BlogOd vakcíny doktora Salka přes povinné očkování k vakcíně proti covid-19

12. 5. 2020

Prožil jsem coby pachole padesátá a jako jinoch šedesátá léta, a tak vzpomínky nejsou nijak temné. Mládí má jiné starosti, než ty, které tíží dospělé. Pokud zapátrám v paměti, tak moje poznatky o tehdejším zdravotnictví nejsou nijak dramatické, povinné očkování proti kdovíčemu se konalo ve školních třídách, přišel lékař a zdravotní sestra, rozbalili si fidlátka, my stáli v řadě a přistupovali k aplikaci. Buďto do ramene injekci nebo na jazyk lžičku něčeho. Později jsme se domákli, že nám dávali vakcínu od jakéhosi imperialistického doktora Jonase Salka, který objevil vakcínu proti dětské obrně a poskytl ji k volnému šíření. Tímto gestem připravil sebe a svoji rodinu asi o 7 miliard dolarů z patentu, což by v dnešních cenách bylo asi dvacetkrát víc. Ovšem tyto informace se k nám donesly až o půlstoletí později. Ale díky tomuto humanistovi se nám vyhnula nebezpečná nemoc polio čili dětská obrna. Byli jsme díky krutému zacházení socialistického zdravotnictví první zemí na světě, která byla této nemoci zbavena. Shodou okolností jsme měli ve třídě kamaráda, který tuto nemoc měl od narození a potýkal se s jejími projevy. Byli jsme rádi, že nás polio minula. 

Milovaný a nenáviděný rybí tuk a nebo kapsule s tukem? Foto 123RF.com

Ty dvoučlenné lékařské očkovací úderky do školy do nás cpaly také mimo jiné rybí tuk. I tradičně hezká děvčata po pozření obsahu polévkové lžíce tuku nasadila obličej, vhodný na obsazení do rolí létajících strašidel ve Strakonickém dudákovi. Předpokládám, že ten film znáte a dovedete si je vybavit. Prostě se na nás direktivní řízení lidovědemokratického a později socialistického zdravotnického systému vyřádilo, my se nebránili, přežili všechny povinná očkování a většina z nás je tu dodnes. Docela se divím dnešním planým diskuzím na různých fórech o nevhodnosti, nebo dokonce škodlivosti různých očkování. Škoda, že některá zdravotní opatření, nejsou povinná, vždyť jejich účelem je chránit populaci před nemocemi, které nyní snadno putují světem jako nikdy předtím. Jen si vzpomeňte jak rychle po sobě šly informace o šíření koronavirové pandemie. Byla to otázka jen desítek hodin nebo několika dnů než se z centra epidemie dostal virus třeba do Australie nebo na Nový Zéland, a tak zaháhjil své škodlivé působení v populaci, která ještě netušila jak se preventivně bránit. 

Virolog, profesor Vadim Backman

Desítky a možná stovky laboratoří a výzkumných vědeckých pracovišť se intenzivně zabývají výzkumem covidu-19 a nebude to, řečeno sportovní terminologií, k cíli žádný sprint. Věda používá výzkumné procesy, které mají své časové prodlevy, které se navíc musejí provádět opakovaně, aby se kontrolou vyloučily případné omyly. Vždyť na výsledcích budou závislé životy statisíců a milionů lidí, jimž bude anticovidová vakcína aplikována. Jeden výzkumný tým na Severozápadní McCormikově universitě (USA) vedený profesorem Vadimem Backmanem měl k dispozici podrobné výsledky z šetření v nejzasaženějších státech světa a provedl vědeckou analýzu těchto dat. A tak vypluly na povrch zajímavé souvislosti. Byla nalezena významná souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a úmrtností na nový koronavirus. Může to podle nich vysvětlovat řadu zatím nepochopených rozdílů mezi tím, kolik lidí na tuto nemoc v různých zemích světa umírá.

Po prostudování nejnovějších dat o pandemii nového koronaviru objevili vědci silnou korelaci (souvislost, souvztažnost) mezi úmrtností na tuto nemoc a výrazným nedostatkem vitaminu D.

Mezinárodní tým provedl statistickou analýzu dat z nemocnic a klinik po celé Číně, Francii, Německu, Itálii, Íránu, Jižní Koreji, Španělsku, Švýcarsku, Velké Británii a Spojených státech. Vědce zajímalo, jaké množství vitaminu D, měli pacienti v zemích, kde docházelo k vyššímu počtu úmrtí na nemoc covid-19. Ukázalo se, že právě v zemích, kde zatím zemřelo nejvíce osob – tedy v Itálii, Španělsku a Velké Británii – měli lidé nižší hladiny. Podle autorů studie to ale neznamená, že by měli lidé s nedostatkem vitaminu D, začít okamžitě brát potravinové doplňky.

