BlogPálivá paprika, česnek, jitrocel jsou podivuhodné přírodní medikamenty

29. 5. 2020

Mám rád pálivé jídlo. Jedni říkají, že to je nezdravé, druzí, že to dokonale čistí organismus a vyhání neduhy. Kamarád měl před mnoha lety tasemnici a než se odhodlal zajít k lékaři, „vyháněl červa” alkoholem, česnekem a různými lektvary, které mu radilo příbuzenstvo z Moravy. Pak zašel do ordinace, svěřil se lékařce, dostal prášky a pokyny jak jak na to a bylo po problému. Závěr, který jsem si pro sebe z jeho zkušenosti učinil, je ten, že tasemnici z těla nedostaneš ani chilli paprikou, ani česnekem natož konzumací alkoholu. Ta zabrala jen na chemii. Přesto mám pálivé potraviny hrozně rád. Maďarský paprikáš je výborný základ na pivní posezení s přáteli, se sýrem čedar je to klasická kombinace k vínům. Jen na tom při psaní textu myslím a začíná se mě potit kůže v okolí očí podobně jako když krájím cibili na guláš nebo když třu česnekové stroužky se solí než je použijeme do přípravy jídla.

Docela mě zajímalo, jak se ostrost či pálivost papriky, česneku a jiných pochutin poměřuje, přece misí existovat nějaká stupnice od A do Zet ve které A je něco lehounce pálivého a Zet na konci stupnice něco jako tělní kyselina ve filmové sérii Vetřeleců se Sigourney Weaver.

A tak jsem zapátral v různých zdrojích a opravdu našel hodnocení pálivosti. Jako měrná potravina byla určena paprika, která má stovky druhů a nejširší škálu pálivostí. Nejslabší paprika je kapie, která má „pálivost” 1. Nejpálivější paprika (Habanero) má 300.000 jednotek. Cítíte ten rozdíl? V praxi se běžně používá kajenský pepř, který má pálivost 40 000 jednotek. Osobně jsem v Thajsku nebyl, ale znalci tamního prostředí a zvyklostí tvrdí, že Thajci dovedou s pálivostí kouzlit. Když je 35°C ve stínu? Pak je nutné ochutnat, co jedí místní obyvatelé. Vyloženě jídlo pro domorodé obyvatele, ne něco, co je „přizpůsobeno“ cizincům. Pokud neochutnáte, pak si jen stěží představíte, co je opravdu pikantní… Třeba takový čaj z červené papriky „pro zahřátí“ je mnohem efektivnější a užitečnější než vodka. Silný čaj z červené papriky je lékem číslo jedna pro všechny akutní stavy a první lék v lékárničce, který nahrazuje léky, jež můžete vyhodit.

Kdo, jak a kde se používá červená paprika?

Od nepaměti – Mexiko a celá Latinská Amerika. Pokud jste pacient s nemocným srdcem, můžete si z papriky vyrobit vynikající koncentrovanou vodkovou tinkturu, pak si ji přelít například do lahvičky s pipetou a nosit ji v kapse místo nitroglycerinu. Už proto, že nitroglycerin je velmi silný jed. Tato paprika se používá při všech typech šoku, mdlobách a kollaptoidních stavech, při jakémkoli krvácení, zejména při krvácení ze žaludku. Paradox? Ne, ne! Červená paprika má úžasné vlastnosti, které žádný lék nemá – rozšiřuje krevní cévy, když jsou zúžené, a zužuje je, když jsou rozšířeny, tj. dělá přesně to, co tělo potřebuje. Ruku za toto tvrzení do ohně nedám, ale je to od lékařských kapacit. Cirkulační selhání dolních končetin? Horká voda v lavoru a štědře červené papriky – a klidně přitom sledujte televizi. Takovými koupelemi se léčilo už před 6000 lety. Nebudete věřit, jak papriku používají Indiáni v Americe: pijí ji v horku, aby se ochladili, a v zimě, aby se zahřáli.

Žaludečně-střevní krvácení (to je když je člověk bledý a má černou tekutou stolici nebo zvrací s červenou krví) – pak čajovou, případně polévkovou lžíci červené papriky rozpustit ve sklenici horké vody a vypít najednou. Jakákoliv tržná, zhmožděná, střelná rána či kousnutí jsou také velmi snadno ošetřitelné – vezme se suchá červená silně pálivá paprika, posype se s ní rána a zakryje obvazem. A to je vše. Nevěřil bych tomu, kdybych to sám neviděl – ani to nepálí!

Už jsem psal, že šťáva z čerstvé pálivé papriky zmírňuje jakýkoli vysoký tlak a záchvat stenokardie. Na lékařských fakultách se rostliny a jejich účinky na zdraví nestudují – takový předmět tam není. To je oblast farmacie a farmakologie, případně přírodovědeckých studií.

