BlogChřest jako součást gurmetských specialit a pochoutek

1. 6. 2020

Když se procházím na tržišti kolem stánků se zeleninou a sleduji ceny chřestu, tak automaticky porovnávám cenu této pochutiny s její cenou v obchodním domě Tesco. Jsou velmi rozdílné, v obchoďáku stál chřest 70 Kč a na tržišti 110 Kč. Za ty ceny bych mohl koupit skoro čtyři kila brambor a nebo dvě hlavy květáku a to by bylo jídlo na několik dní. Kdo nemusí při nákupu uvažovat jako důchodce s průměrným důchodem, tak je ve výhodě a jistě si jednou za čas dovolí svazek chřestu koupit. K chřestu musí být kvalitní maso, nejlépe losos. Podle toho, kolik si můžete dovolit koupit, se můžete rozhodnout pro dvě sváteční kulinářské speciality. Chřestovou polévku vylepšenou masem z lososa a nebo, jako hlavní jídlo – pečeného lososa na másle s bramborem a dušeným nebo vařeným chřestem. Není to jídlo na každý den, jednak by vás to finančně ruinovalo pokud vás zasedá ke stolu vícero a druhak by se vám tenhle typ jídla přejedl. Je to otázka čeho se člověk může přejíst. Já jsem například vydržel jíst řízky celý týden, pravda střídal jsem telecí, vepřové a kuřecí. Řízků se člověk nepřejí. Ale také se mohou zprotivit. Já jsem  poté řízky nemusel víc jak půl roku a nestýskalo se mě po nich. 

Pojďme k tomu chřestu: Jaro skončilo, ale sezóna chřestu právě vrcholí. Chřest neboli lidově špargl je teplomilná bylina, kterou je možné rozdělit na dva druhy – na chřest bílý, pro nějž je typické, že byl do sklizně chráněný před světlem nepropustnou fólií a na chřest zelený, který naopak byl světlu vystaven a proběhla u něj fotosyntéza.  V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku, kde se chřestu velmi daří a mají s jeho pěstováním mnohaleté zkušenosti, začali tento rok i s pěstováním novinky – chřestu fialového. Kromě toho, že je chřest velmi chutný, je i zdrojem draslíku, vitamínu C, přírodních antioxidantů, a naopak má téměř nulovou kalorickou hodnotu.

Pokud byste si chtěli uvařit lehkou, zdravou a výživnou polévku, je to právě ta chřestová. A zde je recept na polévku vylepšenou lososem:

• jeden svazek zeleného chřestu

• 15 gr. másla 

• 1 polévková lžíce kvalitního olivového oleje

• 2 plátky toastového chleba

• 300 gr. lososa 

• sůl

• pepř

• cukr

• 100 ml 33 % smetany

• citrónová šťáva

Chřest omyjeme, podle potřeby odkrojíme dřevnaté konce, popř. oloupeme, a nakonec odkrojíme hlavičky, které použijeme na ozdobu. Do kastrůlku si dáme odkrojené konce chřestu a případné slupky a dáme společně s trochou soli a cukru do kastrůlku a vaříme cca 15 – 20 minut. 

Mezitím si lososa nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme. V polévkovém hrnci si rozehřejme část másla s olivovým olejem a opečeme na něm chřest, který jsme si nakrájeli na špalíčky. Přidáme nalámaný toastových chléb a zalijeme chřestovým vývarem, který jsme si připravili z odřezaných konců a slupek. Povaříme cca 8 minut, rozmixujeme do hladka a přilijeme smetanu. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Necháme chvilku provařit. Nakonec si na zbytku olivového oleje a másla osmahneme nejprve chřestové hlavičky, ty si odložíme a poté orestujeme lososa. Polévku servírujeme s opečeným lososem a ozdobíme chřestovými hlavičkami. Dobrou chuť!

Připravil -ač, s použitím textu receptu Simony Jeřábkové. Foto 123RF.com