BlogCo dělat, když se u vás objeví inkontinence? Hlavně zachovat klid

7. 4. 2020

Tenhle článek je určený hlavně těm, kdo nemají tušení, co to inkontinence čili jinak samovolný neovladatelný únik moči vlastně je. Je to onemocnění, které může vyvolat i u psychicky pevných osobností depresivní stavy, protože omezuje společenské vystupování a nečiní rozdíly mezi ženami a muži. Obě pohlaví jsou postavena do nezáviděníhodných problémů z nichž nejzávažnější je skutečnost, že moč zapáchá, ať se nám to líbí či nikoliv. Nikomu takové onemocnění nepřejeme, ale vezměme v úvahu, že skutečně existuje a nevybírá si koho postihne třeba podle barvy očí. Prostě najdnou přijde a nezbude nic jiného než navšívit okamžitě urologa a poradit se, jak s touto nemocí žít dál. Před mnoha lety byl tento problém daleko větší protože pomůcky, které nemocným ulehčovaly situaci nebyly takových parametrů jako mají tyto pomůcky dnes a dotyčný byl tehdy velmi omezován. Inkontinence není nová civilizační choroba, existuje tak dlouho jako lidstvo samo, ale přírodní lidé to nemuseli nijak drasticky řešit. Prostě si odskočili tam, kde právě byli a bylo po problému. Čím více se lidé vzdalovali od přírody a všeobecně se radovali z civilizačních vymožeností, nastávaly pro jedince postižené inkontinencí, větší a větší problémy. U nás se v časech socialismu jakoby zastavil čas a pomůcky se nijak zvlášť nevyvíjely, naštěstí na západ od nás si specializované firmy držely svá vývojová oddělení a inkontinenčí prostředky doznávaly znatelné změny k lepšímu. Stejně tak se farmaceutické firmy snažily najít vhodná léčiva ke snížení či odstranění probémů. To byly tedy ve zkratce shrnuty problémy které mohou člověka potkat a se kterými se bude muset vyrovnat.

Ilustrační snímek 123RF.com

Pokud u vás doma už někdy zazněly například tyto otázky: „Co máme dělat a na koho se obrátit, když babičce už nějakou dobu uniká moč?“ nebo „Tatínkovi se zhoršila inkontinence a musíme mu teď dokupovat pleny.“ Nebo se domníváte, že by brzy tyto věty mohly zaznít. Následující článek je přímo pro vás. 

Inkontinenční pomůcky vám může předepsat váš praktický lékař či odborný lékař (urolog, geriatr, gynekolog, nefrolog či neurolog). Od začátku prosince 2019 se lékaři musí řídit tzv. metodikou inkontinence, která je nyní dána zákonem. Změnilo se tak posuzování úniku moči (nyní se počítá objem za 24 hodin) nebo třeba kódy pomůcek. Stále však zůstalo rozdělení inkontinence do 3 stupňů. 

Stupně inkontinence:

1. Stupeň lehká inkontinence

a. únik moči 50 až 100 ml za 24 hodin;

2. Stupeň střední inkontinence

a. únik moči 100 až 200 ml za 24 hodin; 

b. pacienti s fekální inkontinencí;

3. Stupeň těžká inkontinence 

a. únik moči nad 200 ml za 24 hodin;

b. pacienti se smíšenou inkontinencí.

Nyní také mohou pacienti kombinovat různé typy inkontinenčních pomůcek (vložky, pleny, kalhotky i další pomůcky), a to ve všech třech stupních. Tedy pokud na den stačí vložky, ale v noci jsou potřeba již kalhotky, je možné toto v rámci předpisu nakombinovat. Omezení na třetí stupeň zůstává jen u podložek (limit je stále 30 ks měsíčně se spoluúčastí 25 procent).

Celkově pak na kombinaci pomůcek zůstává limit 150 kusů měsíčně, je ovšem třeba podtrhnout, že pro každý typ produktu musí lékař vypsat samostatný poukaz. Inkontinenční pomůcky může lékař předepsat až na tři měsíce.

Od loňského prosince také došlo k tzv. zafixování spoluúčasti u prvního a druhého stupně. Nově proto lékař musí na poukaz napsat také kromě diagnózy i stupeň inkontinence, aby lékárna či výdejna pomůcek mohla dopočíst spoluúčast.

Výše spoluúčasti pacienta:

1. stupeň – 15% spoluúčast

2. stupeň – 5% spoluúčast

3. stupeň zůstává stejný – 0% spoluúčast

Spoluúčast se ovšem počítá nad rámec dosavadního limitu (450 Kč v prvním, 900 Kč v druhém a 1700 Kč ve třetím stupni), takže se v podstatě limit se spoluúčastí zvyšuje – pacient s prvním stupněm tak má nárok na pomůcky v hodnotě 530 korun, z čehož 80 korun si zaplatí ze svého. 

Výběr spoluúčasti je povinný a dopředu by na ni měl lékař při vystavování poukazu pacienta upozornit. 

Pokud si však nejste jisti, koho žádat nebo jaké pomůcky zvolit. Můžete si objednat naši službu na webových stránkách https://www.adamus-sro.cz/obchod/zajisteni-inkontinencnich-pomucek/. 

A my vám díky tomu doporučíme vhodné inkontinenční pomůcky, zajistíme u lékaře předpis na takový objem pomůcek, na jaký máte nárok ze zdravotního pojištění. A také zajistíme dovoz pomůcek až do domácnosti.