BlogTohle není reklama i když by klidně mohla být

2. 3. 2020

Moje babička pocházela z Moravy, konkrétně z Napajedel, kde měl náš děda hospodu. Když v osmačtyřicátém roce zemřel, přestěhovala se babi k dceři, mojí tetě, do Zlína. V šedesátých letech pak přijela do Prahy a bydlela u nás. Byla to vzácná žena, asi taková o jaké psala Božena Němcová. Chodila po okolí a sbírala kytičky, rostlinky a jejich kořínky a to vše pak sušila na půdě. Vonělo to tam jak v přírodní lékárně a já tam rád sedával u malého okénka a koukal do krajiny směrem na Hostivař a na vlaky, které ještě táhly kouřící parní lokomotivy. 

Naše babička, tady je jí 92 let

Babička si občas zašla do Královické ulice, kde měl krámek drogista a kupovala si u něj nějaké chemikálie a různé flaštičky plněné pro mne neznámými tekutinami. Pak sedávala na sluníčku pod stromem, na klíně měla hmoždíř a pomocí mosazného tlouku drtila a stloukala nasušené luční dary strašnické přírody do práškové podoby. Pak různě míchala směsi do nevábné podoby, přilévala nezámé tekutiny a přidávala masti a to vše pak smíchala do konečné kašovité podoby. Abych to zkrátil, tou pomazánkou si pak natírala jemně obličej, krk, ramena a ruce. Voněla a její šaty byly tou vůní celé provoněné. Uběhlo několik let a babička navždy odešla. Zůstala po ní také kulatá krabička skoro o okraj plná podivuhodného balzámu neutčité barvy ale s opojnou vůní. Pak přišla šedesátá a sedmdesátá léta a s nimi se po mnohaleté odmlce objevila v drogeriích a parfumeriích modrá krabička s bílým nápisem. Nivea. Jednou jsme si ji také koupili, otevřeli a já ucítil známou vůní svého mládí. Tu, která odešla s mojí babičkou, s panem drogistou z Královické ulice i s voňavým podkrovím našeho domku, který byl v osmdesátkách zbourán kvůli Severojižní magstrále. Nemohu dát ruku do ohně za své tvrzení, že naše babi vynalezla recept na složení téhle výtečné kapitalistické masti, ale podobnost vůní byla obdivuhodná. Navíc jsem nedávno při studiu textů Pražského ilustrovaného zpravodaje z poloviny čtyřicátých let objevil inzerát právě na slavnou Niveu. V té době se bábinka otáčela v napajedelské hospodě a měla jiné starosti než míchání pleťových krémů. Takže, jak se praví v detektivkách, šlo o podobnost čistě náhodnou…

Nivea má svoji historii

Silný krém Nivea v kovovém, modrém balení je klasika, která zřejmě nevyžaduje žádný popis na obalu, snad proto, že v koupelnové skřínce už se drží po celé generace. Jde o univerzální krém, který dokáže nahradit mnoho kosmetických přípravků, které dnes kupujeme samostatně. Jen je třeba s ním umět správně zacházet. / Ideální na vrásky Složení a konzistence krému způsobují, že se vstřebává pomalu, udržuje hydrataci po dlouhou dobu, což zpomaluje proces stárnutí. / Vhodný na strie Ze stejných důvodů funguje stejně dobře jako drahá kosmetika a oleje. Dodává pokožce vlhkost a pružnost. / Redukuje tmavé kruhy pod očima Krém Nivea byl ženami používán před mnoha lety jako lék na tmavé kruhy pod očima. Pod oči naneste silnější vrstvy krému a nechte přes noc absorbovat. Stíny už pro vás nebudou znamenat problém.

Krabička krému Nivea t roku 1935

/ Omytí make-upu Nivea krém úspěšně nahradí odličovací mléko. Dokonce zvládne i vodotěsný make-up. Stačí ji položit na bavlněnou podložku a použít ji jako krém. / Na suché lokty Mnoho lidí trpí velmi suchou kůží na loktech. Jsou drsné a nepříjemné na dotek. Hned po omytí naneste pevnou vrstvu a nechte ji absorbovat. Rychle zlepší stav suché pokožky. / Místo krému na ruce Dokáže nahradit také krém na ruce a v mnoha případech bude lepší. Hydratuje ruce a chrání je před sluncem a mrazem. Skvělý je také na nohy. / Zmírňuje zánět Úpal, vyrážka, podráždění, pupínky a všechny další kožní problémy vyžadují dobrou hydrataci pokožky, pak se hojí rychleji. Nivea krém je v tomto ohledu velmi užitečný. / Balzám na rty Ochranné rtěnky lze bez problémů nahradit tímto krémem. Zapomenete na suché a rozdrásané rty. / Uklidnění po opalování Zmírní následky podráždění kůže sluncem, pálení a bolesti. Zabrání také loupání kůže. / V kombinaci s vitamínem může být jediným krémem Důležitou složkou mnoha drahých krémů je vitamín E. Ten v Nivee chybí, ovšem kapsle s tímto vitamínem můžete zakoupit v lékárně, a to velmi levně. Posílí účinek univerzálního krému a nahradí většinu kosmetiky.

Redakce s ppoužitím materiálu AAzdraví.cz, ilustrační foto 123RF.com a archiv