BlogLéčba rakoviny prsu ještě zdaleka není na požadované úrovni

30. 3. 2020

Bylo mě něco málo přes dvacet let a pracoval jsem tehdy v menším kolektivu stejně mladých lidí. Nejstarší byl Jarda, který pro nás jezdil jako řidič. Měl po vojně a působil jako salónní švihák, dbal až přehnaně o svůj zevnějšek. Děvčata na něm mohla oči nechat, ale on se točil pouze kolem Bohunky. To byla laborantka, která připravovala a evidovala vzorky pro zkoumání na elektronovém mikroskopu. Po čase si konečně všimla nebývalého a okázalého zájmu o svoji osobu ze strany řidiče Jardy. Ona svobodá a hezká, on svobodný a přitažlivý, no to by v tom byl čert, aby z toho mraku nezahřmělo. Asi za rok jsme jim šli kolektivně na svatbu a přáli jim, aby jim to vydrželo co nejdéle. Pak výzkum skončil a kolektiv se rozešel na jiná pracoviště. Přestali jsme se vídat. Uběhlo asi deset let a potkal jsem Jardu. Narazli jsme na sebe v tramvaji a tak moc času na povídání nebylo. Před vystoupením jsem mu řekl, ať pozdravuje Bohunku. „Bohu mě umřela,” vypravil ze sebe. Zamrazilo mě to a nebyl jsem schopen cokoliv říci. „Rakovina prsou,” konstatoval Jarda a stihli jsme si ještě podat ruku. Od tohoto letmého setkání jsme se již nikdy nesetkali a tahle vzpomínka, stará padesát let, se mě vybavila, když jsem dostal téma na článek s vyloženě ženskou problematikou. Jako celá společnost můžeme kvitovat, že se za těch pět desítek let zlepšily metody záchytu tohoto zákeřného onemocnění a že se dá od počátku poměrně úspěšně léčit, jak se dočtete v další části textu.

Mamografické vyšetření. Snímek 123RF.com

Rakovina prsu je maligním nádorovým onemocněním prsu, které postihuje především ženy. Muži tvoří přibližně 1% postižených. Toto onkologické onemocnění je nejčastější příčinou úmrtí žen i přesto, že rakovina prsu je relativně snadno léčitelná, pokud je včas odhalen nádor. Právě z tohoto důvodu je zásadní informovanost žen o samovyšetření a pravidelném docházení na vyšetření do screeningových center. V ČR je přibližně 40% žen diagnostikováno včas, ve stádiu, kdy pacientka není v bezprostředním ohrožení života je velká naděje, že nebude muset podstupovat chemoterapii a léčba proběhne rychleji a efektivněji. Přibližně 60% žen však přichází k lékaři v již ne tolik optimistickém stadiu. 

Hodně žen preventivní vyšetření podceňuje, díky čemuž nemusí být nádor včasně zachycen a neléčený karcinom může končit smrtí. Prevence je velice důležitá. Základní prevencí je samovyšetření prsu, které by měla žena provádět každý měsíc. Nejúčinnější variantou je ovšem vyšetření ultrazvukem nebo mamografem, na které by měly ženy od věku 45 let začít docházet pravidelně jednou za dva roky. Tímto vyšetřením je možno zachytit nádor již v úplném počátku. Někdy může trvat i několik let, než nádor doroste do takové velikosti, aby byl hmatatelný v rámci samovyšetření. Některé nádory mohou ale růst naopak velmi rychle, klidně jen pár měsíců.

Mnoho žen si nepřipouští, že by mohly onemocnět, proto raději na vyšetření nechodí, některé se bojí, že by jim na vyšetření „něco objevili“ a další skupinu tvoří ty, které na to údajně nemají čas. 

V ČR bojuje proti rakovině prsu Avon Cosmetics v rámci iniciativy AVON proti rakovině prsu. Do celosvětového projektu se zapojila firma v roce 1997 prodejí výrobků s růžovou stužkou. První tzv. AVON pochod proti rakovině prsu se uskutečnil v roce 2000 a od té doby se jedná o pravidelnou každoroční akci, díky které jsou zachraňovány životy žen v České republice. Získané finanční prostředky z této akce jsou věnovány na projekty spojené s prevencí proti tomuto onemocnění. V červnu r. 2020 se měl uskutečnit již 20. ročník AVON pochodu. Vzhledem k současné situaci, kdy je v souvislosti s onemocněním COVID-19 vyhlášen v ČR nouzový stav, byla tato událost odložena na neurčito. 

Redakce s použitím internetových serverů věnovaných této problematice, ilustrační fotografie z fotobanky 123RF.com