokáže představit, že namísto současného obchodního centra Eden, kterém je otevřeno sedm dní v týdnu nonstop, se tu před pětadevadesáti lety rozprostíral obrovský zábavní park do kterého o volných dnech mířily kroky desetitisíců Pražanů. Byl to lunapark se vším co k takovému označení patří. V Edenu byla velká umělá vodní plocha zvaná Laguna, na které jezdily loďky a večer se hrálo divadlo. Uprostřed parku stálo tzv. Colosseum, ve kterém byla velká tančírna a střídaly se tu hudební soubory. K budově Colossea vedla velká promenáda lemovaná stromy a stánky s občerstvením. Pořádaly se tu karnevaly, tomboly, otáčely kolotoče, houpačky létaly do nebes a nechyběla ani barevná fontána na umělém jezírku.

Tak to je ona, pětikilometrová horská dráha…

Ale největší lunaparkovou atrakcí byla obrovská horská dráha. Její délka dosahovala dnes těžko uvěřitelných pěti kilometrů a tak si nezadala s největšími dráhami po světě a především v Americe. Mezi návštěvníky byl také velmi oblíbený dlouhý a vysoký tobogán a čertovo kolo.

Lunapark lákal návštěvníky od počátku dvacátých let (1922), jeho konjunktura byla v polovině třicátých let a pak se na hospodaření podepsaly dozvuky světové hospodářské krize. Horská dráha byla rozebrána a zbylé atrakce parku už jen paběrkovaly na dřívější slávě a park Eden se začátku války už nedožil. Můžeme jen litovat, že se vršovický lunapark neobjevil v nějakém literárním díle a že nám tak zůstávají jen letmé útržky z dobového denního tisku. Paměníků oné slavné éry už je poskrovnu a je těžké je hledat. Kdyby jste o někom věděli, dejte prosím vědět do redakce.

Redakce, fotografie z archivu

Oblíbenou kratochvílí byl lov ryb z umělého jezera