BlogVšude žijí a chtějí žít lidé

28. 3. 2020

Čím víc jsem se seznamoval s čísly a statistikami o Středočeském kraji, tím jsem cítil větší sympatie k obci Hradiště nacházející se nedaleko Vlašimi. Středočeský kraj má celkem 1146 obcí od těch malých až nejmenších jako je práve Hradiště až po největší obec a tou je Kladno, následované Mladou Boleslaví, Mělníkem, Příbramí atd. atd. Na území kraje žije přibližně milion a čtyři sta tisíc obyvatel, to číslo se průběžně mění jak obyvatel přirozeně přibývá a bohužel také ubývá. Na přesný počet si budeme muset ještě nějaký čas počkat, chystá se velké sčítání lidu České republiky, které by se mělo uskutečnit v březnu 2021. Můžeme jen doufat, že organizátoří sčítání poučili z chyb posledního sčítání a že připraví celou akci lépe něž tu z roku 2011. 

Kostel Nejsvětější Trojjice v Hradišti, foto Daniel Korol 2018

Jako „čistokrevný” rodilý Pražák si nedovedu představit život v nejmenší obci, kde je pouhých 28 obyvatel a kde maji obecní úřad. Odhaduji, že se všichni obyvatelé znají a pokud tam neexistují nějaké sousedské sváry a neshody, je to taková velká rodina. Jistě se práce starosty liší od činnosti starosty, primátora Kladna. Ten musí mít na zvládání chodu města celý aparát úřadu, starostovi Hradiště určitě stačí jen kapesní zápisník. Když člověk posuzuje běh věcí v širším kontextu, musím se sklonit před hradišťanskými, vždyť jejich obec byla založena dvě století před objevením Ameriky, konkrétně v roce 1289. Zřejmě jsou si této historické souvislosti v Hradišti vědimi a dbají na vzhled své obce, domy jsou upravené a všude je čisto. Problém budou mít s dopravou, ráno jede autobus do Vlašimi a večer se vrací. Větší nákupy musejí obyvatelé řešit vlastní dopravou, stejně jako návštěvy lékaře a jiné nutné vyřizování. 

Kladenská radnice na náměstí starosty Pavla

Kladno je na tom v mnoha ohledech lépe. Tedy jak se to vezme, do letoška hrálo kladno hokejovou extraligu a přesto, že má mužstvo na povel jeden z nejznámějších Čechů, Jaromír Jágr, sestoupili Rytíři do nižší ligy. Svět se kvůli tomu nezastaví a snad i pro ně bude lépe a vrátí se zpět, čímž se rozhodně pozvedene sebevědomí všech Kladeňáků. 

Také Kladno se může pyšnit svoji historií vždyť bylo založeno v roce 1318. Název by měl být odvozen od slova kláda a odkazovat tím na zdejší polohu v zalesněné oblasti. Současný počet obyvatel je 68 551, tím se řadí na třinácté místo co do velikosti měst České republiky. Zajímavostí je např. skutečnost, že už v roce 1830 byla uvedena do provozu koněspřežná železnice, určená v době vzniku pro převoz dřeva a později se stala i přepravou osobní. Šlo o druhou veřejnou železnici na evropském kontinentu. Kladno se stalo jedním z průmyslových center Čech a rychle rostlo

Po industriální minulosti Kladna zde zůstalo mnoho technických památek jako je třeba tato úpravna vápence

počtem obyvatel, rozlohou i významem. Hutnictví a těžký průmysl také znamenal poškození zdejšího životního prostředí, avšak ocele Poldi se staly v této době světoznámými. Po pádu socialismu byl zdejší průmysl poškozen neúspěšnou privatizací a Kladno hledá svoji budoucnost. Můžeme jim držet palce, nebudou to mít jenoduché. Průmyslové zaměření se Kladnu už asi nevrátí a tak lze jen doufat, že město nebude následovat osud Chicaga, které se po útlumu automobilového průmyslu stalo mrtvým městěm. Kladno má výhodu v tom, že je nedaleko Prahy a tak desetitisíce obyvatel mohou ty tři desítky kilometrů za prací denně dojíždět. 

Redakce s použitím informaci z internetových zdrojů, foto 123RF.com