Léčivé vlastnosti ostrého kajenského pepře jsou nevyčerpatelné. A tak je tomu i zde – to není lék a příroda vás neoklame. Neptejte se na to lékařů, nemá to cenu, o rostlinách nic nevědí. Každý, kdo léčí své srdce hlohem, o tom ví více než běžný lékař. Odkud by to taky měl znát? Na lékařských fakultách se účinek potravin a rostlin na lidské zdraví nepřednáší – taková věc tam neexistuje! A ani v kvalifikačních kurzech nic takového neuslyší. Studují se pouze pilulky. Proto většina lékařů neví o potravinách víc než běžný člověk z ulice. A tak je docela zábavné poslouchat televizní reklamu, která tvrdí, že o výživě se musíte poradit s lékařem! 

Nepříliš ostrá prášková paprika se používá v lidovém lékařství k obnovení krevního oběhu v očích. Lze si omývat oči paprikovou tinkturou, protože když sedíte u počítače dlouhou dobu, oči začínají bolet. Slabá papriková tinktura prokrví zrak a zlepší vidění. Nepřemýšleli jste o tom, proč policie aplikuje pepřový sprej do očí bez obav, že způsobí oslepení? Protože kajenský pepř sám je naprosto neškodný – jediný rozdíl je v koncentraci! Zvyšuje jen krevní oběh v očích. Vyzkoušejte si to sami s destilovanou vodou a paprikou, ale jen velmi, velmi slabý roztok – jen co to maličko zaštípe a přestane. Paprika však musí být čistá, bez nečistot. Pokud byste skutečně měli problém s očima, ještě rádi poběžíte pro papriku a budete souhlasit s jakýmkoliv štípáním. Neexistuje žádný lék, který by omladil oči, ale je tu červená paprika, a stojí… No stručně řečeno, lékaři z toho nemohou profitovat, a proto se o tak přímou cestu nezajímají. Tuto metodu ale raději nezkoušejte bez porady s očařem.

Nezapomeňte na hlavní pravidlo přírodního léčení: tomu, co chcete vyléčit, musíte v každém případě – mechanicky, terapeuticky nebo jinak – zajistit zvýšený krevní oběh. Jinými slovy, ve skutečnosti léčí především a pouze krev. Všechny terapeutické faktory jsou v krvi a v jejím oběhu. Když je v těle nějaké poškození, musí se tam dostat krev – proto když není dostatečný krevní oběh, objeví se infarkty, mrtvice a další nekrózy a rány se neléčí. To není žádné nevědecké sdělení, to je jen laické posouzení složitých procesů lidského organismu. Takže zbývá vzít na vědomí, že červená paprika aplikovaná jak zevně, tak i zvenčí, je nejvýkonnějším nástrojem pro zvýšení krevního oběhu. A čerstvá červená paprika je přímo atomová bomba pro léčebné účely.

Čerstvě vymačkaná šťáva z feferonky snižuje jakýkoli tlak. A dělá to tak účinně, že byste to měli odzkoušet a začít jen s několika kapkami. To je určeno hypertonikům. Šťáva z čerstvě vymačkané feferonky (například Jalapeño) odstraňuje jakoukoliv hypertenzní krizi. Tepelně zpracovaná feferonka takové hypotenzní vlastnosti ztrácí, enzymy jsou teplem zničeny. V kulinářském zpracování je feferonka poměrně silným cévním prostředkem, který mimo jiné čistí jejich vnitřek jako kartáč.

Je třeba se vrátit ke stupnici intenzity paprikové pálivosti či palčivosti. Už víme, že ta nejslabší kapie má hodnotu 1, nejpálivější paprika odrůdy Habanero má 300 000 jednotek. Na jazyku můžete ještě bezpečně odzkoušet sílu kajenského pepře, který má pálivost 40 000 jednotek. Před lety byla za nejsilnější chilli světa vyhlášena odrůda chilli Trinidar Moruga Scorpion Red., které bylo naměřeno neuvěřitelných 2 009 231 jednotek. Jak se tato hodnota naměřila zpráva neříká, ale já osobně si pod touto hodnotu představuji právě onu tekutinu v Vetřelců… A teď k další pochutině a tou je:

