AktualityZácpa – nejčastější gastroenterologická porucha

12. 1. 2021

Jedna z nejčastějších gastroenterologických poruch je zácpa (konstipace, obstipace). Je definována jako méně než tři stolice týdně nebo přítomnost tvrdé konzistence stolice s nutností zvýšeného úsilí při vyprazdňování, pocit neúplného vyprázdnění či nutnost manuálního vyloučení stolice. Laicky, každý z nás by měl jít alespoň jednou za den na ,,velkou“, v ideálním případě 2x. Naopak, pokud někdo chodí často, může se jednat o průjmové onemocnění. Měli bychom si své stolice trochu všímat, většinou již pohledem se dá zjistit varovný signál, například krev ve stolici.

Výsledkem zácpy je nafouklé až bolestivé břicho a bolest při vyprazdňování. Trpí jí přes 15 % dospělých a nad 65 let věku je popisována až ve 30–40 %. Je 3x častější u žen než u mužů.

Zácpa – co ji zapříčiňuje:
  • Nejčastěji se jedná o dehydrataci. To je hlavní důvod u seniorů, protože
    u nich se snižuje pocit žízně.
  • Dále je to nedostatek pohybu. Správná peristaltika střev potřebuje pohyb k tomu, aby dobře fungovala a tím se předešlo zácpě. I krátká půlhodinová procházka tomu značně přispěje.
  • Nedostatek vlákniny v potravě také zapříčiní zácpové stavy.
  • I některé léky či suplementy ovlivňující játra mohou vést až k zácpě.
  • Závažnější již může být disfunkce hypotereózy (hormon štítné žlázy).
  • Nejvážnější jsou potom patogeny v tenkém i tlustém střevu, přerůstání bakterií z tlustého do tenkého střeva a jiné.
Co dělat při nesprávném vyprazdňování:
  • Nejprve tento stav řešte pomocí stravy. Konkrétně podávejte zeleninu
    a ovoce. Mezi ty projímavé se řadí: švestky a třešně.  Důležitá je strava bohatá na vlákninu, kterou nalezneme v jablkách, hruškách, jahodách, malinách nebo brokolici. Vlákninu obsahují i chia semínka nebo semínka lnu.
  • Probiotika z fermentovaných potravin také napomáhají správnému fungování střev. Nejznámější jsou jogurty, kefíry, kysané zelí, šťáva z něj, kvašená zelenina a další.
  • Některé zdroje o přírodní medicíně doporučují užívat před jídlem lžičku jablečného octa smíchaného ve sklenici vody.
  • Buďte důslední v pitném režimu. Opravdu pár sklenic denně vody toto nevyřeší.
  • Dělejte cviky pomáhající vyvolání potřeby, konkrétně dřepy. Jedná se totiž o přirozenou polohou při vyprázdnění střev. Klasickým posedem na záchodové míse dochází k přeštípnutí a je třeba zvýšit tlak.
  • Využijte doplňky stravy či bylinky při neprůchodnosti střev. Nejčastěji je používán lusk senny, kurkumin nebo některé houby (Auricularia nebo Coprinus). I aloe vera jako džus či gel pomáhají vyprazdňování.
    Z doplňků stravy má projímavé účinky hořčík.
  • V neposlední řadě se jedná o projímadla Dulcolax, Guttalax nebo glycerynové čípky. Šetrnější variantou je projímadlo na přírodní bázi Lactulosa.
  • Pokud nepomáhá ani jedno doporučení, nebo se zácpy častěji opakují, kontaktujte lékaře. Může se jednat o vážnější příčinu.
Čeho se naopak  vyvarovat
  • Nevyvolávejte stolici pomocí tlaku na břicho. Může dojít k poškození orgánů.
  • Nenuťte klienta k většímu tlaku při stolici. Takto nejčastěji dochází k poraněním tlustého střeva a konečníku.
  • Neřiďte se ,,babskými radami“. Vypitím půl litru šlehačky při těžké zácpě docílíte jedině toho, že se pacientovi ještě více přitíží.

Jak již bylo zmíněno výše, zácpa může vést i k patogenům tlustého střeva. Rakovina tlustého střeva je jeden z nejrozšířenějších druhů karcinomu. Lidé od 50 let mají nárok na bezplatnou kontrolu, tzv. kolonoskopii. Proto nepodceňujte prevenci a nechte se vyšetřit. 

zdroj: https://ifmv.cz/hlavni-priciny-zacpy-a-jak-na-ni-z-pohledu-funkcni-mediciny-a-vyzivy/