AktualityPřednáška o zdravé výživě nejen ve stáří

30. 9. 2017

Dne 25.9. 2017 jsme v našem komunitním centru A Doma uvítali magistru Svěrákovou, která vyučuje nutrici na Vyšší odborné škole zdravotnické a Střední zdravotnické škole v Nuslích.

Workshop byl zaměřen na zdravé stravování ve vyšším věku a na nutriční výživu člověka během chorob přicházejících ve stáří. Zabývaly jsme se především diabetem II. typu a nezbytným dietním opatření, cévními příhodami či častou nadváhou nebo naopak mírnou podvýživou. Paní magistra především zdůrazňovala důležitost dostatečného příjmu bílkovin pro udržení svaloviny a zeleniny kvůli přísunu vitamínů. Kladla důležitost na vyváženost stravy v rámci poměru příjmu bílkovin, sacharidů a tuků. Na dotazy týkající se „nezdravých potravin“ odpovídala, že pokud si člověk jednou za čas udělá smažená vejce se slaninou, tělo tyto nezdravé kalorie zvládne, ale nesmí to být příliš často, např. častěji než jednou týdně.

Předala účastnicím tabulku s obsahem potravin s nízkou, střední a vysokou hladinou glykemického indexu. Na ukázku pro klientky, které nezvládají sníst tolik jídla, kolik jejich tělo potřebuje, přinesla ukázky proteinové tekuté výživy typu Nutridrink a jiných značek.

Přednášky se zúčastnily samé ženy, na kterých byl od začátku až dokonce vidět jejich zájem o informace z této problematiky. Po obsáhlé prezentaci byl dostatek času na otázky, které účastnice velmi rády využily a paní magistra trpělivě odpovídala na dotazy. A ve večerních hodinách jsme se s přednášející rozloučily a poděkovaly za obohacující odpoledne.

Na úplný závěr večera tým komunitního centra rozdal letáčky s programem na následný měsíc a s radostí jsme mohly konstatovat, že i v pořadí již 3. workshop byl přijat s nadšením z řad klientů komunitního centra.