Česnek – univerzální antibiotikum

Takové univerzální antibiotikum, jaké odedávna používají ruští eskymáci a původní obyvatelé sibiřských polárních tunder, v syntetické podobě neexistuje. Působí jak na bakterie, tak i na viry a plísně. Plíseň na noze? Natírat česnekem. Jakékoli infekční kožní onemocnění natírají česnekem. Chřipka? Nachlazení? – Česnek. Zánět plic? – Česnek. Purulentní flegmon (zhnisání rány)? Obložit jitrocelem a jíst česnek. Zánět konečníku? Česnek se rozmáčkne a šup s ním do konečníku. Při každé hnisavé infikované ráně je rozmačkaný zabalen do buničiny a zasunut dovnitř. Žádné nachlazení nebo zánět plic, ledvin, ani meningitida nemůže před česnekem obstát. Jediná otázka je v dávkování. U akutních infekčních virových onemocnění a tím spíš u zánětů plic se česnek jí v dávce jedna palice na 10 kg hmotnosti denně. To znamená, že děti, například 3 – 4 palice, dospělí 6 – 10 palic denně. Lepší je ho jíst syrový, ale pokud je to příliš obtížné, může se vařit a i s tuto česnekovou vodou jíst a pít. Uvařit ve vodě 10 palic česneku – a jíst to a pít celý den. Česnek je k dispozici po celý rok. S tím nejsou žádné problémy. A nakonec ještě kousek povídání o nenápadné rostlině – jitrocelu:

Jitrocel je jedinečný lék na uštknutí hada i včelí štípnutí

O léčebné síle jitrocele (lat. Plantago) věděli již v prvním století našeho letopočtu arabští, perští, řečtí a římští lékaři. Některé přírodní národy jitrocel tradičně používají nesprávně a ne tak, jaky je třeba. Obvyklé použití jitrocele je dát celý list na ránu – ale v takovém případě je lepší na poranění nasypat červenou papriku. Užití jitrocele je na místě v případě hadího uštknutí, štípnutí včely, akutního hnisavého septického zánětu, flegmon, abscesů apod. Hrozí jedovaté kousnutí nebo hnisavý flegmon otravou krve? Jitrocel. Ale pozor! Jen osel přiloží jitrocel tak, jak je, jako celek. Aby byl jitrocel účinný, je nutné ho prohnat mixerem nebo roztlouci paličkou tak, že vznikne zelená kaše. A právě touto zelenou „kaší“ pak obložit postiženou část těla. Kromě toho je nutné ještě jíst čerstvý jitrocel. Kdo a jak používá jitrocel? Od nepaměti severoameričtí indiáni. Smrtící uštknutí levantské zmije, když už edém dosáhl hrdla, je zažehnáno za půl hodiny. Purulentní flegmona, kdy oficiální medicína navrhuje amputaci paže, přejde přes noc. Štípnutí včely – přestane bolet okamžitě. Jediným, ale za to důležitým problémem je, že čerstvý jitrocel je k dispozici pouze v létě. Tohle, co do účinnosti ohromující antibiotikum a antidotum (protijed) se musí v létě nasušit, nebo si z něj vyrobit alkoholický extrakt. A vždy ho mít po ruce.

Naskýtá se vcelku jednoduchá otázka proč tedy základní oficiální medicína napoužívá naznačené léčebné postupy které nám dává příroda a které se používají v lidském společenství odpradávna. To je tak, přátelé, jakpak by se potom z lidí dostávaly peníze, kdyby se všechny tyto úžasné a fungující léky (a ne některé chemické přípravky) prodávaly po kilech na jakémkoli trhu? Je to otázka ceny – jeden malý balíček lékárenské medicínky stojí stejně jako kbelík červené papriky nebo česneku. Jitrocel poste pod nohama kdekoli na planetě. Co by si na něm lékaři mohli vzít? Jak by si vydělávali peníze? Medicína tyto bylinky ignoruje zejména proto, že jsou prakticky zdarma. Pokud se všichni lidé vyzbrojí červenou papriku, zeleným jitrocelem a česnekem – nespočet lidí bude zachráněno, a co je nejdůležitější, dětí! Žádné dítě, které podstoupilo léčbu česnekem, nepotřebovalo odstranit mandle. A přitom podle statistik na každých 100 odstraněných mandlí zemře jedno dítě na fatálního krvácení.

Kolik lidí by mohlo být zachráněno před následky uštknutí hadem a otravou krve nejlepším a nepřekonatelným protijedem – jitrocelem? Kolik by jich bylo ušetřeno od kardiovaskulárních onemocnění červenou paprikou? A kolik lidí lze zachránit před pneumonií a jinými infekcemi tím nejlepším a nepřekonatelným přírodním antibiotikem – česnekem? 

Ale to vše jsou laické argumenty a ty nemají lékaři a učenci rádi. Takže i vy berte vše, co zde bylo napsáno, s velkou rezervou a jen jako jiný pohled na přírodní léčbu.

Připravil -ač, ilustrační fotografie z 123RF.com

Pro odlehčení tématu o přírodních zázračných léčivech jsem našel záznam o soutěži v ochutnávání omáček važených z chilli papriček. Je to vtipné povídání od Pavla Pavlíčka z Chrudimi a vám přeji dobrou zábavu.

