BlogObliba pražských farmářských trhů aneb Máme svého farmáře

2. 4. 2020

Nejprve jsme za farmářskými trhy jezdili z Vršovic na Náměstí Jiřího z Poděbrad, které leží na takovém neviditelném rozhraní Žižkova, Vinohrad a Strašnic. Na posledně jmenované část Prahy nejsou parkovací zóny placené a tak nehrozila sankce od městské policie. Trhy na Jiřáku byly a jsou stále tak trochu nóbl na rozdíl od jiných tržišť. Ale je pravda, že když si projdete několik takových prodejních pražských míst, tak jako nejlepší vám vyjde farmářský trh na Jiřího náměstí, pak vltavská náplavka na Výtoni a pak s odstupem ta ostatní místa. My to máme nejblíže na tržiště na Kubánském náměstí a tak se na jiná místa vypravujeme jen velmi zřídka. V Praze je problém s parkováním a v tom je hlavní důvod, proč je vhodnější navštěvovat nejbližší trh pěšky nebo tramvají. Také je dobré, když si ověříte buďto osobní návštěvou trhovní místo nebo na internetových stránkách městské části kdy budou tržiště uvedena do provozu. Každá část si stanovuje vlastní termín zahájení. 

Prodejci z rodinné farmy. 123RF.com

Problém je v současné době kdy budou trhy zahájeny až to dovolí vládou stanovené podmínky prodeje kvůli korovinové pandemii. Na zprovoznění trhovišť se samozřejmě těší také farmáři, pro které je prodej vypěstovaných produktů podnikatelským přijmem na kterém jsou jejich rodiny závislé. Naznačil jsem, že máme svého farmáře. Je to tak, že jsme za těch pár let našli na Kubáni manžele z Litoměřicka prodávající výpěstky rodinné farmy, postupně jsme se dali do řeci a tak se dozvěděli podrobnosti o prodávaném zboží. Cesta z pole na trh je opravdu velice krátká. Co bylo včera nebo předevčírem na poli nebo ve skleníku je následující den v Praze na trhu. Jejich skleníková rajčata jsou voňavá a sladká, tepelně je neopracováváme a jíme je čerstvá. 

Stejně tak máme rádi jejich brambory, hlávky zelí, veškerou kořenovou zeleninu a s blížícím se létem i ovoce. Nevadí nám, že jejich ceny nejsou nijak nižší než v nedalekém nákupním středisku Tesco, tamní potraviny jsou zcela anonymní. Tady prostě za každým kusem zeleniny vidíme ty dva farmáře a jejich upracované ruce. Skláním se před nimi a jejich prací.

Jak jednoduše odpovědět na otázku proč nakupovat na farmářských trzích? Důvodů se nabízí několik. Potraviny od farmářů mají lepší chuť, bývají a zpravidla jsou kvalitnější a čerstvější, protože se z pole dostanou na tržiště tou nejkratší cestou.

Ilustrační snímek 123RF.com

Jako patriota mě zajímá také skutečnost, že nákupem českých produktů, podporujeme domácí ekonomiku. Většina provozovatelů tržišť, platí to samozřejmě především u těch velkých trhů, si důsledně hlídá, jaké zboží se na jejich tržišti prodává a 95 % zboží pochází skutečně od českých producentů. Zbytek tvoří např. mořské ryby, maďarské a slovenské klobásy a ovčí sýry nebo olivový olej z česko-španělské rodinné farmy. Důležitou roli hraje také celková atmosféra farmářských trhů. 

Kdy a kam se na ně v hlavním městě vypravit? V krátkosti o těch nejznámějších:

Farmářské trhy Jiřího z Poděbrad

Kdy: každou středu, čtvrtek a pátek do 8 do 18 hod. a v sobotu od 8 do 14 hod.

Kde: náměstí Jiřího z Poděbrad (před základní školou), Praha 3

Co: nakoupíte zde sezónní zboží – ovoce, zeleninu, květiny, mléčné výrobky, maso a uzeniny, pečivo a také můžete navštívit tematické akce. Jedna zajímavost: asi padesát metrů od tržiště, v Laubově ulici, je báječné Antonínovo pekařství. Kdo ho jednou navštívil mě dá za pravdu, že další návštěva na sebe nedá dlouho čekat.

 

Neodoláte. 123RF.com

Farmářské trhy Kubánské náměstí

Kdy: každé úterý a čtvrtek od 8 do 18 hod. a v sobotu od 8 do 14 hod.

Kde: na Kubáni, Praha 10

Co: vyhledávané tržiště nabízí sortiment od pečiva přes mléčné výrobky a maso až po ovoce a zeleninu, specialitou jsou grilované ryby

Farmářské trhy Tylovo náměstí

Kdy: pondělí až pátek od 8 do 14 hod.

