BlogŽivotospráva v období koronavirové karantény

22. 4. 2020

Časopisy s pestrými lákavými obálkami nás dnes a denně ujišťují, že nám určitě něco schází, že jsou to právě ony, kdo nám vysvětlí jak je třeba změnit návyky a začít žít podle nejnovějších poznatků odborníků. Podlehnete a zakoupíte si některý z těch časopisů a doma se pokusíte do obsahu začíst a hlavně pochopit co vám autoři chtějí sdělit. Po pěti šesti stranách přijdete na to, že žijete špatně. Že vlastně celý dosavadní život jste promrhali, vyhodili z oken či zašlapali do prašné cesty života. S obavami čtete dál, abyste tedy zjistili, jak se musíte bezpodmínečně na stará kolena změnit a pak už jen plout prozářeným životním proudem.

Je to hrozně zjištění pohlédnout na dosavadní život skrz brýle znalců správného života. Najednou vidíte, že jste dělali téměř všechno špatně. Kouříte? Špatně! Típněte poslední cigaretu a zhluboka se nadechněte. Nestůjte ale u otevřeného okna do ulice, abyste náhodou nevdechli vzduch zamořený exhaláty nákladních automobilů nebo autobusů poháněných neekologickými naftovými motory. Vybavíte si nedávné časy, kdy se všechna osobní auta musela vybavit katalyzátory kvůli znečisťování ovzduší a strůjcům podmínek provozu na silnicích se kamsi ztratily nákladní vozy, kterých se pohybují na našich silnicích a dálnicích desítky tisíc a vyprodujkují škodlivých emisí dvacetkrát více než současné osobní automobily. 

Dalším nebezpečím po kouření je váš stres, který ovlivňuje celé vaše počínání. Stres není nemoc nebo nějaká vlastnost či dispozice k něčemu, stres je působení různorodých vlivů na psychiku člověka, na strukturu lidské osobnosti. Nedostatek peněz, obava o ztrátu zaměstnaní, u nás důchodců třeba i obava, že nevyjdeme s důchodem, problémy v partnerských vztazích, problémy sousedské, které kohou vést až k tragickým koncům a takto bych mohl kupit jeden za druhým nějaký stresující moment. Problémy se mohou vršit až k okamžiku, kdy jejich váhu neuneseme a něco se pokazí. Stresy, jak už bylo řečeno, nejsou nemoc, je to psychická zátěž a proto ji mohou řešit psychiatři a nebo silné osobnosti v partnerském vztahu. Hodně může pomoci rodina i přátelé. 

Velký a lze říci zásadní vliv na psychiku osobnosti na pohyb. Zní to fádně, ale pravidelná ranní cvičení doma, odpolední chůze na čerstvém vzduchu někde v přírodě, kdo má domácího čtyřnohého miláčka má dobrý důvod k toulkám. Nám línějším a pohodlnějším musí stačit vyrazit za nákupy nebo do lékárny pro nezbytné léky. Odborníci doporučují aby člověk udělal alespoň 6000 kroků denně, řejněme že přepočteno na metry jsou to asi čtyři kilometry. Pokud nemáte krokoměr tak se podívejte na plán města, obce a odměřte si kam až musíte dojít, abyste ušli dva kilometry. Nazpátek taky dva a máte splněno.

Ilustrační foto 123RF.com

Na hladinu cholesterolu v krvi a další rizika srdečně-cévních onemocnění může mít vliv také dlouhodobý stres. A to v negativním slova smyslu. Snažte se tedy dostatečně odpočívat a stres se pokusit zvládat. Nedovolte, aby stres ovlivňoval váš jídelníček, protože pozitivně to není nikdy.

Seznam předpokladů ovlivňujících životosprávu:

✓ Jezte pravidelně – ne déle než po 4 hodinách, snídejte, poslední jídlo si dejte 3-4 hodiny před spaním.

✓ Snižte spotřebu masa a uzenin.

✓ Na studenou kuchyni používejte převážně kvalitní roztíratelné rostlinné tuky, na tepelnou úpravu jídla oleje výhodného složení (olivový, řepkový).

✓ Můžete zařadit do stravy margarín obohacený rostlinnými steroly.

✓ Jezte méně tučné mléčné výrobky.

✓ Zeleninu a ovoce jezte ideálně s každým denním jídlem.

