BlogPřehled jednotlivých typů sociálních služeb

28. 3. 2020

Přinášíme přehled, který mohou pro informaci využít nejen klienti, ale také nejbližší příbuzní. Na Chytrých zprávach jsme již nedávno zveřejnili seznamy míst a institucí, kde je možné hledat a také najít pomoc v nenadálých životních situacích, se kterými si jedinec sám obtížně poradí. Dnes přinášíme přehlednou tabulku, ze které vyčtete základní informace o tom, co u jednotlivých typů sociálních služeb můžete najít, a zda je služba či pomoc hrazena objednatelem.

Služby sociální péče

Z nedávného výzkumu Institutu sociální práce ve spolupráci s agenturou NMS Market Research vyplynulo, že více než dvě třetiny (69,2%) dotázaných by chtělo žít doma, i když budou závislí na péči druhých osob z důvodu pokročilého věku či zhoršeného zdravotního stavu. Mnozí se však domnívají, že péče doma je nedostupná, nevhodná či nebezpečná. Proto automaticky považují pobytové služby za jediné východisko. Víte, jaké jsou rozdíly mezi terénní a ambulantní (pobytovou) službou? Víte, kde najdete kontakty na dané služby? Potřebovali byste poradit, jak ideálně naplánovat péči o Vašeho blízkého? Na tyto otázky najdete odpověď níže.

Kde najdete kontakty na jednotlivé organizace, které tyto služby nabízejí? Informace vám mohou sdělit na sociálních odborech města/městských částí nebo je samostatně najdete na webu Registru poskytovatelů sociálních služeb.

Nebo můžete využít podpory Rodinného průvodce, který Vám poradí, jak naplánovat či přeplánovat péči o Vašeho blízkého tak, abyste ušetřili co nejvíce času, energie a peněz. 

Redakce s použitím oficiálního materiálu doplněného fotografií z fotobanky 123RF.com