Backmana a jeho tým vedla ke zkoumání vlivu vitaminu D obrovská rozdílnost v úmrtnosti na covid-19 v různých zemích. Je to otázka, která trápí experty z celého světa; někteří se domnívají, že vliv mohou mít rozdíly v kvalitě zdravotní péče, věkovém rozložení populace nebo různé kmeny koronaviru. Objevují se také spekulace o genetické odlišnosti jednotlivých populací nebo vlivu jiných očkování. Podle profesora Backmana má ale dominantní vliv něco jiného – vitamin D.

„Zdá se, že žádný z těchto faktorů nehraje významnou roli,“ uvedl Backman. „Systém zdravotní péče v severní Itálii je jedním z nejlepších na světě. Rozdíly v úmrtnosti existují i v rámci jedné věkové kategorie,“ dodal vědec. Ani další faktory podle něj neměly zásadní dopad. „Místo toho jsme ale našli významnou korelaci s nedostatkem vitamínu D,“ řekl.

„Cytokinová bouře může vážně poškodit plíce a vést k akutnímu syndromu respirační tísně a smrti u pacientů,“ uvedli autoři studie. „Zdá se, že právě ona zabíjí většinu pacientů s covidem-19, nikoliv poškození plic samotným virem.“ A právě v tomto procesu podle Backmana a jeho zatím nerecenzované studie vitamin D hraje hlavní roli. Tato látka totiž nejenže zesiluje funkci lidského imunitního systému, ale také brání tomu, aby se stal nadměrně aktivním – tedy, aby se pro organismus nestala jeho imunita nebezpečnou. Správné množství vitaminu D by tedy mohlo chránit pacienty nemocné covidem-19 před závažnými komplikacemi, včetně smrti, věří vědec.

„Naše analýza ukazuje, že by se mohlo jednat o snížení úmrtnosti až na polovinu,“ uvedl Backan. „Vitamin D sice nezabrání nákaze virem, ale může zmenšit komplikace a zabránit úmrtí nakažených.“

Problematika dětská imunity. Backman řekl, že tato korelace může pomoci vysvětlit mnoho záhad kolem nemoci covid-19 – například proč mají děti menší úmrtnost. Je to podle něj i dalších vědců tím, že děti nemají plně rozvinutý imunitní systém, takže u nich nemůže dojít k tak silné nepřiměřené reakci. Backman varuje před užíváním nadměrných dávek vitaminu D – mohlo by to podle něj mít negativní vedlejší účinky. Je podle něj potřeba dalšího výzkumu, aby se lépe pochopilo, jak jde vitamin D nejlépe využít k ochraně před komplikacemi.

„Těžko říci, jaké množství je proti covidu-19 nejvýhodnější,“ řekl Backman. „Je však zřejmé, že nedostatek vitaminu D je škodlivý a lze jej snadno vyřešit vhodným doplněním. Může to být další klíč k ochraně zranitelných skupin obyvatelstva, jako jsou Afroameričané a starší pacienti, kteří mají častěji vitaminu D nedostatek.“

Co všechno může způsobit nedostatek vitaminu D

  • deformaci páteře
  • nedostatečný vývoj chrupavek a kostí – tzv. křivice
  • opakované zlomeniny
  • oslabení svalového aparátu a nervového systému
  • zpomalený růst dětí
  • narušení metabolismu
  • sklon k obezitě

Nejlepší zdroje vitaminu D

Olej z tresčích jater / Tento olej je doslova nabitý omega-3 mastnými kyselinami a je nejlepším zdrojem vitaminu D vůbec. Jediná polévková lžíce obsahuje 1360 I.U.. Pokud vám tresčí olej nechutná samotný, můžete s ním pokapat zeleninový salát nebo ho přidat třeba do smoothie. Na trhu se dají dokonce sehnat oleje s příchutí citrónu, pomeranče nebo máty.

Houby /  Významným zdrojem vitaminu D jsou houby, pokud jsou vystaveny slunečnímu záření – přírodnímu či umělému. Houby jsou plné vlákniny a zároveň neobsahují téměř žádné kalorie. Nejvíce vitaminu D najdeme v hnědých houbách portobello a žampionech.

Mečoun /  Pokud jste milovníci masa, určitě pro vás nebude těžké zařadit do svého jídelníčku mečouna. Je jedno, zda je čerstvý nebo hluboce zmrazený. V obou případech je plný prospěšného vitaminu D, kterého má ve 100 g až 566 I.U.. Pyšní se nízkým obsahem kalorií, má výbornou masovou strukturu, nasládlou chuť a jeho příprava trvá jen pár minut. Můžete ho grilovat, péct v troubě nebo osmahnout na pánvi.

Jogurt / Bílý jogurt obohacený o vitamin D vám dodá až 80 I.U. v jedné porci. Snažte se však vyhnout ochuceným jogurtům plným cukru. Přidaný cukr zhoršuje vstřebávání vitaminu D do těla a navíc jen zbytečně přidává na kaloriích.

