BlogRakovina tlustého střeva je v četnosti onemocnění na druhém místě

30. 3. 2020

Navštěvuji svoji praktickou lékařku zhruba v třiměsíčních intervalech kvůli tomu aby mě předepsala pravidelnou dávku medikamentů. Jednou mě překvapila sdělením, že bych měl podstoupit vyšetření na přítomnost krve ve stolici, které může v lepším případě vyloučit rakovinu tlustého střeva a v horším případě nikoliv. A jak známo, tak muži jsou při zvýšené frekvenci uvedených pojmů srabi a nechají si pak dělat všechna možná vyšetření. Nejsem výjimkou a tak jsem paní doktorce kývl na souhlas a nechal se instruovat. Musím všechny ostatní, kteří budou tohle číst, upozornit, že testy na krev ve stolici nejsou nic příjemného, dřív jsme takové věci či konání označovali slovem ekelhaft, v němčině to znamená odporný, nechutný. Pokud vás to také potká, nebojte se, sestřička vám postup podrobně vysvětlí. Mějte stále na paměti, že jde o vaše zdraví, zatněte zuby, chvíli nedýchejte a je to za vámi. A té radosti když se za několik dní v ordinaci dozvíte, že jste zdrávi a že nic nehrozí, to pak vyváží onen zmíněný ekelhaft získání testovacího vzorku. Karcinom konečníku nebo různé střevní choroby se také zjišťují tzv. kolonoskopií, což je nebolestivé, ale nepříjemné vyšetření, při kterém vám lékař zavede zadem do útrob těla ohebný kabel s optickými vlakny a s mechanismem na biopsii vzorků. Tohle vyšetření jsem neprodělal a tak žádnými referencemi nemohu posloužit. V dalším textu se dozvíte další důležité informace. 

Kolorektální karcinom neboli rakovina tlustého střeva je na žebříčku nádorových onemocnění v České republice na druhém místě. Jedná se o nádorové onemocnění, které je relativně dobře léčitelné, pokud je však včas odhaleno. Postihuje především skupinu osob ve věku v rozmezí 63 až 77 let, nejsou však velkou výjimkou osoby mladší, u kterých představují zvýšené riziko špatné stravovací návyky, nadbytečný kalorický příjem, nízký příjem vlákniny a nedostatečná pohybová aktivita. Hlavním rizikovým faktorem je věk. S přibývajícím věkem se u člověka zvyšuje riziko výskytu polypů, u kterých může časem dojít k buněčnému růstu.

Vyšetřovací sonda na kolonoskopiii. Foto 123RF.com

Je velice důležité věnovat pozornost varovným signálům, které poukazují na tuto nemoc. Mezi nejčastější varovné signály patří přítomnost krve ve stolici, bolesti břicha, nevysvětlitelný úbytek tělesné hmotnosti a změna charakteru vyprazdňování. 

Léčba, která je v dnešní době na vysoké úrovni je řízena klinickým onkologem, který určí konkrétní léčebnou strategii dle stadia onemocnění. Stadium je posuzováno dle pokročilosti nádoru. V časné fázi může být zhoubný nádor odstraněn při endoskopickém výkonu. V dalších případech pacient podstupuje chirurgický zákrok, v rámci kterého dojde k odstranění nádoru. Další možnou cestou je rovněž ozařování a chemoterapie. V současnosti lze onemocnění léčit i v pokročilejších stádiích, včetně metastáz. Je velice důležité, aby pacient byl dostatečně odborníkem informován o svém onemocnění, o možnostech léčby a možných nežádoucích účincích, které léčebný proces může obnášet. 

Základem je prevence, která v případě toho onemocnění spočívá v úpravě životosprávy. Důležité je v rámci primární prevence odstranění rizikových faktorů v životním stylu. 

V sekundární prevenci jsou aktivně vyhledáváni bezpříznakové osoby, které jsou ve zvýšeném riziku onemocnění, což je například osoba v jejíž rodině se již onemocnění rakovinou tlustého střeva objevilo. V ČR probíhá screening onemocnění nádorem tlustého střeva, což je cestou ke snižování výskytu nových onemocnění. K tomuto vyšetření jsou zváni zdravotní pojišťovnou jejich klienti, kteří jsou starší padesáti let věku. Pokud je tedy člověk starší, v rodině se onemocnění objevilo a doposud vyšetření neabsolvoval, je na místě doporučit objednat se na kolposkopické vyšetření co nejdříve, jelikož právě díky aktivnímu postoji k prevenci lze zachránit své zdraví. Kolonoskopie je bezbolestná vyšetřovací léčebná metoda, v rámci které lékař pomocí ohebné trubice nahlédne dovnitř části trávicího ústrojí. Toto vyšetření odhalí případné změny sliznice tlustého střeva, které ukáží na nádor nebo zánět. 

Psychologické faktory mohou přispět k nástupu onemocnění, mají rovněž vliv na jeho průběh a průběh léčby. Život s tímto onemocněním není snadný a to, jak ho lidé zvládají, závisí na podpoře jejich okolí i na jejich odhodlání s nemocí bojovat. 

Redakce s použitím zdrojů z internetu, foto 123RF.com

 

Použité zdroje:

https://www.canadian.cz/odborne-clanky/rakovina-tlusteho-streva-zakladem-uspesne-lecby-je-vcasna-diagnoza

https://www.kolorektalni-karcinom.cz/pecuji-o-blizkeho/psychosomatika-ii-kdyz-boli-duse-boli-i-telo-101

https://www.kolorektalni-karcinom.cz/kolonoskopie