BlogCukrovka je tichý a zákeřný zabiják

16. 4. 2020

V současné době často slýcháme výraz „promořenost” v souvislosti s tím, jak hojně se vyskytuje která nemoc či typ onemocnění mezi obyvatelstvem. Obvykle se uvádí poměr x-onemocnění na 100 000 obyvatel. Zákeřný Covid-19 nemá, alespoň v Česku, nijak výrazné promoření. Je to díky zákonným opatřením jejich úkolem bylo zabránění šíření koronaviru. Ten se šíří vzduchem a může ho chytit každý, kdo nedodrží pár základních optření. V české populaci již řadu let existuje civilizační nemoc, která promořuje obyvatelstvo tak, že ji má každý desátý člověk. Není nakažlivá, nemůžete ji chytit od jiného člověka. Podchycených a evidovaných pacientů je kolem devítiset tisíc a vzhledem k zákeřnosti nemoci zcela jistě existují další statisíce u kterých zatím nebyla nemoc zjištěna. Tichý, zákeřný nepřítel se jmenuje Diabetes mellitus I. nebo II. stupně čili cukrovka. S tou polní plodinou, ze které se vyrábí cukr, to nemá nic společného, tedy až na ten cukr. Cukrovka je označením pro skupinu závažných autoimunitních onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Cukrovku neboli diabetes rozdělujeme na dva typy – Diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají jako důsledek nedostatku inzulinu. Ve společnosti se jí říká tichý zabiják nebo také nemoc z blahobytu. Cukrovka nebolí a je mnohdy odrazem našeho životního stylu. Je jednou z nejzávažnějších nemocí na světě, která se dá léčit, ale není vyléčitelná. Po zjištění tohoto onemocnění je potřeba změnit stravovací návyky, dodržovat řádnou diabetickou dietu, dodržovat medikaci, při vyšších hodnotách rovněž píchání insulinu. Vyvíjí se dlouho a rovněž dlouho trvá než se projeví. Hlavními příznaky je častá velká žízeň, pocit slabosti, únava, zhoršení zraku, bolest břicha. 

123RF.com

Cukrovka je vleklá zatím nevyléčitelná chronická nemoc, která skutečně nebolí a v tom je její zákeřnost. Máte chuť na úžasný cukrářský výrobek, který se na vás přímo směje a tak jdete a dáte si pro jistotu rovnou dva kousky, abyste z té chuti něco měli. K tomu sladkou kávu. Následuje příjemné uspokojení a pohoda. Zdravému člověku taková cukrová bomba nijak neublíží, organismus se s vysokou dávkou cukru díky fungujícímu systému vypořádá a za pár hodin uvede hodnoty do původního stavu. Diabetik, který by takovou dávkou velmi narušil křehkou rovnováhu krevního cukru vybalancovanou inzulínem, by se mohl dostat do značných problémů, do tzv. hypogylykemie nebo hyperglykemie, což jsou stavy, které mohou vést k bezvědomí nebo v mezních případech k smrti. Diabetici jsou s touto možností seznámeni a velmi si příjem potravy hlídají a kontrolují. Největším nebezpečím může uvedený stav být pro latentní, nezjištěné diabetiky, kteří jsou přesvědčení o tom, že jsou zdraví. I u nich může nastat hyperglykemie a to i s fatálním koncem. Takže se nebraňte požádat svého praktického lékaře o vyšetření na diabetes. Zachycení nemoci v raném stadiu je důležité. Už jen kvůli tomu, že je zde možná léčba resp. tzv kompenzace na normální stav jen pomocí diety. A to se dá přežít, prostě si jen upravíte jídelníček a nebudete se nacpávat potravinami, které by vám mohly uškodit. 

Zelenina upravuje metabolismus, nejlépe brokolice a květák. Ilustrační foto 123RF.com

Jak přijdete sami na to, že s vámi není v tomto směru něco v pořádku? Jak už bylo napsáno, cukrovka nemá žádné znatelné projevy takového charakteru abyste si jich všimli. U mne se projevila tak, že jsem trpěl žízní. V létě to nebylo nic výjimečného, prostě jsem si vzal do auta lahev mattonky a když jsem zastavil na semaforu, tak jsem si dal pár loků a bylo po problému. Manželce to nedalo, poptala se po známých a nasměrovala mě k naší praktické lékařce. Do té doby jsme se vídali málo, posléze jsem byl pravidelným pacientem. V ordinaci měl provedli test s hodnotou 28 a už jsem se vezl do fakultni nemocnice na Vinohradech. Tam jsem si pobyl asi týden a po rozhovoru s panem profesorem Andělem, jsem ze dne na den přestal s kouřením. Tak jsem už dvacet let nekuřák. Ale zato diabetik II. stupně na inzulínu. Jiné problémy, v porovnání s jinými lidmi s chronickými nemocemi, nemám. 

Oproti člověku bez psychických potíží, má diabetik s psychickými potížemi horší kvalitu života a je nutné se psychickými potížemi u diabetiků zabývat. Nejčastěji se diabetici potýkají s úzkostmi, poruchami spánku, poruchami příjmu potravy, depresí a kognitivními poruchami. Ať už i při jiných krizových situacích, tak i při problémech spojených přímo s diabetem, je vhodné navštívit psychologa nebo psychiatra. Co se týče diabetu a duševních onemocnění, největší riziko výskytu cukrovky je u lidí se schizofrenií, což bylo prokázáno epidemiologickými studiemi. Pravděpodobnost rozvoje cukrovky v těle schizofrenika je třikrát vyšší než u lidí, kteří tímto duševním onemocněním netrpí. Pacienti se schizofrenií mají například vyšší hladinu glukózy v krvi ostatní lidé. V první fázi schizofrenie má diabetik vyšší hladinu inzulinu než člověk bez tohoto duševního onemocnění. Vyšší hodnoty byly zaznamenány i u těch schizofreniků, kteří dodržují správnou životosprávu, která je velice důležitá. Správná životospráva je nejlepší možnou prevencí proti cukrovce, obzvláště u lidí, kteří netrpí duševním onemocněním. Je potřeba omezit konzumaci sacharidů a potravin, které obsahují průmyslově vyráběné cukry a sladidla, pravidelně cvičit, pít hodně čisté vody, nekouřit, vyhnout se obezitě, dávat pozor na velikosti porcí jídla, konzumovat hodně potravin s vysokým obsahem vlákniny, vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a alkoholu a věnovat se pohybovým aktivitám. 

Autor -ač s použitím uvedených zdrojů

Použité zdroje:

http://dialiga.cz/schizofrenie-zvysuje-riziko-onemocneni-cukrovkou/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus

https://poradimesi.cz/zdravi/10-veci-ktere-byste-meli-vedet-o-cukrovce/?gclid=EAIaIQobChMIgsy_04_o6AIVCc13Ch3Z4wuQEAAYASAAEgL_RvD_BwE

https://www.diastyl.cz/psychicke-potize-diabetiku/

https://www.csnn.eu/casopisy/ceska-slovenska-neurologie/2012-1-10/diabetes-a-schizofrenie-37200