AktualityŽaludeční vředy

9. 2. 2021

Jedno z běžných onemocnění trávícího systému jsou žaludeční vředy.  Nejčastěji postihují sliznici žaludku a dvanáctníku, vyskytují se i v jícnu či tenkém střevě. Laicky se jedná o zánět, který s kyselinou chlorovodíkovou (součást žaludečních šťáv a společně s enzymy slouží k trávení potravy) může způsobit toto vleklé onemocnění. Zdravá sliznice je totiž proti působení kyseliny chráněna vrstvou hlenu, pokud však dojde k jejímu narušení, žaludeční stěna se naleptá a vzniká vřed.

V dalším kroku jsou to bakterie, zejména Helicobacter pylori. Ty jsou schopny přežít v kyselém prostředí žaludku, vyvolat zánět a oslabit tak části sliznice. Ta se k tvorbě vředů následně stává náchylnější. Helicobacter pylori se vyskytuje až u poloviny české populace.

Žaludeční vředy vzniknou i vlivem některých léků, například Ibuprofenem či Ibalginem. Oslabují totiž také odolnost žaludeční stěny a ta je pak náchylnější ke vzniku onemocnění. Podobným výsledkem může končit i nadměrný stres, kouření či pravidelná konzumace alkoholu a samozřejmě špatné stravovací návyky.

Příznaky žaludečních vředů
  • Tou nejjasnější je  bolest. Patří k nejčastějším projevům onemocnění. Bolí vás v nadbřišku hlavně při jídle? Gratuluji, s největší pravděpodobností jste si „uhnali“ žaludeční vředy.  Může Vás ale bolet těsně pod žebry v oblasti žaludku, to signalizuje vředy na dvanáctníku. Nepříjemnou bolest potom naopak cítíte nalačno a odeznívá s jídlem. Takto nemocní lidé proto tloustnou, snaží se totiž bolest utišit nějakým jídlem.
  • Návaly kyselého a pálivého zpět do jícnu
  • Pálení v jícnu
  • Potřeba zvracet – někdy s příměsí krve
  • Průjem
Žaludeční vředy mají 3 fáze:
  1. Nejdříve dochází k překyselení žaludku. Pacient cítí nepříjemné pálení žáhy. Na rentgenovém snímku však ještě není nic poznat.
  2. Objevují se pravidelné bolesti závislé na místě výskytu vředu. Na rentgenu je již patrný vřed.
  3. Ve stolici se začíná objevovat natrávená krev.

V každém případě je nutné vždy při podezření na vředy nebo přetrvávající bolesti navštívit lékaře. Prasklý vřed může vést k zánětu pobřišnice, zastavení činnosti střev, perforaci žaludku a vytékání obsahu do dutiny břišní. A to je začátek sepse organizmu, šoku, poruchy dýchání a následně smrti.

Co dělat při diagnostice vředů
  1. Konzumujte vhodné potraviny – jáhly a brambory. A to hlavně kvůli obsahu vitamínu C a zásadité povaze. Pomáhají také mandle. Posilujte přirozenou obranu sliznice a jezte potraviny, které jsou hlenotvorné – lněná semínka vyluhovaná ve vlažné vodě, gel z aloe vera.
  2. Dbejte na dostatek spánku a odpočinku. Dále pomůže pravidelné stravování ideálně v menších množstvích a vícekrát za den. Rozhodně byste neměli vynechávat snídani.
  3. Zbavte se léků dráždící žaludek.
  4. Důležitá je dieta a zřeknutí se některých potravin. Jakých?
  • Kořeněné a aromatické potraviny.
  • Káva a silný čaj – zkrátka všechny kofeinové nápoje a potraviny (včetně čokolády), které zvyšují tvorbu žaludečních kyselin. I bezkofeinová káva dráždí sliznici.
  • Alkohol! – doporučuje se vyloučit hlavně bílé víno, které okyseluje žaludek a dráždí sliznici. Přípustné je pivo a malé, ale opravdu malé množství červeného vína.
  • Cukry – slazená strava dokáže zvýšit kyselost žaludku za týden až o 20 %.
  • Smažená jídla – hlavně pak na přepálených tucích!
  • Ani sycené nápoje nejsou vhodné.
  1. Zjistěte si přítomnost  Helicobacter pylori (třeba pomocí domácího testu) a v případě jejich přítomnosti se obraťte na ošetřujícího lékaře.

 https://zdravi.euro.cz/leky/zaludecni-vredy-priznaky-lecba-dieta/

https://www.mastichashop.cz/zaludecni-vredy-jak-se-stravovat/