BlogDožití padesáti roků se říká abrahamoviny

7. 2. 2020

Někde jsem četl, že dovršení padesátky je určitý životní zlom. O tom, jak se bude člověku dařit v „jízdě s kopce” rozhoduje tělesná kondice se kterou se dostal do vrcholu životní křivky. Upřímně řečeno jsem jako padesátník měl jiné starosti a svému zdraví se nijak zvlášť nevěnoval. A jak znám své vrstevníky, tak většina své zdraví stavěla na nějaké upozaděné místo. Je to mužský věk, kdy se cítíte v nejlepší kondici a to jak duševní, tak fyzické. Sice podvědomě cítíte, že na maraton už nemáte, protože ten vyžaduje dlouhou vytrvalost, ale ten distanc je takový neurčitý, kdyby člověk chtěl, tak by to možná šlo, ale musel by zhubnout, nekouřit, trochu trénovat … Padesátiny ve zdraví oslaví velká většina mužské populace. Dožití tohoto věku se říká abrahamoviny. Takže máme Kristova léta, to je třiatřicet let, pak abrahamoviny což je padesátka a dalším označení je věk neurčitý, nazývaný jako Metazulém. Vykladači bible spočítali, že Metazulém žil 969 let, ale to je samozřejmě chiméra. Buďto neuměli počítat a nebo počítali v jiných jednotkách. V knize Genesis se píše: „Ve věku sto osmdesáti sedmi let zplodil Metúšalach Lámecha. Po zplození Lámecha žil Metúšalach sedm set osmdesát dvě léta a zplodil syny a dcery. Všech dnů Metúšalachových bylo devět set šedesát devět let, a umřel.“ 

Těžko říct, kolika let se předpotopní patriarcha Metuzalém ve skutečnosti dožil. Nevíme totiž, jak dlouho tehdy trval rok. Že by autoři bible zaměnili roky za měsíce? To už vypadá méně za vlasy přitaženě. Pak by se Adam dožil zhruba sedmdesátky a Metuzalém skoro jedenaosmdesátky. To už je pravděpodobnější a především logičtější výklad biblické dlouhověkosti. 

Ale ne všichni padesátníci kypí zdravím a nezměrnou chutí do života. Ony se právě v tomto věku začnou ozývat neduhy, začne to se zdravím skřípat. Oči, sex, klouby, zuby … tam se začne opotřebení těla projevovat nejdříve. 

Na jaká onemocnění by si muži měli dát pozor a co mohou udělat pro to, aby zůstali fit i poté, co na narozeninovém dortu sfouknou pověstných padesát svíček?

Přibývání dioptrií a potřeba pravidelného nošení brýlí zkrátka patří k rostoucímu věku, proto by lidé kolem padesát let měli jednou za jeden až dva roky absolvovat preventivní oční prohlídku. Presbyopie neboli vetchozrakost souvisí s faktem, že po 45. roku života začne lidské oko ztrácet schopnost akomodovat (zaostřovat) do blízka. Vetchozrakost je jevem přirozeného stárnutí, ale její nástup závisí na předchozím stavu zraku, na zátěži očí, na jejich namáhání. Vetchozrakost se projevuje zejména rozmazáváním textu, což ale mizí, pokud noviny nebo knihu oddálíte od obličeje. Pak se již bez brýlí na čtení neobejdete, případně je třeba řešit brýle na dálku a silnější do blízka na čtení. 

Strašák, o kterém se špatně mluví – přitom u mužů starších 50 let se porucha erekce vyskytuje u více než 50 % populace! Zatímco u mladších ročníků může až ve třetině případů erektilní dysfunkce souviset s psychikou, v pozdějším věku přibývá organických příčin vzniku problémů. 

Plíživá hrozba jménem diabetes
Podle odhadů bude mít v roce 2040 cukrovku již každý desátý člověk na světě, v České republice je situace neméně alarmující – počet diabetiků II.typu se šplhá k hranici 900 tisíc. Příčinou diabetu druhého typu je snížená citlivost tkání k inzulinu, který cukrem z krve, a tedy energií, zásobuje buňky a orgány v těle. Varovné příznaky mohou být: únava, neustálá žízeň a s tím spojené časté močení, zhoršený zrak a sluch, svědění kůže, mravenčení (až necitlivost) rukou a nohou, zvýšený hlad… A především vysoká hladina cukru v krvi (optimální hodnota je 5,5mmol/l), kterou zjistí lékař. Diabetes je naštěstí v dnešní době léčitelné onemocnění, které však pacienty provází celý život. Moderní postupy léčby umožňují diabetikům vést stejně kvalitní život jako zdravým lidem, ale záleží na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení.

Kolagenu ubývá a klouby bolí
Společně s přibývajícími léty ubývá v těle látka zvaná kolagen – a to má za následek bolesti kloubů, ale také vrásky a ztrátu pružnosti pokožky, postihovat může i srdce nebo cévy. Tato ve vodě nerozpustná bílkovina je základní stavební hmotou pojivových tkání. Pro lepší představu je kolagen něco jako vazelína nutná pro snadný ložisek. Víte že známe celkem 27 typů kolagenu? V kůži, šlachách, kostech a vazech je nejčastěji zastoupen kolagen typu I., kterého je až 90 %, kolagen typu II. je obsažený v kloubní chrupavce. Po padesátce proto řada lidí využívá možnost pomoci tělu s úbytkem kolagenu prostřednictvím doplňků stravy.

Obávaná rakovina
S přibývajícím věkem bohužel stoupá i výskyt onkologických onemocnění, mimo jiné i kvůli nakumulování rizikových faktorů. Muže po padesátce podle statistik nejvíce ohrožuje rakovina prostaty, jejíž výskyt stále roste, jak v celosvětovém měřítku, tak v České republice, kde je ročně diagnostikováno více než 7000 nových případů. Díky pokrokům medicíny se však snižuje procento úmrtnosti. Naprostá většina pacientů i po pěti letech od stanovení diagnózy žije. Padesátníky ohrožuje také rakovina tlustého střeva a konečníku, ročně přibývá okolo 7800 případů, 3700 lidí na ni zemře. Muži by se neměli bránit nebo vyhýbat preventivním vyšetřením, screeningům pokud praktický lékař usoudí, že by je měli podstoupit. Ono takové krvácení do stolice nemusí být vůbec očima patrné a jednoduché vyšetření je může odhalit a lékař už ví jak dál postupovat. Dalším častým typem rakoviny jsou nádory plic, jichž ročně přibude okolo 6700 nových případů. Nejvíce postihuje lidi ve věku od 65 do 69 let, častější je u mužů než u žen (ačkoliv u žen roste počet nových případů rychleji). 

Dost už strašení nebezpečnými chorobami, odpovědný člověk prostě navštíví svého lékaře a nechá si je udělat pro vlastní klid a hlavně proto, že podchycení nemocí v jejich počátečním stadiu predikuje jejich úspěšnou léčbu. 

Redakce s použitím textu Marty Molínové. Fotografie 123RF.com