Služeb právě pro pečující osoby je však žalostně málo a sehnat o nich informace bývá mnohdy nadlidsky úkon. Vyznat se v systému zdravotních a sociálních služeb vyžaduje opravdu velké úsilí. Pečující dennodenně zápasí s časem: „Vždyť musím pracovat a starat se o rodinu. Kde mám najít nějakou pomoc, když pobytová zařízení přijímají až za několik let a terénní služby mají plnou kapacitu?“

Péče s sebou přináší mnoho povinností, často mnohem více, než si pečující v počátku uvědomují. Je časově velmi náročná, takže i samotný pečující se může rychle dostat do psychických, fyzických či finančních problémů. Průměrná doba starostlivosti se přitom pohybuje kolem 7–9 let.

Pomoci v dané situaci může přitom Rodinný průvodce®, služba, již pečujícím osobám poskytuje nezisková organizace A DOMA (www.a-doma.cz).

Kdo je Rodinný průvodce®?

„Odborník, který se dokáže vcítit do pečujícího nebo rodiny v obtížné situaci a dlouhodobě jim pomáhá najít řešení v péči o blízkého. Tato metoda je v ČR unikátní a staví na modelu case managementu. Úkolem Rodinného průvodce je zjistit skutečné potřeby pečujících, opečovávaných a celých jejich rodin s využitím znalostí a dovedností, které tento profesionál má. Řeší také další lidské potřeby, jež mohou mít přímou či nepřímou souvislost s péčí o blízké. Rodinný průvodce řídí případ a společně s multidisciplinárním týmem předkládá pečujícím nový pohled na řešení nepříznivé sociální situace. Dlouhodobě tak pracuje s celou rodinou a je průvodcem pečujících při péči o jejich blízké,“ říká Jitka Zachariášová, ředitelka A DOMA, z. s.  Multidisciplinární tým tvoří odborníci z různých oborů: klinický farmaceut, ergoterapeut, právník, realitní makléř, trenér paměti, nutriční terapeut, psychoterapeut a další. Komplexní podpora poskytovaná pečujícím organizací A DOMA není jen o předání informací a rad, ale o skutečném a aktivním zapojení se do pomoci.

p2.jpg
Foto: Jitka Zachariášová, ředitelka A DOMA, z. s.

„Doporučuji pečujícím, kteří pečují či je péče v blízké budoucnosti čeká, aby se obrátili na odborníky a nechali si poradit. Oni mají zkušenosti a praxi. Ukážou vám cestu, kterou se můžete při péči vydat, či ji s vámi společně budou sdílet. Říci si o pomoc není selhání, i takovéto rozhodnutí chce odvahu. Pak poznáte níže popsané přínosy Rodinného průvodce, který se společně s multidisciplinárním týmem stane vaší ,druhou rodinou,“ dodává Jitka Zachariášová.

Přínosy metody Rodinná průvodce®

  • Pečující má člověka, na kterého se může obrátit
  • Nemusí nikam cestovat, Rodinný průvodce přijede za ním
  • Představí pečujícímu, co vše bude potřeba řešit
  • Pečující si vybere, co si udělá sám, či požádá o pomoc odborníky, tzn. objedná si službu na klíč
  • Každá z navržené pomoci šetří čas, peníze, ale i nervy pečujícím
  • Při sdílené péči nebude pečující vyčerpaný, rodina si ho užije
  • Pečující může řešit své preventivní prohlídky u lékařů
  • Bude mít čas na své přátele, koníčky a záliby

Pečující se o této metodě mohou více dozvědět na webových stránkách Středisko pro pečující – www.a-doma.cz.