Kaktusy rostou v oblastech, které se často pyšní i poněkud ostřejší kuchyní, než je v nekaktusových oblastech zvykem. Často se tu také konají soutěže ve výtvorech pikantní kuchyně. Jednou se této soutěže jako porotce, i přes svou nezkušenost, účastnil můj přítel Frank, žijící někde na východním pobřeží USA. Toto jsou jeho záznamy a poznámky:

Mr. Frank uvádí: „Nedávno jsem byl poctěn pozváním k rozhodcování na soutěži ve vaření chilli. Jeden z rozhodčích totiž onemocněl. Zbývající dva rozhodčí (rodilí Texasané) mě ujistili, že to chilli není tak ostré, jak se říká, a kromě toho se mezi ochutnávkami splachuje pivem, které dostanu v neomezeném množství zdarma. Takže jsem nabídku přijal.“

Následují opisy bodovacích lístků:

#1: Mikova Příšerná Šílená Pálivá Strašná Obluda:

Sudí 1: Moc rajčat. Příjemně rychlý nástup.

Sudí 2: Jemná, osvěžující chuť rajčat. Nijak výrazně ostré.

FRANK: Kurvafix, co je to za svinstvo? Slouplo by to barvu ze silnice! Plameny uhasilo až druhé pivo. Doufám, že tohle bylo to nejhorší, co mě mohlo potkat; tihle Texasani jsou fakt cvoci.

#2: Arturův Plameňák:

Sudí 1: Krásná kouřová vůně, jemná příchuť vepřového. Slaboučký nahořklý ocásek.

Sudí 2: Skvělá chuť domácí grilovací omáčky; abych to bral vážně, to by tam ale muselo být daleko více pepře.

FRANK: Chraňte před dětmi! Fakt nevím, co bych měl kromě bolesti cejtit. Musel jsem odhánět lidi, co mi chtěli poskytnout masáž srdce, aby radši běželi pro pivo. Když viděli můj ksicht, hned narazili další sud.

#3: Fredův Požár ve stáji:

Sudí 1: Perfektní požárnické chilli ! Perfektně ostré, možná by to chtělo fazole.

Sudí 2: Chilli bez fazolí, mírná, příjemná příchuť mořské soli, virtuózní práce s pepřem.

FRANK: Volejte protichemickou jednotku, někdo tu vyklopil cisternu jaderného odpadu! Nosní sliznice mě pálí, jako bych šňupal kyselinu sírovou. Všichni už znají postup: Pivo mi podávají řetězem, abych neuhořel. Barmanka mě praštila do zad, abych se neudusil; páteř mám teď před sebou na stole. Ze všeho toho piva už jsem taky pěkně na plech.

#4: Lindin odstraňovač rtěnky a rtů:

Sudí 1: Silné, masité chilli. Čerstvě umletý cayenský pepř, velmi ostré, bleskový nástup. Velice působivé.

Sudí 2: Chilli se sekaným hovězím masem, představoval bych si trochu více rajčat. Cayenský pepř je skvělý nápad.

FRANK: Zvoní mi v uších, pot ze mě leje a nemůžu zaostřit oči. Uprdnul jsem si a soutěžící se urazila, když jsem utrousil, že mi ta její leptací pasta zřejmě způsobila trvalé poškození mozku. Sally mi musela zastavit krvácení z jazyka proudem piva z pípy přímo na jazyk. Asi mi upadnou rty a vypadají zuby. A nejvíc mě míchá, že oba zdejší rozhodčí mají pořád kecy, abych přestal křičet… Nejradši bych ty vidláky nakopal do zadele.

#5: Věřina velmi vegetariánská variace:

Sudí 1: Řídká, ale velmi chutná vegetariánská omáčička. Perfektně vyvážený poměr koření a pepře.

Sudí 2: Zatím nejlepší. Agresivní směs pepře, papriček, cibule a česneku. Špička.

FRANK: Moje střeva jsou v jednom ohni. Když jsem si uprdnul, podělal jsem se a mám strach, že se to prožere židlí a já padnu naznak. Nikdo už za mnou nepostává, kromě Sally. Musí být ještě větší magor, než jsem předpokládal. Necítím držku a řiť si budu muset rok utírat sněhem.

#6: Chilli číslo 6:

Sudí 1: To nejlepší nakonec; perfektní kombinace chilli, bezpečná pro všechny včetně dětí, nijak přehnaně ostrá, přesto příjemně prokrví.

Sudí 2: Zlatý hřeb soutěže, perfektně vyvážená chuť. Ani ostrá, ani příliš jemná.

Bohužel jsme o většinu přišli, když Frank omdlel a při pádu ze židle na sebe celý hrnec strhnul. Nevím, zda to přežije. Čím je to na tom východě krmí ? Jak by dopadl, kdyby někdo uvařil něco fakt ostrého ?