✓ Vybírejte si celozrnné výrobky a jezte i luštěniny, důležité zdroje vlákniny.

✓ Jezte ryby – nejlépe 2krát týdně.

✓ Omezte cukr a potraviny s cukrem (sladkosti, slazené nápoje, zákusky).

✓ Omezte jemné a trvanlivé pečivo, hlavně s polevou nebo náplní.

✓ Vyhněte se častému smažení. A když už, použijte správný (např. olivový) olej.

✓ Pokrmy nedosolujte, při úpravě solte jen mírně. Omezte konzumaci slaných a solených potravin, konzerv, instantních a dehydrovaných výrobků.

✓ Vyhýbejte se nadměrné konzumaci alkoholu.

✓ Dbejte na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny denně alespoň 4krát týdně).

✓ Snažte se stres neřešit jídlem.

Společně s rostoucím počtem pacientů s COVID-19 přibývá také poznatků o rizikových faktorech s nákazou spojenými. Některé z nich můžeme ovlivnit i my sami, konkrétně stravováním nebo svým chováním a přistupováním k současné situaci. Pokud jde o těžký průběh nemoci a fatální následky, mezi nejvíce ohrožené osoby patří senioři. Rizikovou skupinou jsou však i mladší lidé s chronickým onemocněním – cukrovka, hypertenze, onkologická, kardiovaskulární a respirační onemocnění. Průběh nemoci je horší také u osob s oslabenou imunitou. 

Základem je dobrá strava. Organismus a jeho reakci na COVID-19 je možné do určité míry připravit posílením kondice a imunity. Důležitá je zdravá a pestrá strava, konzumace vitaminu D a omega-3 mastných kyselin, které se nachází např. v rybím oleji a rybách a napomáhají organismu s případnými zánětlivými procesy v těle. Obecně i jakákoliv zelenina a ovoce působí jako protizánětlivé potraviny. Naopak za zánětlivé potraviny, které bychom měli omezit, patří potraviny s nadbytkem cukru, soli, nasycené tuky a masné výrobky. Důležité je rovněž omezení stresu, dostatek spánku a cvičení, případně doplňovat stravu minerály a vitamíny. Současná situace klade na mnoho lidí velké nároky, především na psychiku. A právě stres má negativní vliv na funkci imunitního systému.

Kvůli COVID-19 zavádí stále více firem práci z domova, tzv. home office. Při práci z domova je ještě více než při práci z místa pracoviště dbát o duševní hygienu a stravovací návky. Je potřeba si stravování více plánovat předem. Mnoho lidí, kteří ukázněně dodržují doporučení epidemiologů a zdržují se především doma, přišlo tímto i o základní pohyb v rámci chůze do zaměstnání. Při práci z domu se lidé ničím nerozptylují a zjistí, že vynecháním dopravování, komunikace s kolegy, atp. ušetří velké množství času. Rovněž mnohdy není možné v rámci home officu vykonávat ani kompletně to, co běžně náplň jejich práce obnáší, tudíž je kompletně práce i dříve hotova. Po vykonání práce v rámci home officu je díky omezením spojených s CVD-19 velice omezena možnost volnočasových pohybových aktivit. Toto je tedy velmi často řešeno domácí četbou, vyhledáváním informací na internetu, sledováním TV, úklidem domácnosti, vařením, atd. Mnohdy rovněž i nadbytečným doplňováním kalorií tzv. z nudy nebo v rámci zajídání stresu. 

Máme však možnost využít na internetu v současné době online lekcí cvičení nebo jít na zdravotní procházku do přírody, kde se nebudeme scházet s dalšími osobami a dbát na dodržování pravidel v souvislosti s nařízením vlády. 

Celkově je potřeba se v rámci karantény a home officu zaměřit na plánování pravidelné stravy, odlehčení svačin, sladkostí, pečiva a alkoholu. Dále je potřeba popřemýšlet o zmiňovaném cvičení doma a v případě pěkného počasí krátkých zdravotních procházek s rouškou mimo oblasti, kde se shromažďují další osoby. Rovněž je na místě zamyslet se nad obsahem svého jídelníčku, nad pitným režimem a i svém přístupu k dané situaci. 

Připravil -ač s použitím internetových zdrojů, fotografie 123RF.com