BlogNebojte se alternativní medicíny, s přírodou žije člověk odpradávna

17. 4. 2020

Kdyby mě někdo nabídnul astronautickou tabletu obsahující vše, co je v obyčejné ředkvičce, abych si vybral mezi ředkvičkou a tabletkou, tak bych si vybral samozřejmě živou zeleninu. Tabletka nemůže nahradit tu báječnou chuť štávy prýštící z masa ředkvičky, ten požitek pálivosti z rozkousaného kousku zeleniny. Na rozdíl od Marušky z pohádky Boženy Němcové O dvanácti měsíčkách nemusím čekat na vegetační období a zajdu si ředkvičky koupit prakticky do obchodu celoročně. Nejraději je kupuji na farmářských trzích, kde mám jistotu, že ještě den předtím si hověly kdesi na poli a že jsou tedy čerstvé. Už jsem také viděl (a jedl) ředkvičky „cestovatelky” ze Španělska (tam jsem ještě nebyl), Itálie, Izraele a z jiných lokalit. 

Ostropestřec mariánský

Ale k věci: blíží se letní čas kdy budeme hodně času trávit u vody na slunci. Pro mnohé z nás bude představa svlékání se do plavek traumatizující, především kvůli kilogramům nabraným přes zimu. Je tedy vhodný čas, aby naše tělo podstoupilo detoxikační kůru, která má nejenom pozitivní vliv na naše zažívání, celkovou kondici organismu, ale příjemným bonusem je také ztráta nějakých kil navíc. Velmi účinnou detoxikační bylinou je Ostropestřec mariánský (Silybum marianum), konkrétně jeho tlučená semínka. Tlučením se rozumí rozdrcení semen rostliny pomocí hmoždíře až do velikosti makových zrnek.) Ostropestřec mariánský je silný antioxidant obsahující komplex bioflavinoidů. Nejenže tedy detoxikuje organismus, ale navíc struktura semínek také pomáhá pročišťovat stěny střev od zbytků potravin, které střevy prochází.

Semena ostropestřce se roztlučou v hmoždíři na jemný prach

Drcený Ostropestřec se konzumuje 4 x denně po čajové lžičce alespoň 45 minut před jídlem. Drť v ústech promíchejte se slinami a spolkněte. Poté zapijte dostatečným množstvím tekutin (alespoň 150 ml na každou dávku).

Detoxikační kúra by se měla dodržovat 12 týdnů, přičemž prvních deset dní je vhodné dávku zdvojnásobit, aby se v játrech spustily intenzivní regenerační procesy.

Dalšími významnými a dnes již běžně sehnatelnými doplňky stravy obsahujícími vysoké procento antioxidantů jsou řasy chlorella a spirulina. Jsou to jsou dvě superpotraviny, které mají na naše zdraví velmi pozitivní vliv. Zlepšují trávení, spánek, paměť, urychlují hojení ran, a dokonce se doporučují jako prevence nádorových onemocnění. Díky vysokému obsahu antioxidantů jsou také využívány při celkové detoxikaci organismu.

Spirulina je zelená řasa, která obsahuje velké množství živin v takovém poměru, že naše tělo všechny bez problémů využije. Je jednou z potravin, která obsahuje největší množství bílkovin. Vašemu tělu dodá mnoho minerálů, např. vápníku, křemíku, hořčíku i železa, dále betakaroten, esenciální i neesenciální aminokyseliny, a mnoho dalších důležitých prvků. Díky chlorofylu je ideální potravinou, pokud chcete detoxikovat svůj organismus.

Chlorella je na tom velmi podobně. Jedná se o sladkovodní řasu s vitamíny A, B, C, D a H. Z minerálů obsahuje železo, zinek, fosfor, vápník a hořčík. Stejně jako spirulina má velmi vysoký obsah bílkovin. Obsahuje rovněž chlorofyl, díky kterému je i ona ideální pro detoxikaci organismu. Vedle toho je díky růstovému faktoru CGF ideální pro podporu růstu buněk.

Obě tyto superpotraviny jsou vhodné pro posílení imunity, při léčení, i jako prevence proti nádorovému onemocnění. Na rozdíl od jiných detoxikačních přípravků jsou tyto dva doplňky stravy připravovány extrahováním z konkrétních mořských řas a neobsahují žádné chemické příměsi. Stejně tak jsou díky chlorofylu obě ideální pro detoxikaci organismu. Pokud chcete to nejlepší a přemýšlíte, kterou z nich zvolit, můžete vyzkoušet i jejich kombinaci.