Losos / Patří k nejoblíbenějším rybám na celém světě. Losos je zásobárnou omega-3 mastných kyselin, kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálů. Jedna porce obsahuje cca 440 I.U. a nezáleží na tom, zda lososa grilujete, pečete, dusíte nebo smažíte.

Halibut / Jedna z největších ryb, které v moři plavou, je halibut, který vyniká svou jemnou chutí. Obsahuje vysoké množství draslíku, hořčíku, zinku, vitaminu B6, B12 a D. Ve 100 g najdete 200 I.U. Obsažené omega-3 mastné kyseliny normalizují hladinu cholesterolu v krvi a snižují riziko vzniku depresí a dalších onemocnění.

Mléko / Významným zdrojem vitaminu D je mléko. Ať už dáváte přednost nízkotučnému, polotučnému nebo plnotučnému, z jedné sklenice získáte 115 – 124 I.U. Déčko ale můžete najít i v rostlinných mlékách, jako rýžové, kokosové, ovesné, mandlové nebo konopné. Celkové množství vitaminu D ale záleží na způsobu výroby a konkrétní značce.

Tuňák / Konzervovaný tuňák patří mezi Čechy k nejoblíbenějším rybám vůbec. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, draslík, fosfor, vitamin A a zároveň minimum kalorií. Nachází se v něm také vitamin D a to v množství 154 I.U. na jednu porci.

Pomerančový džus / Jedna sklenice pomerančového džusu může obsahovat až 137 I.U. vitaminu D. Jeho množství ale závisí zejména na konkrétní značce džusu. Při nákupu hledejte džus v kartonové krabici, který není vyrobený z koncentrátu a je obohacený o vitamin D. V těchto džusech je často přidaný také vápník, který spolu s déčkem vytváří super kombinaci.

Sardinky / Drobné konzervované rybky zalité olejem mají spoustu zdravotních benefitů. Jsou nabité vitaminem B12, který podporuje imunitní systém, protizánětlivým selenem, fosforem, který posiluje kosti, a také vitaminem D. Pouhé dvě sardinky stačí, abyste získali 46 I.U. vitaminu D. Sardinky můžete přidat do salátu, těstovin, obloženého chleba nebo s nimi ozdobit pizzu.

Hovězí játra / Ačkoliv vnitřnosti nepatří k nejoblíbenějším pochutinám, jsou nabité cennými vitaminy a minerály. Ve 100 g najdete 42 I.U. vitaminu D, železo, zinek, vitamin A, foláty a kvalitní bílkoviny. Hovězí játra můžete podusit na cibulce a podávat s rýží nebo z nich vyrobit chutnou domácí paštiku.

Vejce / Vaječný žloutek obsahuje 41 I.U. vitaminu D. Vejce byla dlouhé roky považována za nezdravou potravinu, která zvyšuje cholesterol a podílí se na srdečně-cévních onemocněních. Faktem však je, že jsou vejce plná kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálů. Pokud to s nimi nebudeme přehánět, nemusíme se o své zdraví bát.

S uvedeným výčtem potravin si každá zkušenější hospodyňka hravě poradí a ke svým standardním výtvorům přiřadí doplněk v druhém chodu nebo jako předkrm na který se dá báječně zvyknout.

Vitamin D a stárnutí

Američtí specialisté odhadují, že minimálně 85 % seniorů trpí deficitem vitaminu D! Podobně je tomu i s dalšími důležitými vitaminy. Výsledky studie, publikované v časopise Clinical Endokrinology roku 2009 prokázaly, že deficit vitaminu D u starších lidí výrazně zvyšuje riziko předčasného úmrtí na jakoukoliv se stářím související chorobu. Vitamin D také může snížit riziko „zhroucení“ starších osob. Dr.Snijder v The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism tvrdí na základě vlastní studie, že staří lidé musí mít dostatečný příjem vitaminu D sluněním, výživou nebo pomocí doplňků stravy, protože tento vitamin má mimořádný význam jako nedílná část prevence osteoporózy (jistěže společně s vápníkem). Je ovšem také velmi perspektivní v prevenci příliš rychlého procesu stárnutí! To proto, že jeho dostatek je nutný ke zpomalení procesu poškozování genové výbavy (chromosómů).

Osteoporóza

Toto onemocnění je spojováno především se stárnutím. Sice není smrtelné, ale jeho důsledky jsou velmi nepříjemné, protože dokáží nemocného zcela invalidizovat. Riziko je výrazně vyšší u žen v menopauze. Studie, zveřejněná v Diabetes Care prokazuje, že zdaleka nejlepší efekt v prevenci nabízí kombinace vitaminu D s vápníkem v podobě doplňků stravy. Očekává se totiž, že starší lidé daleko méně vycházejí ven a jen málokdy se opalují, protože jsou příliš citliví k vysoké teplotě okolí.

Připravil -ač s použitím internetových materiálů
Foto 13RF.com a internet