BlogČlověku se při pohledu na jídlo musí sbíhat sliny v ústech. To je dobrá strava

31. 3. 2020
Zeleninová nebo bramborová polévka jsou základem tradičního menu

Základem životosprávy v jakémkoliv období a tedy i v časech koronavirové karantény byla, je a bude vždy jen dobrá strava. Dobrá v tom smyslu, že se člověku při pohledu na jídlo musí sbíhat sliny v ústech. Pokud se tak neděje, tak se díváte jen na talíř na kterém je nějaké jídlo a pokud se do něj pustíte, tak se jen nasytíte bez požitku. Také dobré, ale zážitek z dobré krmě žádný. O něco dále v textu vám dietologové vysvětlí důležitost různých složek stravy, jak je nutné aby jste v jídle našli vitminy, aminokayseliny, hodný cholesterol a jak důležitá je ve složení stravy zelenina. Tedy nic nového a nic zásadního pod jarním sluncem, většina hospodyněk se pestré skladby jídelníčku drží celoročně a tak těm není třeba nutit chytré recepty. A ty dámy, které se vyskytují v supermoderních kuchyních jen zřídka, stejně nebudou dbát rad od cizích lidí, protože nezvládají připravit ani vejce na hniličku. Za tyto občasné návštěnice kuchyní bude muset zaskočit maminka nebo tchyně, hodná tetička nebo babička z jedné či druhé strany. Nic ve zlém, ale viděl jsem při pokusech o vaření mladé dívky či ženy a tak jsem ztratil iluze o tom, že se v některých našich domácnostech usadil duch Dobromily Rettigové či Anny Kejřové. Už je mě také jasné, proč z chladících regálů velkoprodejen s poravinami dost rychle mizí balení hotových jídel. Ta se pak jen vloží do mikrovlnek a za pár minut je servírováno hotové jídlo na stůl. V zásadě nic proti takto připravenému obědu nebo večeři, ale pak jste ochuzeni o kuchyňskou atmosféru a vůně vytvářené při přípravě jídla vlastními silami. Vybavíte si tu úžasnou vůni cibulky smažené na sádle při přípravě základu pro polévku nebo omáčku? Víte jak voní čerstvě krájená zelenina? Pokud ano, tak víte o čem je řeč a není nutné vás dále přesvědčovat. Odborníci přes složení stravy tzv. dietologové, odprezentují svoje názory a doporučení v násedujících pasážích. Kuchařské umění každé hospodyňky, bez ohledu na věk, se uplatní v každém čase, ať hrozí koronavirus, žloutenka nebo chřipka. Sice platí pravidlo o tom, že nejlepším kuchařem je hlad, ale člověk by měl při stravování upřednostňovat požitky z jídla, z přípravy i ze servírování.

Společně s rostoucím počtem pacientů s COVID-19 přibývá také poznatků o rizikových faktorech s nákazou spojenými. Některé z nich můžeme ovlivnit i my sami, konkrétně stravováním nebo svým chováním a přistupováním k současné situaci. 

Pokud jde o těžký průběh nemoci a fatální následky, mezi nejvíce ohrožené osoby patří senioři. Rizikovou skupinou jsou však i mladší lidé s chronickým onemocněním – cukrovka, hypertenze, onkologická, kardiovaskulární a respirační onemocnění. Průběh nemoci je horší také u osob s oslabenou imunitou. 

Základem je dobrá strava. Organismus a jeho reakci na COVID-19 je možné do určité míry připravit posílením kondice a imunity. Důležitá je zdravá a pestrá strava, konzumace vitaminu D a omega-3 mastných kyselin, které se nachází např. v rybím oleji a rybách a napomáhají organismu s případnými zánětlivými procesy v těle. Obecně i jakákoliv zelenina a ovoce působí jako protizánětlivé potraviny. Naopak za zánětlivé potraviny, které bychom měli omezit, patří potraviny s nadbytkem cukru, soli, nasycené tuky a masné výrobky. Důležité je rovněž omezení stresu, dostatek spánku a cvičení, případně doplňovat stravu minerály a vitamíny. Současná situace klade na mnoho lidí velké nároky, především na psychiku. A právě stres má negativní vliv na funkci imunitního systému.

Kdo by odmítl krajáč takové pochoutky, …

Kvůli COVID-19 zavádí stále více firem práci z domova, tzv. home office. Při práci z domova je ještě více než při práci z místa pracoviště dbát o duševní hygienu a stravovací návky. Je potřeba si stravování více plánovat předem. Mnoho lidí, kteří ukázněně dodržují doporučení epidemiologů a zdržují se především doma, přišlo tímto i o základní pohyb v rámci chůze do zaměstnání. Při práci z domu se lidé ničím nerozptylují a zjistí, že vynecháním dopravování, komunikace s kolegy, atp. ušetří velké množství času. Rovněž mnohdy není možné v rámci home officu vykonávat ani kompletně to, co běžně náplň jejich práce obnáší, tudíž je kompletně práce i dříve hotova. Po vykonání práce v rámci home officu je díky omezením spojených s CVD-19 velice omezena možnost volnočasových pohybových aktivit. Toto je tedy velmi často řešeno domácí četbou, vyhledáváním informací na internetu, sledováním TV, úklidem domácnosti, vařením, atd. Mnohdy rovněž i nadbytečným doplňováním kalorií tzv. z nudy nebo v rámci zajídání stresu. 

Máme však možnost využít na internetu v současné době online lekcí cvičení nebo jít na zdravotní procházku do přírody, kde se nebudeme scházet s dalšími osobami a dbát na dodržování pravidel v souvislosti s nařízením vlády. 

Celkově je potřeba se v rámci karantény a home officu zaměřit na plánování pravidelné stravy, odlehčení svačin, sladkostí, pečiva a alkoholu. Dále je potřeba popřemýšlet o zmiňovaném cvičení doma a v případě pěkného počasí krátkých zdravotních procházek s rouškou mimo oblasti, kde se shromažďují další osoby. Rovněž je na místě zamyslet se nad obsahem svého jídelníčku, nad pitným režimem a i svém přístupu k dané situaci. 

Redakce s použitím internetových pramenů, fotografie 123RF.com

 

Použité zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/obezita-jako-rizikovy-faktor-vedci-sbiraji-data-ke-koronaviru-94640?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://zena-in.cz/clanek/home-office-a-jidlo-aneb-nezajidejte-stres-snazte-se-hybat

https://www.humangarden.com/blog/jaka-jsou-pravidla-pro-praci-z-domova/

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/100288/v-karantene-jako-na-krmniku-cpeme-se-za-dva-a-teplaky-to-schovaji.html