Senioři obzvláště musejí dbát na složení stravy

Jak obě řasy konzumovat?

Obě se dají sehnat buď v podobě sypkého prášku, nebo ve formě kapslí. Při detoxikaci je potřeba přijímat dostatek tekutin, aby mohly být látky z těla průběžně vylučovány. Pokud hledáte nejjednodušší způsob, jak tyto řasy konzumovat, a nemáte čas na přípravu nápojů, zvolte kapsle.

Pokud zvolíte chlorellu či spirulinu v prášku, můžete správný poměr buď rozmíchat s vodou, nebo můžete být kreativnější, a přidat prášek např. do smoothie.

CO JE TO CHLORELLA?

Chlorella Fresh 250g

Mnozí z Vás si zajisté pokládají otázku, co to vlastně ta chlorella je a proč je doporučovaná jako zdravá výživa či doplněk stravy. Chlorella je sladkovodní řasa a její celý název zní Chlorella pyrenoidosa. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších a největších unikátů v říši zelených rostlin.

Je prokázáno, že tato řasa existuje na světě již několik miliard let. Nalezené zkameněliny Chlorelly jsou datovány do období před 3 miliardami let. Teprve v šedesátých letech dvacátého století japonští vědci začali tuto řadu zkoumat pro léčebné účely. Jedná se o jedno z nejzdravějších „jídel“ v naší existenci. Její složení je natolik komplexní, že dokáže poskytnout širokou škálu výživných látek, které jsou významné pro vaše tělo. Jedná se o biopotravinu, nikoli o samostatný vitamín či minerál. Látky obsažené v Chlorelle čítají vitamíny, minerály, enzymy. Jejich kombinace má vynikající výživovou hodnotu a jsou přirozeným způsobem vyvážené. Z tohoto důvodu se nemohou nikdy akumulovat v těle a stát se tak toxickou látkou.

Chlorella je tedy ve stručnosti sladkovodní řasa s vysokým obsahem zeleného barviva – chlorofylu. Dále obsahuje vysoká procenta bílkovin, betakarotenu, vitamínů a stopových prvků, které jsou a musí být nedílnou součástí vašeho jídelníčku.

Ilustrační foto

DESATERO CHLORELLY ANEB KONZUMUJTE BEZ OBAV

Výše vyjmenovaný seznam látek obsažených v chlorelle má řadu příznivých účinků, které jistě uvítá každý, kdo žije aktivním životem v této moderní době. Strava, kterou přijímáte, není v žádném případě natolik pestrá a kvalitní, aby vám zajistila správnou funkci všech orgánů.

Můžete se řídit jednoduše tímto desaterem, které vám chlorella nabízí:

  • detoxikuje organismus
  • zvyšuje imunitu
  • čistí trávicí ústrojí, podporuje vylučování a funkci střev
  • podporuje činnost a stabilitu nervového systému
  • dokáže neutralizovat pH v těle, omezuje výskyt plísní
  • zásobuje tělo účinnými antioxidanty (betakaroten, vitamín B)
  • stimuluje optimální hladinu cholesterolu
  • podporuje regeneraci jaterní tkáně
  • napomáhá v prevenci proti nádorovým onemocněním
  • aktivně se účastní krvetvorby

Všechny tyto funkce jsou zajištěny pomocí unikátního složení chlorelly. Podívejte se na jednotlivé látky obsažené v této řase a pročtěte si jejich vysoce významné účinky!

Detoxikace lidského organismu pomocí Chlorelly je zajištěna také vysokým obsahem zeleného barviva – chlorofylu. Chlorofyl je pigment obsažený v zelených rostlinách, sinicích a některých řasách, kdy právě Chlorella je jednou z nich. Chlorofyl absorbuje v průběhu fotosyntézy energii světelného záření (slunečního) a tu pak využívá k tvorbě sacharidů a kyslíku. Množství chlorofylu obsažené v Chlorelle je více než významné. Ze zelených potravin, které se konzumují právě pro doplnění zeleného barviva, můžeme použít ke srovnání např. špenát, brokolici nebo kopřivu.

Připravil -ač s použitím zdrojů z internetu, vybraná fota z fotobanky 123RF.com