AktualityArteriální hypertenze -nemoc, která nebolí

8. 12. 2020

Dnes se zaměříme na velice časté onemocnění, které nebolí a patří do kardiovaskulárních chorob. A právě proto je velmi nebezpečné. Je to arteriální hypertenze, neboli vysoký krevní tlak. Toto onemocnění postihuje až 35% populace ve věku 25-64 let. Logicky s vyšším věkem se výskyt také zvyšuje, odhaduje se, že v ČR máme 2,5 miliónů lidí s tímto onemocněním. V drtivé většině se jedná o tak zvanou primární hypertenzi, kdy není známa přesná příčina. 

Krevní tlak se zjišťuje pomocí tlakoměru. Ten měří jak systolický (horní tlak), tak diastolický (spodní tlak). Za normální tlak považujeme hodnoty do 120-129 systolického tlaku a do 80-84 diastolického. Vysoký normální tlak se pohybuje mezi 130-139 a 85-89. Za mírnou hypertenzi považujeme hodnoty 140-159/90-99. Středně závažná hypertenze je definována jako hodnoty tlaku 160-179/100-109.

Arteriální hypertenze většinou doprovází další faktory vedoucí k závažným chorobám. Spolu s kouřením, cukrovkou, obezitou a zvýšenou hladinou cholesterolu to jsou ischemická choroba srdeční, mozková příhoda nebo ateroskleróza tepen dolních končetin.

Jak se projevuje

Ve většině případů se hypertenze neprojevuje specifickými příznaky. Mohou to však být bolesti hlavy, podrážděnost, únava, poruchy spánku, dušnost při námaze, nespecifické tlaky na hrudi nebo bušení srdce. 

Jak se léčí 

Při nefarmakologické léčbě je potřeba změnit životní styl. Tím nejzásadnějším je úplný zákaz kouření. Dále je to rytmická tělesná aktivita, kdy se zapojuje více svalových skupin jako rychlá chůze, indiánská chůze, klus, jízda na kole, plavání, běh na lyžích nebo nyní moderní Nordic Walking. Doporučuje se cvičit 3-4x týdně alespoň 30-45 min. A neméně důležitá je strava. Z té musí zmizet potraviny s vysokým podílem nasycených mastných kyselin, slaná jídla a výrazně se redukuje konzumace alkoholu. 

Farmakologická léčbu lze zahájit jedním lékem nebo kombinací léků. Hlavní skupiny léků zahrnují tzv ACE inhibitory, kalciové blokátory, betablokátory a diuretika. Tyto léky prokazatelně snižují riziko úmrtí a komplikací vysokého tlaku.

Při osobní asistenci je potřeba dohlížet na to, aby opečovávaný pravidelně konzumoval předepsanou medikaci. Jedině tak lze předejít vážnějším následkům. V případě, že pacientovi evidentně léky nedělají dobře (má kašel, bolí ho hlava, cítí se po prášcích ospale) je vhodné upozornit na to ošetřujícího lékaře, který předepíše jiné léky. 

Zdroj: https://www.ikem.cz/cs/arterialni-hypertenze/a-435/