BlogZahrádkaření je staronová volnočasová činnost pro celou rodinu

8. 4. 2020

Zahrádkář nejsem a tak si nedovolím radit lide, kteří se dlouhá léta starají o své kousky země a snaží se na nich vypěstovat něco, co by užili v kuchyni nebo jako čisté nechemicky ošetřené ovoce, příadně jako krásný svazek květin na ozdobu stolu. Rady přenechám moudřejším a zkušenějším. Přísná opatření spojená s Covid-19 se trochu uvolňují a tak se zahradníčci a zahrádkáři vypraví do svých několikakrových latifundií a zjistí jaké stopy tam zanechala zima. Snad jiné škody mít nebudou.

Zahradník připravuje výsadbu mladých sazenic salátového salátu v zeleninovém skleníku

Jaro je, co do počtu činností a příprav, pro zahrádkáře nejnáročnějším obdobím roku. Je potřeba připravit záhonky, sazenice, nádoby, nářadí. Na následujících řádcích se dozvíte, jaké rostliny v jakých měsících vysazovat.

Březen:

Na začátku měsíce je vhodný termín na výsadbu pro předpěstování semínek paprik, v polovině měsíce pak na výsadbu semen rajčat nebo trochu netradičního melounu. Do skleníků nebo pařníků je, při alespoň trochu vhodném počasí, možné vysadit mrkev, ředkvičky nebo předpěstované sazeničky raného salátu. Od poloviny měsíce je již možné na venkovní záhony vysít semínka ředkve, mrkve, petržele, špenátu, kopru nebo hrachu, je ale nutné záhonky chránit netkanou textilií. Také je již možné vysazovat cibuli a česnek.

Duben:

Duben je ten správný měsíc pro výsev do záhonku valné většiny užitkových rostlin jako je např. mrkev, červená řepa, salát aj. Do záhonu či nádob se také mohou vysévat bylinky jako je tymián, oregano, majoránka, máta, šalvej, estragon, rozmarýn nebo třeba také voňavá levandule. Do skleníku, který nám již nevymrzne, můžeme zasadit předpěstované rostlinky rajčat. 

Sazenice papriky

Květen:

Teplý květen je ideálním měsícem pro výsadbu okurek, a to jak nakladaček, tak i okurek salátových. Po tzv. ledových mužích, tj. od poloviny měsíce, je také možné vysadit do venkovních záhonů choulostivější rostliny jako jsou rajčata, papriky, lilky, fazole, kukuřice, ale i exotičtější artyčok. V květnu je také vhodná doba pro vysetí pozdní sklizně mrkve, cibule, červené řepy nebo salátů a teplomilných druhů bylinek, jako je např. bazalka

Ilustrační fotografie 123RF.com