BlogNejen Romain Rolland mohl napsat, že dobrý člověk ještě žije

7. 4. 2020

Nevím jak vy, ale my jsme žádné ochranné zdravotnické pomůcky nedostali. Řekli nám přes televizi a rozhlas, ať co nejméně vycházíme z bytu. Pokaždé, když jsme se vraceli z nákupu nebo z lékárny, jsme se dívali do poštovní schránky, jestli tam nepřistála dodávka respiračních pomůcek. Viděli jsme přistávání obrovských letadel se stovkami tun zdravotnického materiálu, sledovali jak hasiči vynášejí velké krabice z kabin pro cetující a jak s nimi plní nákladní auta přistavená na ranveji. Ani sousedi, ani nikdo v naší jedné z vršovických ulic nedostal ani jedinou roušku. A tak jsme poslali email s prosbou našim mimopražským příbuzným, kteří jsou šikovní a zruční, a navíc mají šicí stroj, jestli by nám neušili pár roušek. Za dva dny jsme je našli ve schránce. A stát opět celou dobu fedroval roušky, respirátory a ochranné obleky do nemocnic a jinam. Ale nepochopil jsem, proč nechal bez pomoci nás, seniory 70plus, absolutně bez pomoci. A to stále hlasatelé zdůrazňují, že jsme nejohroženější skupinou. K čemu mají na městském úřadě volební seznamy podle kterých nám mohli také nějaku tu roušku poskytnout? Přesně vědí, kdo kde bydlí, kolik mu je let, jestli je v domácnosti pes, je-li je v bytě televize či rádio. Mají o nás dostatek informací a přes tohle všechno se na nás vykašlali. Nevím, jakou zkušenost máte, přátelé, vy, ale my jsme byli ponecháni osudu a událostem tak, jak v této mimořádné době přicházejí.

Ilustrační snímek 123RF.com

Ještě, že jsou lidé, kterým není osud jiných obyvatel lhostejný. Ať jsou to studenti středních a vysokých škol, kteří se rozhodli pomáhat v sociálních službách, nebo pracovníci výzkumných ústavů a podobných institucí, kteří řeší z vlastní iniciativy nové úkoly, které přinesl výjimečný stav korovinovirové epidemi či pandemie. Zaujal nás článek zveřejněný na stránkách ČVUT, ve kterém se řeší možnost domácího nouzového sterilizování respirátorů (tedy pokud je náhodou vlastníte).

Nouzová sterilizace nejen respirátorů

Respirátory jsou určené k jednorázovému použití, nicméně vzhledem k jejich nedostatku je možné nouzově tyto respirátory sterilizovat pro opakované použití. Při preventivním použití tak stále mohou poskytnout lepší ochranu než běžné ústenky (roušky). Katedra jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze doporučuje několik způsobů sterilizace, kterou lze provést i v domácích podmínkách.

 

  1. Dezinfekce teplem: horkou párou nebo v mikrovlnce (v případě respirátorů bez kovových částí; dle výkonu 3-5 minut; je třeba napřed navlhčit vodou například rozprašovačem; je nutné mít pod dohledem, aby nedošlo ke vzplanutí).
  2. Dezinfekce UV zářením: Kdo má UV lampu, popř. takzvané horské sluníčko, může osvítit z každé strany tři minuty.
  3. Chemická dezinfekce: Použít vhodný dezinfekční prostředek, nechat oschnout.
  4. Pasterizace: suchý ohřev při teplotě 60-70 °C po dobu několika desítek minut. Je třeba dodržet uvedené teplotní rozmezí, spodní hranice je důležitá pro likvidaci viru, horní zase snižuje riziko vznícení materiálu.
  5. Vyvařování: jde o jednu z nejstarších lidstvu známých metod sterilizace, která je navíc široce dostupná.

 

123RF.com

DOPLNĚNÍ (20. března 2020)

Vzhledem k velkému zájmu a řadě otázek k tomuto tématu (zejména u stejného příspěvku na Facebooku) informace doplňujeme. Rady byly připravené proto, aby co nejrychleji nabídly nouzové řešení umožňující opakované použití respirátorů a roušek. Samozřejmě je lepší respirátory i roušky používat v souladu s doporučením výrobce, tedy zpravidla jednorázově. Nicméně i takto nouzově sterilizovaná ochranná pomůcka je lepší než žádná.

Uvedené nápady vycházejí z možností, které má běžná domácnost, proto chybí například možnost sterilizace ozónem.

AD 1) Mikrovlnka

Mikrovlny fungují pro sterilizaci velice dobře, jedná se o metodu založenou na lokálním ohřevu materiálu, sterilizované předměty by měly být vlhké až mokré. Prodávají se i sterilizátory do mikrovlnné trouby, ale postačí i nějaká nekovová nádoba, do které se předmět vloží. Plasty degradují, ale jen pomalu, nebo při zahřátí na velmi vysokou teplotu. Riziko vzplanutí předmětu v mikrovlnce existuje, proto před ním varujeme, ale zase hodně záleží na materiálu. Některé druhy jednorázových roušek se nepodařilo zapálit ani po 30minutovém ohřívání.

Další stručné informace o využití mikrovlnné trouby pro sterilizaci najdete například v tomto článku.

AD 2) UV lampa

Ultrafialové záření (zejména UV-C) hubí bakterie i viry. Je pravda, že působí jen na povrchu a sterilizační dávka pro nový typ koronaviru zatím není známa. Samozřejmě je třeba také dát pozor na to, aby UV záření nebyla delší dobu vystavena pokožka, protože hrozí riziko popálenin a další zdravotní komplikace. Každý zdroj UV záření by měl mít návod se specifikací i riziky jeho použití.

AD 3) Chemická dezinfekce

Dezinfekční prostředky na bázi alkoholu hubí bakterie i viry, ale snižují účinnost respirátorových filtrů.

 

DŮLEŽITÉ!

Nouzová sterilizace respirátorů určených k jednomu použití sice umožňuje jejich opakované použití, nicméně každé další opakování sterilizace postupně snižuje jejich účinnost. Ta záleží na konkrétním výrobku i způsobu sterilizace, takže nelze jednoduše odhadnout, když už je opakování nebezpečné. Jde opravdu o nouzovou metodu pro případy, kdy není nový respirátor dostupný.