BlogZ obýváku až na konec světa

30. 4. 2020

Nic nenahradí osobní prožitek. Vždyť nebýt urputné snahy objevitelů, nikdy by nebyly objeveny do té doby neznámé světy a světadíly. Nebýt před staletími těch dicovererů – objevitelů, nebyla by dosud známá Severní ani Jižní Amerika, jižní pól a stovky jiných míst a lokalit zabydlených dnes lidmi. Také bychom byli ochuzeni o přímý televizní přenos z Měsíce, který nás přikoval k černobílým obrazovkám kdy jsme ani nedýchali. Tady jsme měli možnost poprvé průkopníkům a objevitelům držet palce a povedlo se, přistáli a člověk vstoupil na měsíc. Nebude dlouho trvat a dožijeme se barevného HD přenosu zpožděného o osm minut z přistání astronautů na Marsu. Tento zážitek bych všem lidem přál.

Po sto letech je lidstvo opět sužováno zákeřnou pandemií a většina populace se může aktivně chránit nákaze tak, že se podřídí pravidlům a jistým omezením. Lidé se mají stýkat s lidmi v co nejmenší míře, aby koronaviry, které se šíří vzduchem, neinfikovaly nové a nové oběti. Ve státech s rozvinutými demokratickými svobodami je problémem nařízení dobrovolně se uzavřít a nevycházet z bytů, ale existuje vyšší pravidlo a povinnost respektu a tím je život sám a jeho zachování. Počítejme dny, sledujme statistiky šíření nákazy a z pozorování je a bude čím dál tím více patrné, že pandemie je na ústupu. Světlo na konci tunelu je již vidět. -ač

Realita jinýma očima: V současné epidemiologické situaci je značně omezen pohyb venku. To se samozřejmě odráží i na nemožnosti navštěvovat různé kulturní a společenské akce. Jsou, a ještě asi dlouho bohužel budou zavřené galerie, muzea, hrady a zámky a vzdělávací instituce. Ale nezoufejte, protože i přes tato omezení můžeme v dnešní době díky moderním technologiím některá muzea a galerie navštívit „na dálku“ prostřednictvím svého domácího počítače nebo tabletu. 

Řada institucí nabízí virtuální prohlídku svých prostor, takže aniž byste museli opustit obývací pokoj a bezpečí svého křesla, stačí zadat do vyhledávače ve Vašem počítači heslo „virtuální prohlídka“ a můžete si prohlédnout například Pražský hrad, řadu státních i soukromých zámků, obdivovat úchvatnou architekturu slavných vil, a dokonce i nejmenovanou východočeskou cementárnu. Obdobně to funguje i u řady muzeí a galerií. Zadáte-li do vyhledávače jeho název, obvykle se Vám mezi prvními odkazy objeví odkaz na něj, pokud takovou prohlídku nabízí. 

Ilustrační foto 123RF.com

Ovšem pokud zatoužíte objevovat krásy a kouzla dálek, nemusíte Váš obývací pokoj opouštět ani kvůli nim. Jednoduše zadejte do vyhledávače „virtual tour“ a obvykle anglický název místa nebo muzea, které si chcete prohlédnout z pohodlí Vašeho křesla, a ještě si přitom navíc můžete vychutnat lahodné doušky kávy. Prostřednictvím virtuální prohlídky si můžete prohlédnout například galerii Louvre v Paříži včetně obrazu Mony Lisy. Pokud Vám však chybí romantické západy slunce a šum moře, můžete se proletět dronem nad slunnými plážemi na indonéském ostrově Bali a kdybyste zatoužili po chladnějším klimatu, můžete na dálku pozorovat dokonce i tučňáky v Antarktidě. Když jsme u zvířat, stejným způsobem lze virtuálně navštívit i řadu zoologických zahrad. Takže si takto můžete své oblíbené zvíře nejen prostřednictvím kamery prohlédnout, ale i na dálku adoptovat.

Patříte mezi milovníky divadelních představení a nevíte co s načatým večerem? Máme pro Vás jednoduchý nápad. Zmiňované křeslo v obývacím pokoji můžete proměnit v sedačku v divadelní lóži. Můžete si vybrat z nepřeberného množství žánrů, např. svou oblíbenou činohru nebo balet, jelikož některá divadla umožňují online přenos svých představení, nebo jejich záznamů.

Pokud ale zatoužíte pro seberozvoji můžeme se v této době i vzdělávat. Řada vzdělávacích institucí začala ve větší míře nabízet online vzdělávací kurzy a některé univerzity i poskytují přístup do svých archivů, obvykle ale musíte být v dané instituci zaregistrováni. 

Jak vidíte, i přes „nucený“ pobyt doma se dá navštívit mnoho zajímavých míst prostřednictvím počítače, který se tak může stát vaším oknem do světa.