BlogNěkteré kombinace léků jsou tabu. Celá řada léků se nemá zapíjet mlékem … o alkoholu nemluvě

1. 5. 2020

Pilulky na různé zdravotní neduhy užívá pravidelně nebo jednou za čas snad každý. Nestačí si ovšem lék vzít kdykoliv vás napadne. Pokud byste jej užili společně s jinou pilulkou či potravinou, mohli byste snížit účinek léku, nebo si dokonce uškodit. Interakcí mezi léky je celá řada. Problematická jsou hlavně antibiotika, léky na ředění krve, snížení hladiny cholesterolu nebo na úpravu srdečního rytmu. Při užívání léků je proto třeba být obezřetní. Důležité je přečíst si příbalový leták a informovat lékaře, co dalšího užíváte. Je třeba se zamyslet také nad kombinací s určitými potravinami či tekutinami. Každý člověk by měl mít přehled o lécích, které bere. Jejich seznam by si měli napsat hlavně starší lidé. Pokud se totiž předepsané léky ovlivňují negativně, je nutné zvolit jiné dávkování, nebo kombinaci. Na léky mohou nevhodně působit i potravinové doplňky. „Užíváte-li více léků, měli byste chodit do stále stejné lékárny. Vedou tam záznamy o lécích, které jste si tam vyzvedávali, a mohou vás tak upozornit na případné nevhodné kombinace,“ říká lékárnice Olga Smejkalová.

Nezapíjet léky alkoholem! Foto 123RF.com

1. Antibiotika  To, že byste se při užívání antibiotik měli vyhnout alkoholu, je všeobecně známo. Zakázaný je hlavně u některých antibiotik, zejména cefalosporinů a tetracyklinů, a také chemoterapeutik, jako je Biseptol či Furolin. Hrozí závratě, zvracení, bolesti hlavy, potíže s dechem. Antibiotika si ovšem nerozumí ani s hormonální antikoncepcí, jejíž účinnost mohou snižovat. Působení antibiotik zase tlumí léky proti pálení žáhy a potravinové doplňky s obsahem železa, hořčíku a zinku. Účinek tetracyklinových antibiotik snižuje mléko.

2. Léky na bolest  Tyto pilulky si jednou za čas zobne snad každý, mnozí už jen preventivně při náznaku bolesti. Těchto léků existuje celá řada a často mají stejnou účinnou látku. Paracetamol je například součástí Paralenu, ale třeba i Panadolu, Ataralginu nebo Coldrexu. Dlouhodobé užívání léku se stejnou účinnou látkou totiž může způsobit poškození jater, ledvin či sliznice žaludku s nebezpečným krvácením do trávicího traktu. V případě paracetamolu může dojít dokonce až k otravě.

3. Léky na nachlazení  Léky proti horečce, zejména ty s protizánětlivým účinkem, užívané při nachlazení, také nekombinujte mezi sebou. Nesteroidní protizánětlivé léky nemíchejte ani s antidepresivy a léky na snížení vysokého krevního tlaku. Pozor si dejte opět na alkohol, při několikadenním společném užívání s Paralenem hrozí poškození jater.

4. Přípravky na ředění krve  Tyto léky se předepisují pacientům, u nichž hrozí riziko vzniku trombózy. Nejznámější z nich je Warfarin, jehož účinnost může být snadno snížena nebo zvýšena. To způsobuje větší krvácivost, tvorbu modřin, krvácení z nosu i závažné vnitřní krvácení. Zvýšení účinku mohou vyvolat léky Ibalgin, Ibuprofen, Voltaren, Diclofenak či Acylpyrin a potravinové doplňky s obsahem ginkgo biloba a brusinek. Paseku může nadělat i zelená zelenina s vysokým obsahem vitaminu K (brokolice, zelí, kapusta, špenát, salát). Účinek Warfarinu zase snižují doplňky s obsahem ženšenu či třezalky tečkované.

5. Psychofarmaka Pokud pijete alkohol při užívání léčiv tlumících centrální nervový systém, dochází k násobení tlumícího efektu. Při užívání léků na nespavost nebo těch, jež ovlivňují psychiku, se vyhýbejte grepům, pomelům, hořkým pomerančům či granátovým jablkům. Ty totiž zesilují negativní účinky tím, že zablokují v těle jejich odbourávání specifickými enzymy. Obsah léku v krvi se tak neúměrně zvýší.

U některých léků si musíte dát pozor i na vlivy zvenčí. Některé si třeba nerozumí se sluníčkem nebo s cigaretovým kouřem. Na to vše by vás ale měli upozornit v lékárně. „Do lékáren se můžete přijít poradit kdykoliv i bez toho, že byste zrovna nějaký lék vyzvedávali. O radu si také můžete zatelefonovat,“ říká magistra Petra Horváthová. Je určitě lepší se dopředu zeptat, než pak řešit zdravotní následky nevhodných kombinací. 

Hana Malénková, převzato ze serveru AAzdraví.cz