BlogRaději si přejte, abyste nikdy kompenzační pomůcky nepotřebovali

29. 4. 2020

Naše babička si potrpěla na čistou a hladkou pleť na obličeji. Sedávala u okna na sluníčku, kde nastavovala tvář odpolednímu slunci. V ruce držela zrcátko s rukojetí a sem tam kontrolovala jestli je všechno v pořádku. Musím na ni prozradit, že v širokém příbuzenstvu a mezi rodinnými známými se proslavila ve svých pětadevadesáti letech výrokem o tom, že bude muset něco udělat se svou pletí, neboť se jí začínají dělat vrásky. Kdybych tenhle výrok neslyšel na vlastní uši, považoval bych ho za dobrý fórek stařešiny rodu. Rok poté zjistila, že se jí špatně chodí bez francouzské hole a požádala svého praktického lékaře o nějaké řešení. Dostala kompenzační pomůcku – chodítko. Nezvykla si na něj a odložila ho do kouta, ale bylo na dohled a jsem si jistý, že když byla sama, tak s ním trénovala chůzi. Největší radost ji udělal blahopřejný dopis od ministryně sociálních věcí, který naší babi poslala k jejím stým narozeninám, no spíš to byla  skutečnost, že jí bylo přidáno k penzi dva tisíce korun měsíčně. Však si to za svůj stoletý život zasloužila.

Co jsou to kompenzační pomůcky? Polohovací postel, chodítko, mechanický vozík, antidekubitní matrace, zvedák…. to vše a mnohé další jsou tzv. kompenzační pomůcky. Tyto pomůcky mohou nemocnému člověku a pečujícím velice usnadnit život.  Co to ale ty tzv. kompenzační pomůcky jsou? Kde o ně můžete žádat? Vše se dozvíte v následujících odstavcích. 

Kompenzační pomůckou může být i vodící pes pro zvlášť tělesně postižené. Foto 123RF.com

Kompenzační pomůcky jsou nástroje, přístroje či zařízení vyrobená nebo speciálně upravená k odstranění bariér v prostředí a při komunikaci. Tyto pomůcky člověk využívá ke kompenzaci poruch pohybového systému, smyslových orgánů, kognitivních a komunikačních funkcí. Umožňují tak člověku samostatně vykonávat běžné denní činnosti a další pracovní či volnočasové aktivity.

Mnoho pomůcek je v plné výši nebo částečně hrazena zdravotními pojišťovnami. Konkrétní pomůcku vám může předepsat lékař na tzv. „Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku“ (každá kategorie má přesně definovaný popis zdravotnické pomůcky a jeho indikační omezení podle Seznamu ZP SÚKL). 

Pokud však pomůcka není hrazena či je částka vysoká, můžete požádat některou z nadací na jednorázový příspěvek na pořízení pomůcky. Nebo si pomůcku v některých obchodech se zdravotnickými potřebami zapůjčit.

Na bezbariérové úpravy (plošiny, výtahy, schodolezy, stavební úpravy a přestavby vozidel), pomůcky pro těžce zrakově nebo sluchově postižené můžete, dle zákona 329/2011 Sb., požádat Úřad práce o Příspěvek na zvláštní pomůcku. Seznam druhů a typů zvláštních pomůcek, na jejichž pořízení se poskytuje příspěvek na zvláštní pomůcku, najdete v příloze č. 1 vyhlášky č. 388/2011 Sb.

V případě, že byste potřebovali poradit či zařídit zajištění kompenzačních pomůcek pro Vás nebo Vašeho blízkého. Neváhejte se na nás obrátit a objednat si tak službu „Zajištění kompenzačních pomůcek“ na webových stránkách https://www.adamus-sro.cz/obchod/zajisteni-kompenzacnich-pomucek/