AktualityNeformální pečující, jak probíhá šetření v domácnosti

7. 4. 2022

V našich materiálech pro neformální pečující často uvádíme skoro tajemné spojení multidisciplinární tým. Ale žádné tajemství v tom nehledejte, jedná se o odborníky z různých lékařských a sociálních odvětví, kteří pomáhají pečujícím s péčí o jejich blízké. Jedním z nich je také ergoterapeut. Co vše se skrývá za jeho prací se dočtete v následujícím záznamu z intervence.

Záznam z intervence ergoterapeutky

Setkávám se s klientem (neformální pečující) v bytě jeho maminky (opečovávaná). Opečovávaná v bytě bydlí sama, neformální pečující za ní dojíždí každý víkend – v sobotu ráno a odjíždí v neděli večer. Opečovávaná se podle klientových slov výrazně zhoršila po 3. dávce očkování na onemocnění covid-19, které proběhlo v prosinci 2021. Její stav před očkováním byl výrazně lepší, nyní se o svou maminku bojí. Před několika lety prodělala lehkou mozkovou příhodu, v jejímž důsledku ochrnula celá levá polovina těla, většinu aktivit denního života provádí pravou rukou. Sledují ji na kardiologii a diabetologii. Je také po operaci levého kolene a po pádu má problémy s bederní páteří.

Situace

Opečovávaná bývá během celého týdne doma sama, nikam nechodí, většinu domácích prací a vaření dělají společně se synem o víkendu. Opečovávaná si ohřeje jídlo, které má navařené v mrazáku, jinak zvládne připravit studenou večeři. Oblékne si samostatně tričko, spodní prádlo – kromě podprsenky, ponožky si obléknout sama nezvládne. Většinu dne nosí volné dlouhé tričko a chodí bez bot. Dokáže se najíst samostatně, otevře i lahev a napije se. 

Také si dojde na WC, hygienu samostatně zvládá pouze u umyvadla. Náročnější aktivity denního života jako například celkovou hygienu dokáže s pomocí druhé osoby. Klientka chodí o jedné francouzské holi, ale chůze není optimální. Využívá také kolečkové nízké chodítko, na kterém převáží potřebné věci. Přesune se na lůžko i do křesla v obýváku, kde nyní tráví více času. Ráda čte a luští křížovky. Opečovávaná má také k dispozici hodinky, na kterých má 3 telefonní čísla a může jim volat, pokud by se něco dělo. Neformální pečující si ale stěžuje, že maminka hodinky nenosí a má je položené v obýváku na stole. Většinu instrumentálních ADL (manipulace s penězi, nakupování, transport, vaření) zajišťuje neformální pečující. 

Bydlení a pomůcky

Procházíme společně s neformální pečujícím byt, který je vybaven některými kompenzačními pomůckami. Mají zakoupené nízké chodítko z vlastních prostředků, protože na schválení od pojišťovny by čekali několik měsíců. Nákupem vyřešili i nástavec na WC, upravená je také výška lůžka na spaní. Také mají vypůjčený vozík na 3 měsíce od firmy DMA a chtěli by vlastní. Řešíme společně, jak mechanický vozík získat, jaký lékař ho může předepsat a jak celý proces získání pomůcek probíhá. Také se bavíme o variantách, jak maminku vykoupat bez obtíží. Navrhuji pořídit na vanu otočné křeslo, které by usnadnilo přístup opečovávané do vany. Křeslo na vanu je možné  zapůjčit na 2 týdny či měsíc a zjistit, zda je tato varianta vhodná či ne. 

Poté neformální pečující mluví o možnosti přestavby koupelny z vany na sprchový kout, která ale bude déle trvat. Navrhuji také opečovávané pořídit podsedák na křeslo, ve kterém tráví většinu dne, jednak kvůli komfortu a zvýšení sedací plochy (nyní má několik dek a polštářů na sobě), ale také k prevenci tvorby dekubitů. Tento stejný podsedák by se dal využít i do mechanického vozíku, pokud by opečovávaná dlouho seděla v něm. Řešíme také možnosti úpravy lůžka, které by bylo vhodné ještě o pár centimetrů zvednout k lepšímu vstávaní opečovávané a také madla na WC. 

Další

Neformální pečující také zmiňuje, že mají nabídku z jedné organizace, že by opečovávanou doprovodili na fyzioterapii, kterou by si nechala napsat u obvodního lékaře. Opečovávaná by cvičení především cíleně na levou polovinu těla uvítala. Opečovávaná také zmiňuje, že za ní dochází jednou týdně sestra, která ji sleduje z důvodu diabetu a cvičí s ní. Klient si ale myslí, že toto cvičení není vhodné, lepší by bylo zajít k odborníkovi.

 

Po tomto popisu následuje doporučení dalších kroků a vyšetření u odborníků. Jedna návštěva odborníka, správně formulované otázky, všímavost a zájem o celou rodinu, to je náš recept na opravdovou pomoc neformálně pečujícím a celým rodinám. 

Pokud i Vy potřebujete jakoukoli pomoc s osobou blízkou, neváhejte vyplnit dotazník. Rádi pomůžeme Vám i Vašim blízkým.