BlogKdyž má člověk žízeň, tak se napije

2. 3. 2020

Pitný režim

Nikdy jsem tohle slovní spojení neměl rád a hned to vysvětlím. Pítí je natolik přirozená lidská potřeba, že není vůbec nutné ji nějak upravovat. Prostě když má člověk žízeň, tak se napije, když ho žízeň netrápí, tak i kdyby se pohyboval mezi tisíci otevřenými a dostupnými lákavými nápoji, tak se nenapije. Výraz režim vyloženě nesnáším, je přenesený z politilogie do života a v této vědní dispiplině se jím označovaly společenské kategorie od demokratických po despotické tyranie. V souvislosti s fyziologickými potřebami jako je pití je záhodno najít vhodnější výraz. Zkuste si to: potřeba pití, pitná pravidla, pitná rovnováha atd. atd. jistě by se dal najít vhodnější výraz než pitný režim. Brr.

Dodržování nutné pitné potřeby patří k zájkadním fyziologickým potřebám lidského těla jako je dýchání, potrava, spánek a také pití. Kolem spotřeby vody se objevuje mnoho protichůdných informací. Obvykle narazíme na rady, jak moc důležité je hodně pít.  Lékaři však varují, že je to jen reklamní tah a takové množství by nám mohlo spíše uškodit. Jak to tedy je? Kolik bychom měli vypít tekutin, aby nedošlo k dehydrataci, a zároveň jsme nevypili příliš? Vědci pomocí dlouhodobých testů spočítali, že lidské tělo za den vyloučí až 2,5 litrů vody. Dochází k tomu močí, stolicí, potem, ale i dýcháním. Mezi příjmem a výdejem tekutin je potřeba udržovat určitou rovnováhu. Proto je také nutné tekutiny přijímat, a to v dostatečném množství. 

Kdy hrozí dehydratace?

Ve chvíli, kdy máme žízeň, tělo vysílá varovné signály. V tu chvíli již ztratilo 1-2 % tekutin. Neznamená to ještě dehydrataci, ale je nutné dát tělu neprodleně nové tekutiny. Dehydratace se projevuje různě. Můžete pociťovat únavu, bolest hlavy či malátnost. Obvyklá je i zácpa, suchá kůže, sucho v ústech nebo bolest v okolí žaludku. První příznak nedostatku tekutin je tmavě žlutá moč.

Kolik tekutin je dobré vypít?

Na to, kolik tekutin bychom měli denně vypít, existuje jednoduchý početní příklad. Denní potřeba tekutin je 0,5 l na 15 kg hmotnosti. Kolik by tedy měl vypít např. člověk vážící 60 kg? Výpočet: 60 : 15 = 4 a 4 x 0,5 l = 2 l

Člověk vážící 60 kg by měl vypít minimálně 2 litry tekutin denně. Do tohoto objemu tekutin byste neměli počítat tekutou stravu, polévky, omáčky, nálevy, kávu, kakao, mléko a mléčné kokteily a tak podobně, ale jen vodu, čaje, minerálky, pivo, džusy.

Na co je nutné brát ohled?

Příjem tekutin závisí ještě na mnoha dalších okolnostech. Pohybujete se v příliš vysokých teplotách? Máte fyzicky náročnou práci? Jste nemocní a máte horečku? To vše hraje roli při tom, kolik tekutin za den vypijete.

Dbejte především na to, abyste pili pravidelně po celý den. Nedopusťte pocit žízně. Zapomeňte na články radící vypít obrovské množství tekutin. Řiďte se jednoduchým propočtem podle vaší hmotnosti, a také pocity vašeho těla, pijte jen když si vaše tělo o potřebu doplnit tekutiny řekne samo.

Redakce a upravený text z serveru AAzdraví.cz, ilustrační foto 123RF.com