BlogKoronavirus aneb psychologie chaosu v nás

30. 4. 2020

V posledních dnech často skloňované slovo koronavirus v mnohých nás vyvolává vlnu úzkosti, obav možná dokonce i u některých jedinců paniku. Moje kamarádka psychoterapeutka mi včera napsala: „Moje sezení s klienty za poslední tři týdny není o ničem jiném, než o strašákovi budoucnosti – Koronaviru. “ Musím zmínit, že její klientela je různorodá – od ředitelů korporátních firem přes IT techniky, zdravotníky, až třeba po matky na mateřské dovolené.

Proč jsem to ale zmínila je z toho důvodu, že většina lidí napříč profesemi pociťuje nejistotu, a to nejen o své zdraví, ale o zdraví svých blízkých, to se vše odráží na naší psychice. Celosvětově řešíme situaci, kterou neznáme, nikdo s ní nemá zkušenosti, objevila se jako blesk z čistého nebe. Žádný odborník nám neodpoví, jak se máme adekvátně chovat, kdy to všechno pomine apod. Tento stav můžeme pojmenovat, „chaosem duševního stavu“. Dá se to přirovnat ke strachu pravěkého člověka z neznámého. Je to šílený nápor pro člověka, protože se nemá možnost opřít o jasné informace.

Psychologická terapie. Ilustrační foto 123RF.com

Zkusme se na chvilku zastavit a položit si otázku, jak tuto situaci vnímají duševně nemocní lidé, trpící třeba schizofrenií, depresemi, úzkostnými stavy. Musíme mít na paměti, že právě tato skupina lidí je teď ve většině případů ohrožena daleko více. Prohlubují se příznaky jejich onemocnění, nechtějí s nikým komunikovat, chtějí se izolovat od dnešního světa do své ulity, nebo naopak mohou být aktivní a vyhledávat společnost bez zajištění potřebných opatření, která současná situace striktně vyžaduje. Každý člověk s duševním onemocněním potřebuje individuální péči, přesto si pojďme aspoň ve zkratce sdělit, co je důležité pro zajištění psychické pohody a společně si pojďme teď naordinovat „psychickou medikaci“.

Ptáte se, jak s tím začít? Třeba tím, že v době karantény, kterou vyžaduje současná situace, se budeme řídit těmito doporučeními:

Důležité je dle názoru odborníků stanovit si nějaký harmonogram dne. Pokud chodíte do práce tak určitá pravidla máte zakódována, ale co lidé, kteří jsou z ničeho nic od rána do večera doma. Pojďme si říct, jak dny „volna“ psychicky zvládnout.

Důležité je se ráno probudit přibližně ve stejnou hodinu každý den a vědět co ten den zrovna chci dělat. Měli bychom mít nějaký plán aktivit stanovený den předem. Můžete to být třeba úklid ve skříni, četba knih, vaření, případně, jak mi jedna psycholožka na kurzu doporučila, malovat si.  Důležitá je také psychická pohoda a víra, že se situace už brzo vrátí do kolejí, na které jste zvyklí.  V neposlední řadě pak musíte myslet i na kvalitní stravu, která zahrnuje především dostatek vitamínů pro posílení imunity (zahrňte do svého jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny, ovoce), a rovněž nezapomínejte na pravidelný pitný režim a pohyb (naordinujte si online cvičení a každý den podle toho cvičte) Jednou denně sami sebe za něco pochvalte, odměňte.  Podstatným faktorem, který nesmíme opomínat, je kontakt s vašimi blízkými. Nezapomínejte na ně.  Neseďte pořád u TV nebo na internetu a nesledujte zprávy nepřetržitě, dávkujte si je postupně. 

Co je hlavní – nestyďte se říct si o odbornou pomoc, např. o psychickou podporu, nebo jen o to dojít pro nákup potravin. 

A co říct na závěr: Držme si všichni vydezinfikované palce, ať toho neviditelného strašáka vyženeme co nejdřív!!!