Kde: Tylovo náměstí, Praha 2

Co: čerstvé farmářské potraviny, neošizené, poctivé a plné chuti. Ovoce, zelenina, pečivo, maso, uzeniny, ryby, květiny, mošty, džemy, med, houby, koření, víno, sýry, vejce, mléčné výrobky a další dobroty od českých producentů, ale také zajímaví zahraniční hosté například v podobě mořských ryb, italských oliv nebo slovenských sýrů.

Poznámka: vybrané soboty od 9 do 15 hod. zde můžete navštívit exotické trhy. Dříve se říkávalo, že na Tyláku a v nejbližším okolí najdeš všechno, dnes to platí dvojnásobně.

 

Farmářská loď Podskalí u Výtoně. Foto Ivan Kuptík

Farmářské trhy Náplavka

Kdy: každou sobotu od 8 do 14 hod.

Kde: vltavská náplavka, Rašínovo nábřeží, blízko Palackého mostu, Výtoň, Praha 2

Co: farmářský sortiment, pro který si jezdí Pražané z celého města, aby nákup spojili s víkendovou procházkou kolem Vltavy – nakoupíte čerstvou českou letní zeleninu a ovoce, sýry, uzeniny, maso z malých farem, křupavý chleba, pochutnáte si na skvělé kávě.

Tradicí se stal farmářský trh Náplavce na Rašínově nábřeží, který se koná každou sobotu od 8:00 do 14:00 a to od přibližně poloviny února a konec před zimní přestávkou je v polovině prosince. Nakoupit si zde můžete například sezónní ovoce a zeleninu, kváskový chléb z kamenné pece a jiné druhy pečiva, maso, uzeniny, ryby, vajíčka, mléčné výrobky, řezané květiny a mnoho dalšího. Je zde také možnost se občerstvit širokou škálou jídel od různých druhů poctivých burgrů, přes klasiku v podobě halušek až po speciality typu ústřic a vše zapít pivem z lokálních minipivovarů nebo čerstvě mletou kávou. 

Ilustrační foto 123RF.com

Specialitou zdejších trhů jsou také tematické soboty, kdy bylo možné si v polovině února zakoupit zabijačkové speciality, následovat bude v květnu Růžový máj, poté 20.6. Pivní trh a v polovině listopadu Svatomartinské slavnosti. 

Škoda, že v současné době jsou i tyto trhy mimo provoz a že všichni očekáváme uvolnění prodejních podmínek.

Nejsou jen trhy prozářené sluncem a pohodou

Veterináři zjistili nedostatky u jednoho z prodejců na Hradčanské v Dejvicích a na Zličíně. Ten samý prodejce opět nevyhověl. Prodejce nabízel prošlé párky nebo nechutnou paštiku, prodával masné výrobky, které nebyly na prodejním stánku chráněné proti kontaminaci a v nevyhovujících teplotách.

V Dejvicích prodejce nabízel na 172 kg různých masných výrobků, které byly uchovávány a uváděny na trh při teplotě prostředí 16 °C. Prodejní stánek nebyl vybaven chladícím zařízením. Ve stánku chyběl přívod teplé nebo studené pitné vody. U výrobků nebyly data použitelnosti či minimální doby spotřeby a navíc nebyl u stánku uveden přesný obchodní název firmy a další náležitosti.

Na Zličíně u stejného prodejce zjistili ta samá pochybení. Navíc nabízel telecí paštiku, která jevila smyslové změny a  krůtí párky s prošlým datem použitelnosti. Tyto potraviny veterináři znehodnotili  barvivem, jak se to běžně dělá u závadných potravin. Hrozí mu vysoká pokuta, podle zákona  to sice může být až 50 milionů, každá pokuta je přiměřená přestupku.

Kontroly na trzích

Loni provedli veterináři na trzích v ČR celkem 460 kontrol, asi o 40 procent víc než v roce 2017. Procento závad se přitom meziročně snížilo. Alespoň jedno porušení předpisů zjistili veterinární inspektoři loni v 87 případech, o rok dříve jich bylo 82. Výše v roce 2018 uložených pokut se přiblížila 400.000 Kč. Veterináři kontrolují přes 270 trhů v celé ČR. Nejčastější nedostatky? Označování potravin, prokazování jejich původu, problémy s dodržováním teplot, nedostatečná ochrana potravin před vnější kontaminací, nedostatky při manipulaci s potravinami při přepravě a pochybení při skladování živočišných produktů. Podmínky prodeje na farmářských trzích najdete na stránkách Státní veterinární správy.

Redakce s použitím internetových zdrojů a údajů městských částí, foto 123RF.com