BlogJsme občané s lidskou tváří a s lidským přístupem k bližnímu

20. 1. 2020

Za svůj život jsem se osobně setkal pouze se dvěma stoletými lidmi. Jedním byl známý cestovatel Miroslav Zikmund, kterému ale v době našeho náhodného společenského setkání bylo „teprve” třiadevadesát let. Tehdy jsem mu při loučení popřál hodně pevného zdraví a stále dobrou náladu. Jak se nyní zdá, přání padlo na úrodnou půdu a pan Zikmund letos oslaví 101 narozeniny. Druhým člověkem byla matka mojí ženy, která se dožila 102 let a měla nefalšovanou radost z toho, že jí ministryně práce a sociálních věcí ve výroční den poslala osobní blahopřání a ještě větší radost pak měla z přilepšení ke starobnímu důchodu ve výši 2000 Kč. 

Stále usměvavý ing. Miroslav Zikmund oslaví letos v únoru 101 let

V České republice žijí v současné době více než čtyři stovky stoletých spoluobčanů. Je záhadou proč je jich nejvíce v Praze, kde životní prostředí není níjak vynikající a druhou největší lokalitou stoletých je jižní Morava, kde je životní prostředí bezesporu zdravější. Dala by se téměř zevšeobecnit  skutečnost, že Češi mají své stoleté spoluobčany v úctě, pomáhají jim v zajišťování denních životních potřeb a pomáhají kde mohou. Snad je to tím, že si většina říká, že jednou budou ve stejné situaci a každá pomoc jim přijde vhod. V tomto směru máme vyvinuté silné sociální cítění a to je dobře, dokazujeme si takto, že jsme občané s lidskou tváří a s lidským přístupem k bližnímu. O tom by mohla vyprávět třeba paní Jaroslava Pásková z Prahy 8, která se 17. prosince 2019 dožila v plné síle a zdraví neuvěřitelných 100 let. Je stále vitální, i když s některými pracemi a nákupy jí pomáhají sousedé. „Mám moc hodné sousedy,“ několikrát zdůraznila.

Paní Pásková pochází z Jablonce, ale většinu života strávila v Praze 8. Napřed bydlela v Kobylisích, poté v Libni. Vdávala se v roce 1945 a pracovala v Mezinárodní telefonní a telegrafické ústředně ve Fibichově ulici na Žižkově, ovládá totiž výborně němčinu. Ze statistik České správy sociálního zabezpečení vyplývá, že v Česku žilo, jak už bylo zmíněno, na konci loňského roku přes 400 lidí starších sta let, jejich počet v posledních letech klesá. Ještě před třemi lety počet lidí starších sta let rostl, teď už ale podle statistik klesá. Má jít však jen o slabší ročníky z období první světové války. Do poloviny století bude deset procent lidí nad 80 let, čili i těch stoletých bude víc a z principu jich bude přibývat, říkají odhady. Mezi nejstaršími Čechy převládají zhruba z 85 procent ženy.

Redakce s použitím serveru Prazskypatriot.cz